Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan synkkä ja poliittinen kappale näyttää, että viisuvoitto tulee muutenkin kuin rahalla

Jamalan voitto on myös Suomelle hyvä uutinen, kirjoittaa toimittaja Tuomas Kaseva.

Kulttuuri
 
Maja Suslin / TT
Ukrainan Jamala esitti 1944-kappaleensa Euroviisujen lavalla Tukholmassa ilman suuria showelementtejä.
Ukrainan Jamala esitti 1944-kappaleensa Euroviisujen lavalla Tukholmassa ilman suuria showelementtejä. Kuva: Maja Suslin / TT

Tukholma

Euroviisut saivat Ukrainan Jamalasta erinomaisen voittajan: persoonallisen, lahjakkaan ja kiinnostavan. Joidenkin mielestä toki myös poliittisen ja oudon.

Parasta Jamalan ja 1944-kappaleen voitossa on se, että laulusta on mahdoton puhua puhumatta siitä, mitä laulussa sanotaan. Huomio on siis musiikissa itsessään, ei esimerkiksi lavashow’ssa tai esiintyjän ulkonäössä.

Jamalan eli Susana Džamaladinovan oma sävellys ja sanoitus 1944 on synkkä laulu. Heti ensimmäisessä säkeistössä muukalaiset tunkeutuvat ihmisten koteihin ja tappavat kaikki.

Laulu on entistä synkempi, kun tietää, että laulu on Jamalan isoisoäidin Nazylhanin tarina. Stalin pakotti isoisoäidin kuten muutkin Krimin tataarit vuonna 1944 lähtemään Krimiltä Keski-Aasiaan. Isoisoäiti ahdettiin karjavaunuun viiden lapsensa kanssa. Jo matkalla kuoli moni, myös isoisoäidin yksivuotias tytär, jonka ruumiin sotilaat heittivät radanpenkalle kuin roskan.

Jamalalla itsellään on selkeä ajatus, miksi ihmisille pitää puhua tästä ja muista tragedioista suoraan.

”Koska niitä on, ei vain Krimin tataareilla, vaan kaikkialla. Näistä tragedioista meidän pitää itseämme muistuttaa joka päivä, sillä niiden aika ei ole ohi”, Jamala kertoi HS:lle haastattelussa viime viikolla.

Musiikin Jamala näkee juuri oikeana paikkana tällaisille muistutuksille. ”Taiteessa on kyse siitä, että jaetaan jotakin, mikä on tärkeää tässä maailmassa.”

Euroviisujen jälkipuinti keskittyy tänä vuonna kahteen asiaan: rahaan ja politiikkaan.

Kisojan kakkonen Australia ja kolmonen Venäjä ovat rahanäkökulmasta täydellinen vastakohta Ukrainalle. Australia ja Venäjä eivät tuoneet lavalle ensisijaisesti laulua vaan show’n. Ja show’lla viisut on usein voitettu – viimekin vuonna Ruotsi. Ja jotta voi ratsastaa show’lla, pitää olla rahaa. Paljon.

Antti Hämäläinen
Venäjän esityksessä luotettiin runsaaseen lavatekniikkaan.
Venäjän esityksessä luotettiin runsaaseen lavatekniikkaan.

Jamala todistaa, ettei viisuissa mitata vain sitä, kuinka kukkaro kestää. Ukrainan esityksessä lavalla ei nähty mitään teknisesti erityistä – suurelta osin siksi, ettei maalla olisi ollut sellaiseen edes varaa. Viime vuonna Ukrainalla ei ollut rahaa osallistua edes koko kisaan.

Jamalan kappaleen poliittispainotteista tulkintaa puolestaan on vahvimmin ruokkinut Venäjä, joka keväällä avoimesti vaati, että 1944 pitäisi hylätä kisoista. Venäjän mielestä kappaleella on poliittinen sanoma, ja sellaisia eivät viisusäännöt suvaitse. Kisat järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU päästi kuitenkin Jamalan lavalle.

Totta kai Jamalan laulun voi tulkita poliittiseksi. Lähihistoria alleviivaa tällaista näkökulmaa: Venäjä liitti Krimin itseensä vasta pari vuotta sitten.

Mutta päätös päästää 1944 mukaan oli ainoa oikea. Viisuissa ei pidä sallia kirjaimellisia hyökkäyksiä jotakin maata kohtaan, se on selvä. Mutta jos oman suvun tositarinasta ei saisi laulaa mutta seteleillä voi mielin määrin varmistella voittoaan, kertoisi se jotain perinpohjaisen vastenmielistä Euroviisuista.

Jos sunnuntain vastaisena yönä ajatuksemme palasivat hetkeksi Krimille, hyvä. Moni taisi sitä paitsi ensi kertaa edes kuulla Krimin tataareista ja heidän historiastaan.

Ja silti tärkein: 1944 on vaikuttava laulu ja Jamala taitava laulaja. Ukrainaa äänestettiin niin paljon juuri siksi.

Viisufinaalin äänestys oli tänä vuonna poikkeuksellisen jännittävä – eikä vain sen tähden, että Venäjän ja Ukrainan välinen pistekamppailu tarjosi mielenkiintoisen vastakkainasettelun.

Jännitystä lisäsi uudistettu tapa esittää tulokset. Aiempina vuosina voittaja on ollut usein selvillä, kun viimeiset maat vasta julkistavat pisteitään. Nyt kisassa jännite kesti viimeisiin pisteisiin asti. Onnistunut uudistus!

Uusi tapa kiinnitti huomion myös siihen, miten eri tavoin ammattilaisraadit ja yleisö äänestävät. Jos eurooppalainen viisuyleisö olisi saanut päättää, voittaja olisi ollut Venäjän Sergei Lazarev ja You Are the Only One. Jos ammattilaisraadit olisivat saaneet päättää, voittaja olisi ollut Australian Dami Imin Sound of Silence. Mutta kun kummankin äänet vaikuttivat puolet ja puolet, voittajaksi nousi Ukrainan Jamala.

Hauska yksityiskohta on Suomen äänestystulos. Suomalaiskatsojat olisivat äänestäneet Jamalan voittoon. Suomen ammattilaisraati taas olisi äänestänyt voittoon Ruotsin Fransin, josta olisi tullut Suomen voittajaehdokas myös yleisön ja raadin kokonaisäänten perusteella.

Euroviisut järjestetään ensi vuonna Ukrainassa. Jo syyskuussa aletaan etsiä Suomen edustajaa noihin viisuihin.

Suomi uudisti oman euroviisukarsintansa viisi vuotta sitten, jolloin Yle lanseerasi Uuden musiikin kilpailun UMK:n. Nyt alkaa olla perspektiiviä analysoida sen toimivuutta.

UMK on järjestetty viidesti ja Suomi on päässyt UMK-voittajalla Euroviisujen finaaliin kahdesti. Tulos ei ole kummoinen. Tänä vuonna kisoihin osallistui 42 maata, joista 26 eli yli 60 prosenttia pääsi finaaliin. Suomen Sandhja ei ollut joukossa, vaan jäi ensimmäisen semifinaalin neljänneksi viimeiseksi. Eikä finaalissa ollut viime vuonna Pertti Kurikan nimipäivätkään.

On vaikea sanoa, missä mättää. Ainakin Suomen kovimmat laulajat ja monet lauluntekijöistäkin selvästi välttelevät kisaa. Onko liian suuri riski, että vaikka voittaisi Suomen UMK:n, varsinaisesta viisuesityksestä tulee floppi?

Kisan kiinnostavuutta ei taida lisätä sekään, ettei edes Euroviisujen voitto ole viime vuosina tuonut mukanaan kansainvälistä menestystä. Vai kuinka moni tietää Conchita Wurstilta, Emmelie de Forestilta tai Loreenilta muun kuin sen viisujen voittokappaleen?

Jamalan voitto on Suomelle joka tapauksessa hyvä uutinen. Ylen viisutuottaja Anssi Autio ei suostunut lauantain HS:ssa paljastamaan Suomen viisubudjettia, mutta kertoi, ettei sillä olisi mitään mahdollisuutta tehdä viisulavalle Venäjän ja Australian show’n kaltaisia teknisesti äärimmilleen viritettyjä ihmeitä. Suomen Sandhjalle oli tänä vuonna varaa hankkia lähinnä vähän erikoisempi mikrofoniteline.

Eli merkitään muistiin ainakin yksi tosiasia: menestys Euroviisuissa ei ole rahasta kiinni.

Antti Hämäläinen
Ukrainalaiset juhlivat voittoa sunnuntain vastaisena yönä Euro vision laulukilpailun lehdistökeskuksessa Tukholmassa.
Ukrainalaiset juhlivat voittoa sunnuntain vastaisena yönä Euro vision laulukilpailun lehdistökeskuksessa Tukholmassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat