Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä menee suomalainen muoti? Ostajat ympäri maailmaa saapuvat pian Helsinkiin sitä katsomaan

Aalto-yliopiston lahjakkaista nuorista tulee pian konkareita, jotka voivat perustaa omia merkkejään. Heitä jo odotetaan idän suunnalla.

Kulttuuri
 
Janne Järvinen / HS
Viime toukokuussa muun muassa Satu Maarasen luomuksia esiteltiin kansainvälisille muotivaikuttajille Pre Helsingin tapahtumassa Designmuseossa.
Viime toukokuussa muun muassa Satu Maarasen luomuksia esiteltiin kansainvälisille muotivaikuttajille Pre Helsingin tapahtumassa Designmuseossa. Kuva: Janne Järvinen / HS
Fakta

Poimintoja muotiviikon tapahtumista

 Marimekko järjestää muotinäytöksiä Esplanadin puistossa 20.5.

 Helsinki New -kauppa myy mallikappaleita suomalaisilta suunnittelijoilta (Uudenmaankatu 4–6) 21.–28.5.

 Pre Helsingin pop-up-kauppa järjestetään puolestaan Artekin myymälässä (Keskuskatu 1 B) 23.–28.5.

 Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden lopputyönäytös järjestetään Kaapelitehtaalla 25.5.

 Pre Helsingin muotipresentaatio järjestetään tänä vuonna talonvaltausteemalla 26.5. Villa Meilahdessa.

 Aallon tekstiilisuunnittelun osaaminen tunnetaan maailmalla. Siihen voi tutustua näyttelyssä Kaapelitehtaalla 26.–29.5.

 Muotisuunnittelijana aloittaneen Daniel Palillon näyttely löytyy Designmuseon kellarista 29.5. asti.

Loppuviikosta alkaa se, mitä on ruvettu kutsumaan Helsingin muotiviikoksi:

Toukokuun viimeisinä viikkoina järjestetään paitsi Aalto-yliopiston muotinäytös, myös Pre Helsinki-muotitapahtuma, siitä irtautunut Helsinki New sekä näyttelyitä ja muita muotitapahtumia ympäri kaupunkia. Niitä seuramaan tuodaan tukku ulkomaisia toimittajia ja sisäänostajia, jotka vaeltavat isoissa aurinkolaseissaan Helsingin muotiosoitteesta toiseen.

Kansainväliset vieraat tietävät ehkä jo Marimekon, Vuokko Nurmesniemen ja Aalto-yliopiston, joka tuottaa nuoria lahjakkaita suunnittelijoita vuosikurssi toisensa jälkeen.

Mitä heille sitten niiden lisäksi näytetään?

He saattavat tutustua esimerkiksi suomalaisen muodin viime vuosien komeettaan Samujiin, ekoturkisasusteita tuottavaan Onariin, rentoon R/H:hon tai kasmirneuleisiin keskittyvään Arelaan. Lisäksi on olemassa kokonainen aluskasvusto pienempiä merkkejä ja nuoria suunnittelijoita, joista löytyy sitä uutta ja jännittävää, joka muodin ammattilaisia.

Laura Mendelin
Samujin ja Arelan vaatteita nähtiin viime keväänä Designmuseon suomalaisen muodin näyttelyssä.
Samujin ja Arelan vaatteita nähtiin viime keväänä Designmuseon suomalaisen muodin näyttelyssä.

Mutta jotta heille saadaan lisää esiteltävää, tarvitaan ehkä paluumuuttoa.

Aallosta valmistunut suunnittelijatoivo Siiri Raasakka sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa maaliskuussa ettei hän edes harkitse Suomessa työskentelyä, koska häntä kiinnostavia työpaikkoja ei täällä ole.

Se on hyvä ratkaisu. Suomen nykyinen pieni muotiala ei elätä suurta joukkoa suunnittelijoita, joten kokemus ja verkostot kannattaakin kerätä ulkomailta.

Voi kuitenkin toivoa, että Aallon kasvateista useampi rohkaistuisi ulkomaan oppivuosiensa jälkeen perustamaan uuden muotibrändin. Ei se mahdotonta ole: Givenchylle ja Louis Vuittonille suunnitellut Tuomas Merikoski perusti Aalto International -merkin, joka on osallistunut jo muutamaan kertaan Pariisiin muotiviikoille.

Viime vuosina myös ministeriöt, Tekes ja Finpro ovat heränneet tukemaan suomalaista muotia. Yksityisetkin sijoittajat alkavat olla kiinnostuneita.

Valtavaa bisnestä suomalainen muoti ei kuitenkaan vielä ole.

Marimekko on suomalaisista muotiyrityksistä suurimpia. Se työllistää runsaat 450 henkeä ja sen liikevaihto vuonna 2014 oli noin 94 miljoonaa euroa. Muut ovat huomattavasti pienempiä: esimerkiksi Samujin liikevaihto oli vuonna 2014 noin miljoonan.

”Eräs sijoittaja sanoi, että hän panisi rahaa mieluusti useampaankin suomalaiseen muotialan yritykseen, jos vain olisi lupaavia ehdokkaita”, sanoo Helsinki New -hanketta vetävä Martta Louekari.

Ensi viikolla Finnair ja Finavia markkinoivat uusia Aasian-reittejään järjestämällä satapäiselle joukolle kansainvälisiä kutsuvieraita muotinäytöksen Helsinki-Vantaan kiitoradalla.

Sattumalta suomalainen muoti lentää juuri nyt itään – ehkä sinivalkoisin siivin, mutta myös muuten.

Japanissa Marimekkoa ja muuta suomalaista muotoilua on rakastettu vuosikymmeniä. Pohjoismaa-villitys on viime aikoina levinnyt kuitenkin myös Korean ja Kiinaan, jossa talouskasvun hidastuttua harjoitellaan vähitellen hitaampaa ja kestävämpää kulutusta, Louekari kertoo.

Hyères-muotikilpailun voittaja, Pre Helsinki -tapahtumaa järjestävä Satu Maaranen vastaa puhelimeen Pekingistä. Hän työskentelee muun muassa yhdelle Kiinan arvostetuimmista muotitaloista.

”Ruotsalainen ja tanskalainen muoti ovat täällä jo tuttuja, mutta Suomi on vähän tuntemattomampi”, Maaranen kertoo.

Ruotsalaisten rasitteena on myös halpamuotijätti H&M, sillä Kiinassa viriää vastaliike halpaketjuja kohtaan, hän kertoo.

Suomi on kiinalaisten silmissä toista maata.

”Suomessa kiinalaisia kiinnostaa eksklusiivisuus, omaperäisyys, puhtaus ja raikkaus”, Maaranen sanoo.

Sitä todistavat muun muassa Minna Parikka, Samuji ja Onar, jotka ovat löytäneet jälleenmyyjiä Kiinasta ja Japanista. Marimekko laajentuu erityisesti Kaakkois-Aasiassa.

Seuraavat kaksi viikkoa tuovat Helsinkiin kymmeniä aasialaista toimittajia tai sisäänostajia.

Parhaimmassa tapauksessa suomalainen toukokuu tekee heihin niin suuren vaikutuksen, että tilausta riittää lähivuosina nostamaan uusiakin suomalaisia muotimerkkejä.

Pre Helsinki järjestään 20.–28.5. ja Helsinki New 20.–29.5. Lisätiedot osoitteista prehelsinki.fi ja helsinkinew.fi.

Ville Männikkö
Minna Parikan pupunkorvakengät ovat kovaa valuuttaa Aasiassa.
Minna Parikan pupunkorvakengät ovat kovaa valuuttaa Aasiassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat