Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iggy Popin keikat alkavat olla oikeasti vaarallisia – Flow-yleisöllä riittää jännitettävää elokuussa

Kulttuuri
 
Christie Goodwin / Getty Images
Iggy Pop heittäytyi perjantaina Lontoossa yleisön käsien varaan kerta toisensa jälkeen.
Iggy Pop heittäytyi perjantaina Lontoossa yleisön käsien varaan kerta toisensa jälkeen. Kuva: Christie Goodwin / Getty Images

Iggy Popin settilista Royal Albert Hallissa

1. Lust for Life (Lust For Life, 1977)

2. Sister Midnight (The Idiot, 1977)

3. American Valhalla (Post Pop Depression, 2016)

4. Sixteen (Lust For Life, 1977)

5. In the Lobby (Post Pop Depression, 2016)

6. Some Weird Sin (Lust For Life, 1977)

7. Funtime (The Idiot, 1977)

8. Tonight (Lust For Life, 1977)

9. Sunday (Post Pop Depression, 2016)

10. German Days (Post Pop Depression, 2016)

11. Mass Production (The Idiot, 1977)

12. Nightclubbing (The Idiot, 1977)

13. Gardenia (Post Pop Depression, 2016)

14. The Passenger (Lust For Life, 1977)

15. China Girl (The Idiot, 1977)

Encore:

16. Break Into Your Heart (Post Pop Depression, 2016)

17. Fall in Love With Me (Lust For Life, 1977)

18. Repo Man (Repo Man, 1984)

19. Baby (The Idiot, 1977)

20. Chocolate Drops (Post Pop Depression, 2016)

21. Paraguay (Post Pop Depression, 2016)

22. Success (Lust For Life, 1977)

Konsertti: Iggy Pop Royal Albert Hall, Lontoo

Ei ole Iggy Popin sanaan luottamista.

Muutama vuosi sitten, pienen haverin jälkeen, rockin villimies vannotti, ettei enää hyppäisi yleisönsä käsivarsien päälle. Se oli odotettavissa: lähes puolen vuosisadan ajan Pop on turmellut itseään lavalla ja nyt ikä alkaa tulla vastaan.

Oli tullut aika ottaa hieman rauhallisemmin.

Tai niin voisi luulla. Royal Albert Hallin konserttia on kulunut puolisen tuntia, kun Pop, 69, leiskauttaa itsensä varoittamatta lavalta. Eikä vain kerran. Kun yleisö palauttaa hänet takaisin lauteille, hän tekee sen uudestaan. Ja vielä kolmannen kerran. Ja neljännen.

Kappaleen loputtua Pop palaa lavalle ja nousee jaloilleen. Hänen askeleensa näyttää siltä kuin toinen jalka olisi puoliksi irti lonkasta.

Ikä ja vuosien mittaan kertyneet kolhut näkyvät Iggy Popin fyysisessä olemuksessa, mutta se ei häntä pysäytä. Todennäköisesti hän ei voi itselleen mitään. Yleisönsä edessä hän laittaa edelleen peliin koko kehonsa.

Erona on vain se, että nyt temput alkavat näyttää oikeasti vaarallisilta. Pop ei ole enää ketterä kissa, joka hyppää jäntevästi vaarojen yli. On pieni ihme, ettei häntä kanneta salista paareilla.

Suomalaisyleisöllä riittää siis jännitettävää, kun Iggy Popin kiertue saapuu elokuussa Helsingin Flow-festivaaleille. Luvassa ei ole arvokkaasti vanhentuneen rokkarin seestynyttä esitystä. Kaikkea muuta.

Iggy Popin temput ovat tietysti tuttuja kaikille, jotka ovat hänet joskus elävänä nähneet. Sen sijaan moni muu asia on tämän kevään kiertueella toisin.

Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin settilistan runkona ovat uudet kappaleet, sillä aiemmin keväällä ilmestynyt Post Pop Depression -albumi kuullaan yhtä kappaletta lukuunottamatta kokonaan. Pop loi legendansa The Stoogesin riveissä, mutta nyt yhtyeen klassikoista ei kuulla ensimmäistäkään. Loput kappaleista on poimittu kahdelta ensimmäiseltä soololevyltä The Idiot ja Lust For Life.

Tämä on poikkeuksellista mutta myös soveliasta.

Uudella levyllään Pop palaa soolouransa alkuaikojen tunnelmiin, kun The Stoogesin alkukantainen raivo on vaihtunut uhmakkaasti ja uhkaavasti eteneviin kappaleisiin. Levyltä löytyvät myös Popin parhaat uudet kappaleet vuosikymmeniin: esimerkiksi jykevästi rullaava Sunday ja äärikaunis Chocolate Drops ottivat illan aikana paikkansa varhaisempien hittien seassa.

Lisäksi Pop pääsee nyt laulamaan maltillisemmin ja pääasiassa alarekisterissä, mikä sopii hänen ikääntyneelle äänelleen. Kiihkeämmissä Stooges-kappaleissa hänen tulkintansa on jo vuosien ajan ollut äärirajoilla eikä aina niin vakuuttavaa kuultavaa.

Poikkeuksellinen on myös Iggy Popin kiertuebändi.

Jos The Stooges jätetään laskuista, se on mahdollisesti hänen paras taustaryhmänsä koskaan. Eikä ihme, sillä Josh Hommen johtama bändi edustaa nykyrockin eturiviä: mukana ovat Homme, Dean Fertita ja Troy Van Leeuwen Queens of the Stone Agesta, Matt Helders Arctic Monkeysistä ja Matt Sweeney Endless Boogiesta.

Ryhmä hyökkää kappaleiden kimppuun hämmästyttävällä intohimolla, tyylitajulla ja pieteetillä. Yksityiskohtaisuus menee jo naurettavuuden puolelle, kun Chocolate Dropsin aikana lavalle ilmestyy vielä yksi soittaja: koko iltana hänen ainoana tehtävänsä on soittaa putkikelloa neljän minuutin ajan.

Superbändissä on vain yksi ongelma: niitä on vaikea pitää kasassa. Kevään kiertueen jälkeen yhtyeen jäsenet kirmaavat omille teilleen, joten Iggy Popin festivaalikeikoilla, myös Helsingissä, nähdään hänen toinen taustayhtyeensä. Sen runkona ovat jo 1980-luvun Blah Blah Blah -kiertueella soittaneet kitaristi Kevin Andersson ja kosketinsoittaja Seamus Beaghen.

Toivoa sopii, että he ovat käyneet ottamassa oppia kevään keikoilla.

Royal Albert Hallissa lava saattoi olla täynnä tähtiä, mutta Iggy Popin rinnalla jopa Josh Homme jäi sivustakatsojaksi.

Illan päätteeksi hän oli säästänyt dramaattisimman temppunsa, jota ainakaan minä en ole kolmen vuosikymmenen aikana aiemmin nähnyt. Kun yhtye teki jo lähtöä lavalta, Pop kaatui koko pituudeltaan maahan, kuin kuolleena.

Symboliarvo ei voinut jäädä keneltäkään huomaamatta. Iggy Popin ympäriltä on kuollut ystäviä ja aikalaisia kiihtyvää tahtia, muun muassa kolme Stooges-soittajaa sekä hänen uskollisin tukijansa David Bowie.

Vastoin kaikkia odotuksia Iggy Pop on selvinnyt heistä pisimpään ja ottaa siitä nyt kaiken irti. Noustuaan takaisin jaloilleen hän ei ole päästä pois lavalta: hän tekee vielä muutaman tanssiliikkeen ja jää vilkuttamaan yleisölleen. Hänen kasvoillaan on leveä hymy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat