Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki Lit -tapahtumassa piti puhua kirjallisuuden teemoista, mutta puhuttiinkin kirjailijan työstä

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Brittikirjailija Sadie Jones ja Juha Itkonen keskustelivat kirjoittamisen ihanuudesta ja vaikeudesta.
Brittikirjailija Sadie Jones ja Juha Itkonen keskustelivat kirjoittamisen ihanuudesta ja vaikeudesta. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Viekää joukko kirjailijoita teatterilavalle, monisatapäisen yleisön eteen.

Antakaa heille aiheita kuten Kotimaisen kirjakevään tähdet tai Populaarikulttuuri kulissina kaunokirjallisuudessa.

Tulos on se, että kaikki alkavat puhua omasta työstään.

Näin kävi toisen kerran järjestetyllä Helsinki Lit -kirjafestivaalillakin, monessa keskustelussa.

Ehkä syynä oli valmistautumattomuus. Tai sitten silkka kurittomuus.

Ei se onneksi haitannut. Yleisöön keskustelut tuntuivat uppoavan enimmäkseen oikein hyvin.

Ammattihaastattelija johdattaisi toki puhetta määrätietoisemmin, mutta onhan kahden kirjailijan keskustelu harvinaisempi kokemus.

Parhaimmillaan se vei Savoy-teatterissakin hienoihin oivalluksiin.

Mitä kirjailijat siten työstään kertoivat?

Aiheet vaihtelivat perjantain ja lauantain aikana suurista yhteiskunnallisista ja eksistentiaalisista ilmiöistä käytännön kirjoitusprosesseihin, valintoihin ja mielikuviin.

Heti avaukseksi Philip Teir, joka on myös Helsinki Litin luoja ja ohjelmajohtaja, muistutti kirjallisuuden merkityksestä aikana, jona koulutukseen ja vakavasti otettavaan lehdistöön kohdistuu uhkia – piikki osui sekä yliopistoleikkauksiin että suomenruotsalaisen KSF-median tuoreisiin yt-neuvotteluihin.

Yhteiskunnallisen tilanteen vaikutusta kirjoittamiseen käsittelivät myös venäläis-amerikkalainen toimittaja ja tietokirjailija Masha Gessen sekä norjalainen prosaisti Tore Renberg.

Gessen, joka on tunnettu gay-aktivisti, valmistelee laajaa teosta Venäjän seksuaalivähemmistöistä, niiden historiasta ja niihin suhtautumisen erilaisista vaiheista. Viime vuosien aggressiivinen suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin johti lopulta siihen, että Gessenkin joutui lähtemään Venäjältä kumppaninsa ja perheensä kanssa.

Väkivalta johtuu hänen mukaansa paljolti Vladimir Putinin hallintoon kohdistuneista protesteista.

”Hän pelästyi mielenosoituksia 2012, ja yhdeksi syntipukiksi ongelmiin keksittiin länsimaisen ajattelun synnyttämä homoseksuaalisuus”, Gessen sanoi.

”Neuvostoliitossahan homoja ei ollut, ei sen enempää yksilöllistä kuin kollektiivistakaan homoseksuaalista identiteettiä. Siksi on ollut helppo leimata homous tuontitavaraksi, jota on lupa vihata.”

Tore Renbergin aiheena taas on ollut kotikaupunki Stavanger, jonka asukkaiden elämään ovat vaikuttaneet ensin nopea vaurastuminen öljyvaroilla, sitten talouskriisi.

Kevään suomalaiset kaunokirjailijat veivät puhetta kirjoittamisen ehdoista yksilöllisempään ja käytännöllisempään suuntaan.

Tommi Kinnunen ja Katri Lipson pitivät kumpikin rikkautena sitä, etteivät ole ”vain” kirjailijoita vaan tekevät myös muuta: Kinnunen on opettaja, Lipson lääkäri.

Kinnusen mukaan kirjoittamisen stressi helpottuu, kun tietää lainojen maksun hoituvan muutenkin. Lipson piti sitä vieläkin tärkeämpänä.

”En olisi se kirjailija, mikä olen, ilman toista työtäni ja siihen liittyvää ihmisten kohtaamista”, hän sanoi. ”Minulla on kaksi identiteettiä, ja oikeastaan kaksi erilaista palveluammattia.”

Kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen puhui myöhemmin omasta, kaksijakoisesta taiteilijaidentiteetistään. Sitä ei hänen mukaansa Suomessa hyväksytty vielä 1980-luvullakaan, ja siksi oli muutettava Ranskaan.

”Siellä asia hyväksyttiin. Oma mielenterveyteni ei olisi kestänyt, ellen olisi saanut sekä kirjoittaa että maalata. Ja kumpikin asia on ollut hyväksi toiselle.”

Kirjailijuudessa Väisäsestä on hienoa suhde yleisöön, joka on aivan toisenlainen kuin kuvataiteilijalla: saa esiintyä, kiertää Suomea ja tavata lukijoita.

Lisäksi saa aina toteuttaa riemukkaan riitin, kun jättää käsikirjoituksen käsistään ja siirtyy sanoista kuvien pariin: ”Otan ison kankaan ja tiettyä keltaista väriä. Maalaan koko ruumiilla, parittelen sen keltaisen värin kanssa. Teen itselleni siitä auringon.”

Tämän kevään Helsinki Litissä yleisö on saanut kuulla monta puheenvuoroa myös siitä, miten tiivis, herkkä ja vimmainenkin suhde kirjailijalla on omiin henkilöhahmoihinsa ja niiden ympärille luotuun fiktiiviseen maailmaan.

Lipson ja Kinnunen myönsivät molemmat itkeneensä paljon tuoreita romaanejaan Detroitia ja Lopottia kirjoittaessaan.

”Henkilöistä tulee oikeita ihmisiä todellisempia”, Lipson kuvaili. ”Minun oli lopulta jäätävä pois töistä, vain kirjoittamaan, koska henkilöni seisoivat tajunnassani mykkinä ja onnettomina, odottaen, että annan heille sanat ja eleet.”

Juha Itkonen ja britti Sadie Jones pohtivat puolestaan sitä, miten kirjoitusprosessi etenee kirjailijan mielessä – ja lähipiirin elämässä.

”Kun mieheni tulee illalla kotiin, hän tietää jo tervehdyksestäni, millainen päivä on ollut”, Jones kertoi. Itkonen paljasti toisen romaaninsa melkein vieneen avioliiton karille.

Kyse on tarinaan tunkeutumisen vaikeudesta. Vasta tietyssä vaiheessa siinä ollaan sisällä, turvassa, ja kirjoittaminen imaisee mukaansa.

Kyse on myös suunnitelmien ja todellisuuden ristiriidasta.

Jonesin mukaan haaveena on aina katedraali. Jossain vaiheessa tajuaa, ettei saa aikaan puutarhavajaa kummempaa.

”Silloin on vain koetettava tehdä paras mahdollinen puutarhavaja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat