Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murhaaja geokätkee ruumiinosia poliisin löydettäväksi – voit ladata nyt HS Kirjaston viikon kirjan

Ursula Poznanski pitää ihmisten välisistä peleistä. Hänen menestysdekkarissaan peli luisuu raadolliseksi.

Kulttuuri
 
Sabrina Bqain / HS
Ursula Poznanski vieraili Helsingissä kesäkuussa 2014.
Ursula Poznanski vieraili Helsingissä kesäkuussa 2014. Kuva: Sabrina Bqain / HS

Itävaltalainen Ursula Poznanski (s. 1968) nousi Saksassa heti menestykseksi. Hänen ensimmäistä dekkariaan Viisi myytiin Saksassa vuonna 2013 nopeasti yli 100 000 kappaletta. Atena-kustantamo julkaisi sen pian suomeksi.

Geokätkeilyyn liittyvä jännäri on nyt ladattavissa ilmaiseksi. HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä yli kolmensadan sähkökirjan kokoelma.

Entinen terveystoimittaja, nykyinen menestyskirjailija, on syntynyt ja asuu Wienissä, mutta sijoittaa Kaspary-dekkarinsa Salzburgiin.

”Wienistä on kirjoitettu niin paljon. Ja toisaalta tunnen Salzburgin hyvin”, hän selitti Helsingin Sanomien haastattelussa 11.6. 2014.

Kaspary on yhtä kuin Salzburgin rikospoliisin etsivä Beatrice Kaspary.

Poznanski sanoo pitävänsä sosiaalisista peleistä. Romaanissa Viisi onkin kyse eräänlaisesta makaaberista kommunikaatiosta: murhaaja geokätkee ruumiinosia Kasparyn löydettäväksi.

Juonivetoista jännäriä laativan on ratkaistava aina yksi ongelma: kuinka paljon henkilöitä kannattaa syventää sen kustannuksella, että kerronta hidastuu.

”Dekkarissa salaisuus on tärkein”, Poznanski sanoo. ”Mutta piilotan ratkaisun avaimen jo alkuun.”

Kriitikko Juhani Karilan mukaan Poznanski on pelinaisia: ”Hän ei pelaa tietokoneella, vaan lukijalla. Syötti on juonta määrätietoisesti eteenpäin kiskova perusproosa, joka ei haksahda tyylirikkoihin.”

Toinen dekkari Sokeat linnut käsitteli Facebookia.

”Kirjoitan vain siitä mistä pidän”, Paznanski kertoi haastattelussa.

Sokeissa linnuissa Beatrice Kaspary järjestelee yhteishuoltajuutta kaunaisen ex-miehen kanssa ja flirttailee komealle kollegalle.

Runoutta puivan Facebook-ryhmän jäseniä alkaa kupsahdella oudosti. Kaspary luo valetilin ja alkaa sen avulla naarata murhaajaa porukasta.

Poznanski rakastaa runoja, mutta kirjassa Rilken ja Baudelairen säkeet jäävät sivuosaan. Osuvimmin hän kirjoittaa toisessa romaanissaan sosiaalisen median kissakuva- ja tsemppauskulttuurista.

Kesäkuussa ilmestyy jo kolmas suomennos. Äänet sijoittuu Pohjois-Salzburgin sairaalan psykiatrian osastolle, joka on erikoistunut vaikeasti traumatisoituneisiin potilaisiin. Yksi osaston lääkäreistä löydetään raa’asti murhattuna sairaalan tiloista, joten Beatrice Kaspary ryhmineen kutsutaan paikalle.

Poznanski kertoo, että uuden teoksen kirjoittamisen alussa hänellä on aina selvillä ainoastaan loppu.

”Sitten vain lähden hortoilemaan mahdollisimman oikeaan suuntaan.”

Vaistonvaraisesti syntyy tuimaa jälkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat