Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Onko tuo eläin todella olemassa” – Kiinalaisen tv-sarjan Suomi-jakso kerää miljoonia katsojia, mutta poro on vieras

Kulttuuri
 
Mikko Paakkanen / HS
Pekingiläinen Li Xianji seuraa suosittua Rakastutaan toisiimme -tosi-tv-sarjaa, jota on kuvattu myös Suomessa.
Pekingiläinen Li Xianji seuraa suosittua Rakastutaan toisiimme -tosi-tv-sarjaa, jota on kuvattu myös Suomessa. Kuva: Mikko Paakkanen / HS

Peking

Asetamme taulutietokoneen pekingiläisen kahvilan pöydälle ja alamme katsoa siitä televisio-ohjelmaa. Katsomme suosittua kiinalaista tosi-tv-sarjaa, jossa julkkikset seikkailevat maailmalla romanttisissa merkeissä.

Suomessa on oltu tästä tv-sarjasta innoissaan, koska siihen on kuvattu kolme jaksoa Suomen Lapissa. Todennäköisesti satoja miljoonia katsojia saava ohjelma on hyvää mainosta Lapin matkailulle. Lappia kannattaa mainostaa kiinalaisille, sillä heitä on paljon, ja tutkimusten mukaan he käyttävät paljon rahaa henkeä kohti, kun käyvät ulkomailla.

Katsomme sarjaa Pekingissä asuvan nuoren naisen Li Xianjin kanssa. Hän seuraa sarjaa joka viikko.

”Tuolla olen käynyt”, Li sanoo, kun sarja alkaa.

Kuvissa näkyy Etelä-Korean Incheonin lentoasema. Suomessa Li ei ole käynyt.

Hän ei ole myöskään nähnyt sarjan Suomi-osuutta, vaikka on tavallaan jo katsonut kyseisen jakson.

Sarjan puolitoistatuntiset jaksot koostuvat kolmesta puolen tunnin pätkästä, joissa kussakin seikkailee yksi julkkiskaksikko, mies ja nainen. Lillä on tapana seurata vain yhtä tiettyä kaksikkoa, eikä sen edesottamuksia ole kuvattu Suomessa. Suomi-osuus on vasta ohjelman viimeisessä puolituntisessa.

Sarja on nimeltään Women xiang ai ba eli Rakastutaan toisiimme. Suomessa sarjasta on puhuttu englanninkielisellä nimellä We are in Love. Se on yksi Kiinan katsotuimmista tosi-tv-ohjelmista.

Ensimmäinen Suomi-jakso näytettiin televisiossa viime sunnuntaina. Li kuitenkin katsoo televisio-ohjelmia ainoastaan netistä taulutietokoneellaan. Ohjelmien katsominen kännykästä tai tabletista on Kiinassa hyvin yleinen tapa, sillä tarjolla on useita nettitelevisiopalveluja, ja esimerkiksi Pekingissä on pitkillä metromatkoilla paljon aikaa katsella televisiota.

”Ei minulla edes ole televisiota. Televisiosta ohjelmia on hankala katsoa, koska ne pitää katsoa tiettyyn aikaan”, Li sanoo.

Sarjan Suomi-osuuden aluksi näytetään, kun julkkikset Song Ji-hyo ja Chen Bolin lentävät Suomeen koneella, jonka kyljessä lukee isoin kirjaimin Finnair. Li ei tunne kyseistä lentoyhtiötä eikä tiedä, että se on suomalainen.

Ohjelman esiintyjät hän tietää. Song on eteläkorealainen näyttelijätär ja Chen on taiwanilainen miesnäyttelijä. Molemmat ovat tunnettuja Manner-Kiinassa.

”Tuonne haluaisin mennä, missä on nuo jäävalot”, Li sanoo, kun televisiossa näytetään valaistua jäärakennelmaa.

Lapissa on Lin mielestä lunta kuin Heilongjiangissa, joka on Koillis-Kiinan pohjoisin maakunta. Li on kotoisin Koillis-Kiinasta, Jilinin maakunnasta.

”Tuo on mahtavaa, kun koirat vetävät tuota kelkkaa”, Li sanoo.

Julkkispari ajaa koiravaljakollaan järven jäälle pilkkimään. Lyhytvapainen pilkkionki on Lin mielestä huvittava.

”Onko tuo eläin todella olemassa?” Li ihmettelee, kun paikalle ilmestyy Joulupukki poron vetämällä pulkallaan. Li tietää peuran, mutta Joulupukin porolla on valtavat sarvet, jollaisia Li ei ole nähnyt. Myös Joulupukki on Lille tuttu hahmo. Pukki lahjoittaa Songille Barbie-nuken.

Ohjelmassa mainostetaan muutakin kuin Lappia. Lappilaisen hotellihuoneen pöydällä näkyy olevan kolme pulloa kiinalaista C Man E -virvoitusjuomaa. Juoman logo näkyy ruudun oikeassa yläkulmassa. Oikeassa alakulmassa mainostetaan meikkejä ja vasemmassa alakulmassa autoja.

Nähtyään ohjelman Li sanoo olevansa kiinnostunut kuvissa näytetystä paikasta.

”Kyllä, haluaisin käydä Pohjoismaissa”, hän sanoo. ”En tosin tämän ohjelman takia. Olen halunnut jo pitkään. Ongelmana on vain rahoitus.”

Li ei mainitse Suomea, vaan puhuu alueesta nimeltä Bei Ou eli Pohjoismaat. Kiinassa monille Pohjoismaat on tuttu käsite, mutta kaikki eivät miellä, että sillä olisi jotain väliä, onko kyse Suomesta, Ruotsista vai jostain muuta Pohjoismaasta.

Lapista Li tietää revontulet. Hän haluaisi päästä näkemään ne.

”On tiettyjä asioita, joita elämän aikana pitää nähdä. Esimerkiksi revontulet ja valas.”

Lappi-osuuden sisältävää tv-sarjan jaksoa oli perjantain alkuiltaan mennessä eli noin viidessä päivässä ladattu iQiyi-videopalvelusta yli 14 miljoonaa kertaa. Neljä viikkoa vanhempi jakso oli ehtinyt kerätä 34 miljoonaa katsojaa. Sarja on tarjolla myös muissa vastaavissa palveluissa.

Sitä ei tiedetä, moniko on katsonut uusinta jaksoa niin pitkälle, että on nähnyt lopussa olevan Lappi-osuuden.

Li kiinnostui Lapista sen verran, että aikoo katsoa sarjan seuraavaa jaksoa Suomi-osuuteen asti.

”Koska hehän ovat saattaneet kuvata revontulia.”

Li katsoo televisiota vain taulutietokoneellaan.
Li katsoo televisiota vain taulutietokoneellaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat