Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämäkerta rakkausrunoilijasta on yksi Cannesin suuria helmiä

Chileläisestä Pablo Nerudasta kertova elokuva ei ole juhlava kiiltokuva, vaan se avaa tien runoilijan ajatusmaailmaan

Kulttuuri
 
Pablo Nerudaa esittää elämäkertaelokuvassa Luis Gnecco.
Pablo Nerudaa esittää elämäkertaelokuvassa Luis Gnecco.

Cannes Näinkin voi käydä. Yksi Cannesin elokuvajuhlien kiinnostavimmista uutuuksista esitetään festivaalin sivusarjassa. Ei siis kilpasarjassa, jonne pääsystä sadat ja taas sadat elokuvat ovat kovasti kamppailleet.

Puhe on elokuvasta nimeltä Neruda. Chileläinen Pablo Neruda (1904–1973) oli kuulu kirjailija, Nobelilla palkittu runoilija ja kova kommunisti, ja Pablo Larraínin elokuvassa nämä taiteilijan elämäkerran puolet tulevat tietenkin esiin. Niin ikään Chilestä tuleva Larraín on kuitenkin elokuvantekijänä niin kunnianhimoinen ja ennen kaikkea taitava, ettei hän jätä tarinaa tähän. Hän ei ole tekemässä pelkkää kaunista juhlapostimerkkiä.

Elokuvassa Larraín kiepauttaa tarinan ympäri moneen kertaan ja rakentaa käsikirjoittajansa kanssa Nerudaa jahtaavasta poliisista hahmon, jonka kautta aukeaa tie myös runoilijan ajatusmaailmaan, teoksiin sekä tapaan jolla taiteilijamyyttejä tehdään, jatketaan ja ymmärretään.

Elokuvan perusviesti on runollisesti tämä: Neruda ei elänyt teoksissaan, vaan hänen teoksensa elivät lukijoissa. Elokuvan yksi suurimmista vitseistä on se, että Neruda jättää itsestään johtolankoja häntä jahtaavalle poliisille. Johtolangat ovat kirjoja, joita poliisi löytää mistä milloinkin.

1940-luvun lopulle sijoittuvassa elokuvassa Nerudaa esittää Luis Gnecco. Varsinainen vetonaula on kuitenkin runoilijaa jahtaavaa poliisia esittävä Gael García Bernal. Hänen esittämästään Oscar Peluchonneausta kasvaa elokuvan henkinen keskushenkilö. García Bernal on yhtä aikaa sekä koominen että traaginen. Hän toimii elokuvan kertojana, vaikkakin hahmo on omasta mielestään enemmän, suuri hahmo rikoskirjallisuudessa.

Ohjaaja Larraínin mielestä runoilija ja häntä jahtaava poliisi ovat oikeastaan sama henkilö.

”Tein tämän elokuvan niin kuin tämä pitää tehdä. Nerudaa ei voi vangita. Elokuva on enemmän nerudiaalinen kuin Nerudasta”, Larrain kertoo.

Nerudan kaltaisissa elämäkertaelokuvissa on yleensä vaarana suuren luokan epäonnistuminen. Se johtuu, siitä elämäkertaelokuvat koetaan juhlapostimerkkeinä tai patsaina, jolla halutaan osoittaa poliittista tai kulttuurista arvostusta tärkeälle henkilölle tai vieläkin useammin, tärkeälle asialle.

Neruda rikkoo onnistuneesti tätä kaavaa. Neruda nähdään politiikassa, kirjailijana, aviomiehenä ja ilotalon vakiokävijänä. Hänet nähdään samppanjasosialistina, mutta myös oudosti katoavina kasvoina peileissä ja väkijoukkoon katoavana osallistujana drag-juhlissa.

”Luin elokuvaa varten Nerudan elämäkertoja, ja suuren osan hänen teoksistaan, monia useaan kertaan. Chilessä ei voi valita tunteeko Nerudaa vai ei. Hän on maan sielu”, ohjaaja Larraín kertoo.

Neruda tunnetaan myös maailmalla ja Suomessa hänet muistetaan muun muassa monista Pentti Saaritsan suomentamista runoista sekä taistelulauluista, joita Agit Prop esitti 1970-luvulla.

Myös Larraín tunnetaan Suomessa elokuvantekijänä, mutta ei tietenkään Nerudan mittakaavassa. Larraínin töitä on esitetty meillä lähinnä festivaaleilla, tunnetuimpia niistä ovat Augusto Pinochetin kaataneesta kansanäänestyksestä kertonut No sekä 2015 valmistunut El Club, jossa ruodittiin katolisen kirkon kyvyttömyyttä selvittää pedofiliarikoksia.

Larraín on taustaltaan oikeistosenaattorin poika, ja kantavana teemana hänen tuotannossaan on ollut ruotia Chilen lähihistoriaa. Larraín rakentaa elämäkertaan uusia tasoja myös kuvallisesti. Sergio Armstrongin kuvaama elokuva tuo mieleen Hollywoodin kulta-aikojen rikoselokuvat. Kasvot ovat usein varjoissa, ja vettä sataa kun runoilija taivaltaa kohti Valparaíson satamaa. Lopun yllätyksiin kuuluvat Andien lumiset huiput, jolloin elokuva kääntyy vielä westerninkin suuntaan.

Elokuvassa mukana oleva näyttelijä Gael García Bernal korostaa, miten juuri Nerudan rakkausrunot ovat maailmankuuluja.

”Neruda oli 1900-luvun kuuluisin runoilija. Ei ollut ketään hänen vertaistaan, ehkä Fernando Pessoa ”, näyttelijä kertoo Helsingin Sanomille.

”Kun olin nuori, minäkin kirjoitin tytölle rakkauskirjeen, jossa lainasin Nerudaa niin kuin olisin itse kirjoittanut.”

Tuottiko se kirje tulosta?

”Ei. Tyttö ei ollut kiinnostunut. Mutta se oli hänen tappionsa.”

Neruda-elokuvan keskushenkilöksi nousee runoilijaa jahtaava poliisi Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal).
Neruda-elokuvan keskushenkilöksi nousee runoilijaa jahtaava poliisi Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat