Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikirjailija etsii ammattimaista kustantamoa

Moni kirjailija uupuu ja pohtii ammatinvaihdosta, kirjoittaa kolumnisti Tiina Raevaara.

Kulttuuri
 
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on kirjailija.

Kirjailijanurani on kestänyt kohta kahdeksan vuotta, ja tuon lyhyen ajanjakson kuluessa olen ollut huomaavinani ikävän ilmiön: moni kirjailijakollega uupuu ja pohtii ammatinvaihdosta.

Turhautumisen syynä on kustantamon ja kirjailijan huono yhteistyö. Kirjailijan yhteydenottoihin ei vastata. Kirjan markkinointia ei ole eikä siitä edes puhuta kirjailijan kanssa. Tai kirjailija on tehnyt urakasta oman osansa, mutta kustantamo panttaa lopullista sopimusta tai kirjan ennakkoa. Kertaalleen sovittua julkaisupäivää saatetaan siirtää kahdestikin eteenpäin, aina puoli vuotta kerrallaan.

Ongelmat koskevat niin isoja kuin pieniä kustantamoita, ja yllättäen myös hyvin myyviä, kustantamoille arvokkaita kirjailijoita.

Olen myös kuullut tapauksista, joissa kustantamo on ilmoittanut, ettei yhteistyö enää jatku – että kirjailijan teokset ovat sellaisia, joille ei nähdä olevan tulevaisuudessa kysyntää. Veikkaisin, että kymmenen vuotta sitten tällaiset ”potkut” eivät kuuluneet alan käytäntöihin.

Osin kyse on koko alan muutoksesta. Kirjamyynti pienenee, ja niin pienenee myös kustantamoiden henkilökunta. Viidessä vuodessa kustantamoista on irtisanomisten myötä lähtenyt viidennes työvoimasta. Kirjailijaan yhteyttä pitäviä ihmisiä on entistä vähemmän.

Moni kirjailija äänestää jaloillaan. Talolle ei olla enää uskollisia – eikä tarvitsekaan. Ei talokaan ole uskollinen kirjailijalle. Toisaalta moni kirjailija, ehkä aiempaa useampi, tekee yhteistyötä samaan aikaan monen eri kustantamon kanssa.

Ne kustantamot, jotka hoitavat suhteet kirjailijoihin hyvin, pärjäävät. Tekijä pitää sitouttaa, eikä se vaadi jatkuvaa luottokortin vilauttelua ravintoloissa. Tekijä sitoutetaan ammattimaisella kohtelulla. Kirjailija pyrkii olemaan ammatti-ihminen: hän kirjoittaa työkseen kirjoja. Siksi hänen täytyy luottaa siihen, että kustantamo hoitaa oman leiviskänsä aivan yhtä ammattimaisesti. Aikatauluista pitää pystyä sopimaan ja niistä täytyy pitää kiinni, rahan täytyy liikkua kirjailijalle asti ja kirjan pitää liikkua maailmalle.

Kustantamolle jokainen kirja on vain yksi kirja muiden ilmestyneiden joukossa, mutta kirjailijalle se on olennainen osa uran jatkuvuutta. Uusi kirja takaa toimeentulon myyntitulojen, apurahojen ja lainauskorvausten muodossa.

Kirjailijoilta vaaditaan nyt hieman uudenlaista ammattimaisuutta. On ollut nähtävissä, että apurahoja on alettu ohjata aiempaa enemmän kokopäiväisille kirjailijoille. Apurahapotteja ei haluta enää jaella parin tonnin erissä sivutyökseen kirjoittaville, vaan pyritään tukemaan ammattimaista kirjailijuutta.

Samoin kirjailijoilta vaaditaan ammattimaista kovapäisyyttä kustannusmaailmassa toimimiseen. Itseään ja suunnitelmiaan pitää osata markkinoida niin sosiaalisessa mediassa kuin kustantamoiden sisällä.

Ammattimainen kirjailija tarvitsee kumppanikseen ammattimaisen kustantamon. Älkää ottako tätä itseenne, omat kustantamoni: minua on kohdeltu enimmäkseen hyvin! Mutta ne tarinat, joita kentältä kuulee, saavat monesti surulliseksi.

Palstalla vuorottelevat Tiina Raevaaran kanssa Henkka Hyppönen, Pirkko Saisio ja Mikko Rimminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat