Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso kiltti jätti on Spielbergin jättipotti ja melkein yhtä suuri tapaus kuin E.T.

Kulttuuri
 
Ison kiltin jätin päähenkilöä, orpokodissa asuvaa Sohvia esittää Ruby Barnhill.
Ison kiltin jätin päähenkilöä, orpokodissa asuvaa Sohvia esittää Ruby Barnhill.

Cannes Hollywoodin satusetä Steven Spielberg esitteli lauantaina maailmalle uuden lastenseikkailunsa, Ison kiltin jätin.

Onko se yhtä suuri juttu kuin lastenelokuvan suuriin klassikoihin kuuluva scifiseikkailu E.T., joka valmistui Spielbergin ohjauksessa vuonna 1982?

Ei aivan, mutta melkein.

Paljon samaa elokuvissa on: molemmissa lapsi ystävystyy oudon tyypin ja tämän maailman kanssa.

Yves Herman
Steven Spielberg
Steven Spielberg

”En ajattele tätä paluuna johonkin joka oli”, Spielberg sanoi elokuvan maailmanensi-illassa Cannesissa lauantaina.

”Olen aina halunnut tehdä mielikuvituksellisia tarinoita. Viime aikoina olen tehnyt paljon elokuvia historiallisista aiheista ja niissä mielikuvitus on laitettava sivuun”, Spielberg sanoi. Hänen tuoreita elokuviaan ovat olleet presidenttielokuva Lincoln ja kertomus kylmän sodan vuosista Vakoojien silta.

Merkittävää kuitenkin on, että Spielbergillä on uutuudessaan käsikirjoittajana Melissa Mathison, joka kirjoitti aikanaan myös E.T.:tä. Elokuvassa onkin viitteitä E.T. -kuvastoon.

Iso kiltti jätti perustuu Roald Dahlin (1916–1990) kirjaan ja istuu hyvin Spielbergin romanttisen kertojan imagoon. 69-vuotiaan yhdysvaltalaisohjaajan aikuisten draamat ovat usein turhan sokerisia ja sankarillisia. Dahlin sadussa Spielberg saa käsiinsä kertomuksen, jossa ystävyys ja rohkeus yhdistyvät outoihin uniin ja kuolemanvaaraan.

Tällaisessa tarinassa Spielberg voi toteuttaa sitä, mitä elokuvat hänen mielestään parhaimmillaan ovat.

”Mitä huonommaksi maailma menee, sitä enemmän tarvitaan taikuutta joka taas tuo toivoa. Toivon avulla voimme taas ryhtyä muuttamaan maailmaan”, Spieberg arvioi.

Elokuva Iso kiltti jätti kertoo orpokodissa asuvasta kymmenvuotiaasta Sohvista. Yhtenä synkkänä iltana onneton tyttö kurkkii orpokodin ikkunasta ja tulee siepatuksi jättiläisten maahan.

Kaappaaja on Iso kiltti jätti, onneksi, sillä muut, vielä isommat jätit ovat kurjia tyyppejä ja syövät lapsia. Tunnelma tytön ympärillä on kuin 1800-luvulta ja Dickensiltä, vaikka tarina sijoittuu 1980-luvun puolivälin Lontooseen, ajankohtaan, jolloin Dahl kirjansa julkaisikin. Lapsiroolia esittää nuori britti Ruby Barnhill.

Dahlin teksteistä on aiemmin tehty useita elokuvia kuten Chitty Chitty Bang Bang, Jali ja suklaatehdas sekä Matilda. 1960-luvulla Dahl itsekin käsikirjoitti elokuvia, muun muassa Bondeja.

Isossa kiltissä jätissä viehätys rakentuu paljon sanoilla leikittelyyn. Tarinan jätti syö perskurkkanaa, pahanmakuista vihannesta, ja rakastaa omaa limonaatiaan, joka aiheuttaa räjähdyksen omaisia ilmavaivoja, poksutuhnuja kuten suomentaja asian on muotoillut.

Elokuvassa Spielberg on säilyttänyt kielipelin. Elokuva on samalla kuin elävä nukkekotileikki, mihin tulkintaan Spielberg antaa avaimet alkukohtauksen kuvissa.

Suuri osa elokuvan taikuudesta perustuu tietokonetekniikkaan, jolla mielikuvitusmaailma on luotu. Spielbergin uuden luottonäyttelijän, Mark Rylancen esittämä jätti on kumarine ryhteineen ja isoine korvineen on kiehtova ilmestys.

Elokuvassa tarinaan on lisätty juonta: Spielberg kääntää Dahlin asetelman toimivaksi seikkailuksi, joka kasvaa realismista unien ja unelmien kautta kasvutarinaksi.

Mukana on myös mysteeriä, vaikka Spielberg ei tätä tasoa suuresti hyödynnäkään. Ovatko jättiläiset vertauskuvia hyville ja pahoille aikuisille tai vain symboleja tytön kasvulle? Iso kiltti jätti on osittain myös kirjailijan ja tarinakertojan omakuva, lapsen varjelija.

Cannesissa Spielberg kertoi itse lukeneensa kirjaa lapsille. Hänen mielestään tarina muistuttaa isovanhempien ja lastenlasten suhdetta. Hänen mukaansa tarina on myös rakkaustarina, tosin normaalista poikkeava.

”Tämän lähemmäs rakkaustarinan kertomista en ole aiemmin tuotannossani päässyt”, Spielberg sanoi.

Iso kiltti jätti on ensi-illassa Suomessa 1. päivä heinäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat