Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan viisuvoitossa on kyse politiikasta, mutta Jamala puristi itsensä myös tunteella rikkinäisen Euroopan suosikiksi

Pienempi suosikki Ukraina päihitti vahvimpiin kuuluneen ennakkosuosikin Venäjän, ja monet kuulevat laulun sanoituksessa muutakin symboliikkaa kuin historiaan liittyvää, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Pirkko Kotirinta.

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Jamala: "totuus kosketti" - ukrainalaisfanit sekosivat viisuvoitosta
Jamala: "totuus kosketti" - ukrainalaisfanit sekosivat viisuvoitosta
Ukrainan edustaja Jamala voitti tämän vuoden Euroviisut kappaleellaan, joka käsittelee Krimin tataarien historiallista syrjintää. Jamala kiitteli tiedotustilaisuudessa, että sai laulaa aiheesta "joka päivä kolme minuuttia". Toimittaja ja editointi: Esa Juntunen, kuvaus: Antti Hämäläinen ja Reuters.

Tukholman finaali vuosimallia 2016 jää viisuhistoriaan yhtenä jännittävimmistä kahdesta syystä: teknisesti uuden pistelaskusysteemin takia – joka sai oikeasti pidättämään henkeä loppumetreille asti – ja sisällöllisesti siksi, että voittajaksi selvisi poliittisin kappale aikoihin.

Pienempi suosikki Ukraina päihitti vahvimpiin kuuluneen ennakkosuosikin Venäjän, ja veikkaanpa, että monet kuulijoista kuulevat laulun sanoituksessa muutakin symboliikkaa kuin historiaan liittyvää. Ukrainan edustaja Jamala on itse sekä myöntänyt yhteydet myös nykytilanteeseen muun muassa Ruotsin tv:n haastattelussa viisuviikolla, ja toisaalta myös vältellyt kappaleen poliittisuudesta puhumista. Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä 2014.

Jamala toi Ukrainalle maan toisen viisuvoiton, ensimmäisen nappasi Ruslana Wild Dances -rytmirymistyksellään vuonna 2004. Samana vuonna Ukraina eli Oranssia vallankumoustaan.

Reuters
Voittanut kappale 1944 on Jamalan (oik. Susana Džamaladinovan) itsensä tekemä, pohjaa hänen sukunsa ja edustamansa Krimin tataariväestön karuun historiaan.
Voittanut kappale 1944 on Jamalan (oik. Susana Džamaladinovan) itsensä tekemä, pohjaa hänen sukunsa ja edustamansa Krimin tataariväestön karuun historiaan.

Voittanut kappale 1944 on Jamalan (oik. Susana Džamaladinovan ) itsensä tekemä, pohjaa hänen sukunsa ja edustamansa Krimin tataariväestön karuun historiaan ja ammentaa musiikillisesti vahvasti myös etnovaikutteista, mikä tänä vuonna ei ollut varsinainen trendi.

Etnovaikutteet kuuluivat 1944-laulun alun duduk-puhallinintrossa ja krimintataarilla lauletussa kertosäkeessä ja vokaaliosuudessa, jossa Jamala vaikertaa arabialaisesta musiikkiperinteestä ammentavan maqam-tyyppisen asteikon pohjalta.

Musiikillisesti 1944 on kilpailun ”vaikeimpia” kappaleita, enemmän kallellaan taiteen kuin kepeimmän viisuviihteen puolelle. Siksikin Jamalan voitto on poikkeuksellinen. Kappaleen taustalla sykkivä moderni triphop-rytmi tuo siihen oman, modernin tasonsa ja auttoi ehkä osaltaan puhuttelemaan myös klubikansaa.

Ukrainan voitossa on kyse politiikasta, mutta erittäin vahvasti myös tunteista. Jamalan vakava aloitus puhutteli välittömästi kaiken supertuotetun spektaakkelin keskellä.

Ja se puhutteli, koska teksti tuntui suunnatun suoraan meille kaikille, Euroopassa vuonna 2016:

”Where is you heart? Humanity rise.”

Lue Jamalan omat kommentit voitostaan tästä linkistä. Miten venäläismedia uutisoi Ukrainan voiton, selviää täältä.

Liikaa kasvomaalia, jättilippuja ja värikästä kansalliskrääsää
Liikaa kasvomaalia, jättilippuja ja värikästä kansalliskrääsää
Viisufanien pukukoodi on selkeä. Euroviisujen finaaliin matkalla ollut yleisö kertoi lauantai-iltana kaivaneensa kaapista kaikki mahdolliset kannustamiseen sopivat asusteet ja tavarat. Osa on panostanut asuihinsa satoja euroja. Kaikki Abbaan viittaava näyttää myös toimivan, etenkin kun viisut ovat juuri Ruotsissa.
IS ja HS viisustudio
IS ja HS viisustudio
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat