Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko vetävän elokuvan tehdä Kela-korvauksista? Tämän ohjaajan mielestä pitääkin

Nykytekijöistä yksi tiukimmin työväen puolesta lippua heiluttavista tekijöistä on 79-vuotias Ken Loach.

Kulttuuri
 
Cannesin elokuvajuhlat
Aloittelijat Dave Johns (toinen oik.) ja Hayley Squires (toinen vas.) näyttelevät pääosia Ken Loachin Newcastleen sijoittuvassa elokuvassa. Johns on päähenkilö Daniel, joka auttaa Squiresin esittää Katieta.
Aloittelijat Dave Johns (toinen oik.) ja Hayley Squires (toinen vas.) näyttelevät pääosia Ken Loachin Newcastleen sijoittuvassa elokuvassa. Johns on päähenkilö Daniel, joka auttaa Squiresin esittää Katieta. Kuva: Cannesin elokuvajuhlat

Cannes

Voisiko Kela-hakemuksista ja sosiaalibyrokratiasta tehdä vetävän elokuvan?

Jos brittiohjaaja Ken Loachilta ja käsikirjoittaja Paul Lavertyltä kysyy, niin ilman muuta. Kaksikolle sosiaaliturvan byrokratia on aihe, josta pitääkin tehdä elokuvia.

Loachin uutuuselokuva alkaa tukihakemuksen täyttämisellä. Ollaan Newcastlessa, työmies on sairastunut eikä voi jatkaa entiseen tapaan puuseppänä. Elokuvan juoni rakentuu sille, miten systeemi käsittelee toipilasta ja tämän yhä uusia hakemuksia ja muutoksenhakuilmoituksia. Onko hän työkykyinen vai ei? Voiko hän enää kunnioittaa itseään?

Elokuvahistoria tuntee monia merkittäviä vasemmistotekijöitä ja tulenpalavia kommunistiohjaajia. Nykytekijöistä yksi tiukimmin työväen puolesta lippua heiluttavista tekijöistä on juuri 79-vuotias Loach.

Esiintyessään perjantaina Cannesissa toimittajille Loach siteerasi Bertolt Brechtiä ja totesi yksinkertaisuuden olevan tarinankertojalle tärkeä työkalu.

”Siten voit rikkoa sydämiä.”

”Ja saada väen vihaiseksi.”

Loach on käsitellyt sosiaalisia kysymyksiä elokuvissaan jo puoli vuosisataa. Loach on tuonut myös ponnekkaasti julki sympatiansa palestiinalaisia kohtaan, usein hän on ollut tukemassa Israelin vastaisia taideboikotteja. Mikään valtavirran menestyjä hän ei ole koskaan ollut.

Hänen tunnetuin elokuvansa lienee Ystäväni Eric, jossa sivuosaa näytteli jalkapalloilija Eric Cantona. Muita Loachin elokuvia ovat nuorisorikollisten uudesta elämästä kertonut Enkelten siivu sekä The Wind That Shakes the Barley, jossa aiheena oli Irlannin itsenäistyminen. Jälkimmäisellä hän voitti kymmenen vuotta sitten Cannesissa Kultaisen palmunkin.

Uuden elokuvan nimi I, Daniel Blake eli suomeksi Minä, Daniel Blake. Elokuvan Suomen-esityksistä ei ole tätä kirjoitettaessa tietoa, mutta usein Loachin töitä on esitetty Suomessa festivaaleilla.

Daniel ei saa viranomaisilta ja yhteiskunnalta tukea, jota hän tarvitsee. Hakemuksia hylätään ja Danielia pompotellaan päätöksestä toiseen. Tarinassa on kuitenkin mukana solidaarisuuden vankka pohjavire, joka nostaa Danielin itsensä auttajaksi: hän kohtaa sosiaalitoimistossa Newcastlessa nuoren yksinhuoltajaäidin, Katien, jolla asiat ovat ehkä vielä Danieliakin heikommin.

Elokuvan kärki on suunnattu tietenkin Britannian valtaapitäviä kohtaan. Loachin mielestä Englannin työväenpuolue on johtajansa Jeremy Corbynin aikana ollut hyvin perillä tavallisen kansan elämästä.

”Ongelma on, että puolue ja väki parlamentissa haluavat hänet ulos”, Loach sanoi.

Loach sanoo yllättyneensä taas kerran sosiaalisista ongelmista elokuvaa valmistellessaan. Esiintyessään hän oli hyvin huolissaan talouskurimuksen ja joukkotyöttömyyden vaikutuksista ihmisiin.

”Tämä ei ole pelkästään Britannian kysymys, vaan koko Euroopan. Heikoimmassa asemassa olevia kohdalleen tarkoituksella julmasti.”

Loachin mukaan tarvitaankin eurooppalainen kansanliike, jotta Danielin ja Katien kaltaisten ihmisten asiat korjaantuvat.

Cannesin elokuvajuhlat
Vartijat ajavat Katien (Hayley Squires) lapsineen ulos sosiaalitoimistosta, koska hän on tullut myöhässä tapaamiseen.
Vartijat ajavat Katien (Hayley Squires) lapsineen ulos sosiaalitoimistosta, koska hän on tullut myöhässä tapaamiseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat