Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä on sydämesi, kysyy Jamala

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tukholman finaali vuosimallia 2016 jää viisuhistoriaan yhtenä jännittävimmistä kahdesta syystä: teknisesti uuden pistelaskusysteemin takia, joka sai oikeasti pidättämään henkeä loppumetreille asti, ja sisällöllisesti siksi, että voittajaksi selvisi poliittisin kappale aikoihin.

Pienempi suosikki Ukraina päihitti vahvimpiin kuuluneen ennakkosuosikin Venäjän, ja veikkaanpa, että monet kuulijoista kuulevat laulun sanoituksessa muutakin symboliikkaa kuin historiaan liittyvää. Ukrainan edustaja Jamala on itse sekä myöntänyt yhteydet myös nykytilanteeseen (muun muassa Ruotsin tv:n haastattelussa viisuviikolla) että toisaalta myös vältellyt kappaleen poliittisuudesta puhumista. Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä 2014.

”Hänen [Jamalin] esiintyminen Tukholmassa on kuuluva sos-hälytys maailmalle Krimin tataareilta, joita sorretaan nyt massiivisesti kotimaassaan”, toteaa CrimeaSOS-ihmisoikeusjärjestön edustaja Alima Alieva Financial Timesin sunnuntaina verkossa julkaistussa jutussa.

Voittanut kappale 1944 on Jamalan (oik. Susana Džamaladinovan ) itsensä tekemä, pohjaa hänen sukunsa ja edustamansa Krimin tataariväestön karuun historiaan ja ammentaa musiikillisesti vahvasti myös etnovaikutteista, mikä tänä vuonna ei ollut varsinainen trendi.

Etnovaikutteet kuuluivat 1944-laulun alun duduk-puhallinintrossa ja krimintataarilla lauletussa kertosäkeessä (”en voinut nauttia nuoruudestani, en voinut asua siellä”) ja vokaaliosuudessa, jossa Jamala vaikertaa arabialaisesta musiikkiperinteestä ammentavan maqam-tyyppisen asteikon pohjalta. Taustalla sykkivä triphop-rytmi tuo oman, modernin tasonsa ja sai ehkä myös jonkun klubimusiikki-ihmisen tarttumaan kännykkäänsä.

Musiikillisesti 1944 oli kilpailun ”vaikeimpia” kappaleita, enemmän kallellaan taiteen kuin kepeimmän viisuviihteen puolelle. Siksikin Jamalan voitto on poikkeuksellinen, varsinkin kun laulu nousi voittajaksi yleisön äänillä.

Samaiset yleisön äänet saivat monen leuan loksahtamaan Puolan Prince-asuisen Michał Szpakin Color of Your Lifen kohdalla. Tuomariston rajusti hylkimä molli-iskelmä nousi yllättäjänä aivan pohjalta sijalle kahdeksan, katsojien äänivyöryllä.

Ukrainan voitossa on kyse politiikasta. Kyllä. Ja siinä on erittäin vahvasti kyse myös tunteista.

Laulun vakava aloitus puhutteli välittömästi kaiken supertuotetun spektaakkelin keskellä. Teksti tuntui suunnatun suoraan meille kaikille, Euroopassa vuonna 2016:

”Where is you heart? Humanity rise.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat