Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaaja pääsi kurkistamaan Venetsian aatelisten palatseihin

Jaakko Heikkilän valokuvissa näkyy yksinäisiä ihmisiä.

Kaisa Viljanen HS
Kuka?

Jaakko Heikkilä

 Syntynyt Kemissä 1956. Asuu Kukkolankoskella.

 Valmistunut insinööriksi Oulun yliopistosta ja työskennellyt tutkijana Suomen Akatemiassa 1987–1989.

 Freelance-valokuvaaja vuodesta 1985, vapaa taiteilija vuodesta 1990.

 Useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, mm. Venetsian biennaalissa 2005, Valokuvataiteen museossa 2011.

 Julkaissut kahdeksan valokuvakirjaa.

 Teoksia monissa museokokoelmissa.

Venetsia on käsittämätön paikka – uppoava historiallinen paratiisi, kuin epätodellinen teatterikulissi. Rauhan rikkovat laguuniin tunkevat jättimäiset risteilyalukset, vähän kuin väärään näytelmään eksyneet lavasteet.

Jos haluaa löytää alkuperäistä, tavallista Venetsiaa pitää etsiytyä turistirysien varjoihin. Monet paikalliset jättävät Venetsian, sillä asuminen siellä on kallista.

Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä halusi löytää Venetsian todellisia ”alkuperäisasukkaita”, nykyaatelisia, joiden sukurihmat ulottuvat vuosisatojen päähän ja raha on todella vanhaa.

Heikkilä vietti vuosina 2005–2016 eripituisia jaksoja kaupungissa ja kiersi kameroineen yhä harvemmaksi käyvissä palatseissa, joissa vielä asutaan. Kuvista on nyt tehty Maahengen kustantama kirja sekä näyttely Kansallismuseoon.

Anna-Erika Heikkilä
Jaakko Heikkilän Venetsia-kuvista koottu näyttely on esillä Kansallismuseossa 28.8. saakka.
Jaakko Heikkilän Venetsia-kuvista koottu näyttely on esillä Kansallismuseossa 28.8. saakka.

Ovet Venetsian salattuihin salonkeihin avautuivat paikallisten kontaktien kautta. Ei ollut helppoa voittaa ihmisten luottamusta.

”Yhtään ainoaa kuvaa ei otettu ensikohtaamisella. Ei se mene niin kuin Lapissa, että koputat oveen ja kävelet sisään”, Heikkilä sanoo.

Jaakko Heikkilä on Kemissä 1956 syntynyt, Kukkolankoskella asuva valokuvataiteilija, joka on projekteissaan keskittynyt kuvaamaan yhteisöjä, jotka elävät erilaisilla rajaseuduilla tai kuuluvat erilaisiin kieli- tai etnisiin vähemmistöihin. Ne ovat jotenkin rajattuja ryhmiä ja siksi helpompia käsitellä, valokuvaaja sanoo.

Heikkilä on kuvannut muun muassa elämää Tornionjokilaaksossa, Venäjän Pomoreita, Serbian Vlach-vähemmistökansaa ja armenialaisia Armeniassa ja diasporassa. New Yorkin Harlemissa hän on vieraillut ja kuvannut vuosittain vuodesta 2001.

Venetsian aateliset eli patriisit olivat omaa luokkaansa. Siinä missä eurooppalainen aatelismies oli upseerina, virkamiehenä tai hovissa hallitseva maanomistaja, Venetsiassa hänen omaisuutensa oli kaupunkipalatsi tai talletuksia.

Aateliset olivat keskenään tasa-arvoisia, ja heitä ohjasi Suuri neuvosto. Aatelisto muodostui kauppiaista La Serenissiman, Venetsian tasavallan suuruuden ajalta 500-luvulta vuoteen 1797 asti.

Jaakko Heikkilä: Palatsi Tito, 2010
Jaakko Heikkilä: Palatsi Tito, 2010

Nyt aateli on katoamassa. Nykyaateliin kuuluu enää muutamia sukuja. Venetsian kaupunkivaltion ja sen valtaapitävien monisyistä historiaa valottaa historiantutkija ja tohtori Alex Snellmanin artikkeli kirjassa.

Vuonna 2009 Heikkilä meni Alberto Franchettin luo.

”Hän oli aika arrogantti ja vaikeasti lähestyttävä. Työnsin hänelle Armenia-kirjani. Seuraavana päivänä hän soitti, ja kertoi pitäneensä näkemästään”, Heikkilä kertoo.

Lopulta Franchetti tarinoi Heikkilälle muun muassa kalastusretkistään eurooppalaisten prinssien kanssa. Franchetti myös kirjoitti aatelisen näkökulmasta kirjaan.

Heikkilä kuvasi myös Tudy Sammartinia, kirjailijaa ja kuvataiteilijaa, joka on tehnyt kirjoja Venetsian puutarhoista.

Donata Grimani kuuluu yhteen Venetsiassa vaikuttaneista mahtisuvuista. Hän asuu Canal Granden varrella kaupungissa 900 vuotta yhtäjaksoisesti eläneen sukunsa palatsissa.

Jaakko Heikkilä: Palatsi Grimani, 2009
Jaakko Heikkilä: Palatsi Grimani, 2009

”Kun joimme kahvia ja selitin projektia, hänen aivan ensimmäiset sanansa olivat, että on etuoikeus syntyä rikkaaksi ja se velvoittaa. Hän tekee vapaaehtoistyötä syöpäsairaiden lasten kanssa”, Heikkilä kertoo.

Donata Grimani luennoi Kansallismuseossa 18. toukokuuta.

Heikkilä kertoo Venetsian-retkien avanneen näkemyksiä vanhasta eurooppalaisesta rikkaudesta ja rikkauden olemuksesta nyt. ”Se on ollut kiinnostavaa, kun Eurooppa ja koko maailma on yhtä mosaiikkia ja natisee, ja yhteisiä varoja piilotellaan. Nykypäivän rikkaus on raakaa ja julmaa”, Heikkilä sanoo.

Kuvat huokuvat surumielisyyttä ja vähän jo rapistunutta mennyttä loistoa.

Marino Zorzi istuu vuoteella palatsinsa kamarissa. Tulee heti mieleen lappilainen peräkamarin poika. Hän on kyllä henkevän positiivinen ihminen”, Heikkilä sanoo.

Jaakko Heikkilä: N. H. Marino Zorzi palatsissaan, 2009
Jaakko Heikkilä: N. H. Marino Zorzi palatsissaan, 2009

”Melankolia välittyy valtavista raskaista tiloista ja yksinäisistä ihmisistä niissä tiloissa. Esimerkiksi kuvassa Malpieron palatsista pieni nainen seisoo ikkunaa vasten. Ihminen on yksin sen valtavan kulissin keskellä”, Heikkilä sanoo.

Kansallismuseon näyttelyssä on viitisenkymmentä Heikkilän kuvaa, muutamia otteita hänen tekstistään kirjassa sekä venetsialaisia huonekaluja 1800-luvun lopulta Kansallismuseon kokoelmista.

Jaakko Heikkilä: Veden kätkemiä huoneita. Maahenki. 131 s. Näyttely Kansallismuseossa 28.8. saakka.

Jaakko Heikkilä: Fondamente Nove, 2016
Jaakko Heikkilä: Fondamente Nove, 2016
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat