Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kommentti: Pieni kirjafestivaali Helsinki Lit nostaa kirjailijat kunnolla parrasvaloihin

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Pieni kirjafestivaali Helsinki Lit järjestettiin nyt, 13.–14. toukokuuta, toista kertaa, ja tyyli ja ääni tuntuvat löytyneen.

Vähän yli 700-paikkainen Savoy-teatteri on perinteikäs ja tunnelmallinen, mutta täyteen myytynä tarpeeksi iso kunnon joukkoinnostumista varten.

Puolitoista päivää keskellä kevättä ja kaupunkia on juuri sopiva kesto: kirjallisen ohjelman intensiteetti nousee koko ajan ehtimättä väsähtää. Viikonloppukaan ei kulu kokonaan.

Mukana on oikeassa suhteessa vakavaa puhetta, läppää ja musiikkia, ja vetonauloja sopivasti, parikymmentä. Muutama kansainvälinen nimi riittää, sillä suomalaisista kirjailijoistakin on kouliintunut viime vuosina hyviä esiintyjiä.

Tähän asti heitä on saatu kuulla enimmäkseen kirjamessuilla ja kaupoissa, lyhyesti melun ja mekkalan keskellä. Nyt on selvää, että monelle kannattaa hyvinkin luovuttaa käyttöön kokonainen hyvin valaistu esiintymislava.

Ihan hiottu Helsinki Lit ei vielä tietenkään ole. Huomautin jo viime vuonna esiintymisvalmennuksen tarpeesta, ja vieläkin aika paljon oli jätetty improvisaation varaan.

Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, sillä yllätyksistä voi kasvaa Helsinki Litiin mielenkiintoinen, hauska ja arvokas perinne. Viime vuonna tanskalaiskirjailija Peter Høeg tanssahteli ja Hassan Blasim raivosi yleisölle, nyt Hannu Väisänen loihe laulamaan chansonia väräjävällä äänellä.

Sen toivoisin kuitenkin kirkastuvan, ollaanko lavalla keskustelemassa vai haastattelemassa. Tänä keväänäkin ohjelmanumerot olivat usein jotain siltä väliltä.

Jos haastatellaan, kyselijän rooliin kannattaa tuskin uhrata Sirpa Kähkösen kaltaista huippuesiintyjää. Jos keskustellaan, hyvä lähtökohta ei ole se, että Tommi Kinnunen ja Katri Lipson ovat lukeneet toistensa kirjat juuri ennen tilaisuuden alkua.

Kun on kyse tämän kokoisesta esiintyjäjoukosta, ei liene mahdotonta valmentaa heitä vähän paremmin. Ja kun puhutaan myös englantia ja ruotsia, esiintyjien riittävä kielitaitokin kannattaisi varmistaa etukäteen.

Toki taas saatiin hienoja kohtaamisia ja oivalluksia, jotka muistaa pitkään. Yleisö kurottui kollektiivisesti eteenpäin, kohti kirjailijoiden mieltä. Se kasvattaa yhteenkuuluvuutta, tiivistää yhteyttä kirjallisuuteen ja lukemiseen.

Siinä tällaisten tapahtumien ydin.

Aikana, jolloin yleisöt kapenevat ja painosluvut pienenevät, Savoy-teatteriin tulleilla runsaalla tuhannella ihmisellä on merkitystä. Yle Teeman suorien lähetysten ansiosta tämä yleisö kasvoi vielä moninkertaiseksi. Helsinkiläinen festivaali vietiin kotisohville, yhdessä koettavaksi.

Kaikki me yhdessä kuulimme, miten Philip Teir ja Sofi Oksanen ottivat perjantai-iltana kantaa yliopistoleikkauksiin, suomenruotsalaisen lehdistön ahdinkoon, talouskriisiin ja pelkoa lietsovaan maailmanpolitiikkaan.

Kaikki me kuulimme sarjan viehättäviä kirjallisia anekdootteja, kuten sen, että jätettyään käsikirjoituksen kustantamoon Hannu Väisänen siirtyy kuvataiteilijaksi maalaamalla koko ruumiillaan keltaista väriä suurelle kankaalle. Tai sen, että Helen Macdonaldin H niin kuin haukka -teoksen filmatisoinnissa pääosaan tulee Game of Thrones -sarjan Cersei Lannisteria näyttelevä Lena Headey.

Kaikki me pääsimme myös monta kertaa melkein kirjailijan pään sisään, niin avoimesti he kertoivat työstään. Miten omapäisiä fiktiiviset henkilöt ovat, miten vaikeaa jokaista tekstiä on aloittaa, miten paljon itkua ja naurua siihen kuuluu.

Sadie Jonesin ja Juha Itkosen keskustelussa (yhdessä festivaalin parhaimmista) kirkastui lisäksi liikuttavasti epäsuhta kirjailijan tarkoitusten ja lopputuloksen välillä.

Jonesin mukaan haaveena on aina katedraali. Jossain vaiheessa kirjailija kuitenkin tajuaa, ettei saa aikaan puutarhavajaa kummempaa. ”Ja silloin on vain koetettava tehdä paras mahdollinen puutarhavaja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat