Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimittaja Masha Gessen: Suomen pitäisi antaa poliittisia turvapaikkoja Venäjän vainotuille homoille

Helsinki Lit -kirjallisuustapahtuman ensimmäiset keskustelut vetivät Savoy-teatterin täyteen.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Venäläis-amerikkalainen toimittaja Masha Gessen (vas.) ja kirjailija Sofi Oksanen avasivat Helsinki Lit -festivaalin Venäjää ruotimalla.
Venäläis-amerikkalainen toimittaja Masha Gessen (vas.) ja kirjailija Sofi Oksanen avasivat Helsinki Lit -festivaalin Venäjää ruotimalla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Urbaani kirjafestivaali Helsinki Lit alkoi perjantai-iltana samaan tapaan kuin viime vuonna, kun tapahtuma järjestettiin ensi kertaa: kirjailija Sofi Oksanen analysoi Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia yhdessä venäläiskollegan kanssa.

Viime vuonna Oksanen keskusteli Sveitsissä asuvan Mihail Šiškinin kanssa, nyt Yhdysvaltoihin emigroituneen toimittaja-kirjailija Masha Gessenin kanssa.

Gesseniltä (s. 1967) on suomennettu muutama vuosi sitten teos Kasvoton mies – Vladimir Putin nousu venäjän valtiaaksi.

Hän on kirjoittanut myös mm. Pussy Riot -protestiryhmästä ja valmistelee nyt laajaa teosta Venäjän seksuaalivähemmistöistä, niiden historiasta ja niihin suhtautumisen erilaisista vaiheista.

Gessenin mukaan viime vuosien aggressiivinen suhtautuminen homoseksuaaleihin ja muihin seksuaalivähemmistöihin johtuu paljolti Putinin hallintoon kohdistuneista protesteista.

”Hän pelästyi mielenosoituksia 2012, ja yhdeksi syntipukiksi ongelmiin keksittiin länsimaisen ajattelun synnyttämä homoseksuaalisuus”, Gessen sanoi.

”Neuvostoliitossahan homoja ei ollut, ei sen enempää yksilöllistä kuin kollektiivistakaan homoseksuaalista identiteettiä. Siksi on ollut helppo leimata homous tuontitavaraksi, jota on lupa vihata.”

Viime vuosina väkivalta seksuaalivähemmistöjä kohtaan on vain kiihtynyt, ja Gessen on kirjoittanut siitä yhdysvaltalaisiin lehtiin kuten The New York Timesiin.

Hän mainitsi kaksikin homoseksuaalin toimittajan viimeaikaista murhaa, yhden Pietarissa ja toisen Moskovassa.

Molemmat tapahtuivat miesten kodeissa, jonne tappajat olivat päässeet uhriensa mukana, julkisia tapaamispaikkoja kun ei enää juuri ole, ja vähemmistöt on ajettu maan alle.

”Tappajat saatiin pian kiinni, ja kumpikin sanoi halunneensa puhdistaa Venäjän homoseksuaaleista”, Gessen kertoi.

”Tapahtumien viesti yleisölle oli se, että homoja saa tappaa. Tämä puolestaan on lisännyt seksuaalivähemmistöjen maastamuuttoa huomattavasti.”

Gessen toivoo, että Venäjän naapurimaat, mukaan lukien Suomi, helpottaisivat poliittisen turvapaikan myöntämistä seksuaalivähemmistöille.

”Se olisi parasta, mitä voisitte tehdä. Se auttaisi monen ihmisen elämää.”

”Tällä hetkellä turvapaikan saa helpoimmin Yhdysvalloissa, mutta monessa muussa maassa pitää olla todisteita siitä, että on hengenvaarassa. Pitkä matka Yhdysvaltoihin on kuitenkin monelle vainotulle liian vaivalloinen, naapurimaahan pääsisi yksinkertaisemmin.”

Gessen itsekin on lähtenyt Venäjältä vainon takia, ja jo kahdesti.

”1980-luvulla lähdin vanhempieni mukana, koska juutalaisten ei ole ollut Venäjällä hyvä olla. Palasin 1990-luvun alussa, mutta jouduin taas lähtemään, tällä kertaa kumppanini ja lastemme kanssa. Nyt syynä oli juuri homoseksuaaleihin kohdistuva väkivalta.”

Putinin valtaa ei nyt uhkaa Venäjällä Masha Gessenin mukaan mikään. Sekä ensi syksyn parlamenttivaalit että vuoden 2018 presidentinvaalit ovat ”pelkkä vitsi”.

Yhdysvaltain tulevia presidentinvaaleja Gessen odottaa kiinnostuneempana – ja huolestuneena.

Donald Trumpin valinta presidentiksi on täysin mahdollista. Se vahingoittaisi Yhdysvaltain poliittisia rakenteita, mutta ei se yhteiskuntaa tuhoaisi. Muusta maailmasta en kuitenkaan ole ihan varma. Voi olla, ettei Yhdysvalloissa harjoitettaisi vuosiin ulkopolitiikkaa, vain kaaosta.”

Gessenin mukaan Trump ja Putin ovat ”huomattavan samankaltaisia”.

”Kumpikin pyrkii hallitsemaan ihmisiä median avulla, pelkoja lietsomalla. Heillä on myös yhteinen vihollinen: länsimainen arvomaailma.”

Helsinki Lit -tapahtuma jatkuu lauantaina. 730-paikkainen Savoy-teatteri oli perjantain avajaisiltana liki täynnä, ja myös lauantaille lippuja on enää vähän jäljellä.

Lauantaina festivaalilla esiintyvät muun muassa suomalaiskirjailijat Tommi Kinnunen, Hannu Väisänen, Juha Itkonen ja Sirpa Kähkönen. Vieraina ovat myös Sadie Jones ja Helen Macdonald Britanniasta ja Sara Stridsberg Ruotsista.

Yle Teema lähettää tapahtumasta suoraa ohjelmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat