Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cannesin elokuvajuhlien puhutuin elokuva on yllättäen saksalainen peruukkikomedia Toni Erdmann

Juhlien voittajasuosikki nähdään Suomessa ehkä loppuvuonna.

Kulttuuri
 
Sandra Hüller ja Peter Simonischek näyttelevät pääosia Toni Erdmann -elokuvassa.
Sandra Hüller ja Peter Simonischek näyttelevät pääosia Toni Erdmann -elokuvassa.

Cannes

Tunnetaanko saksalaiset maailmalla vitseistä ja elokuvakomiikasta? Ei välttämättä.

Cannesin elokuvajuhlien ensimmäisen viikon puhutuin elokuva on kuitenkin monien yllätykseksi saksalainen komedia nimeltä Toni Erdmann.

Elokuvan kritiikit ovat järjestään ylistäviä ja monet puhuvat elokuvasta hymyssä suin. Sille povataan jopa kilpasarjan voittoa, Kultaista palmua.

Päällisin puolin Toni Erdmann on tavallinen tarina, kertomus rikkinäisestä perheestä ja sen jäsenten huonoista väleistä. On musiikinopettaja-isä Winfried, jolla on etäiset välit tyttäreensä Inekseen. Ines on jakkupukunainen ja uraohjus, joka Romanian Bukarestissa toimii konsulttina öljy-yhtiölle.

Winfried on eronnut Ineksen äidistä ja tarinan alussa myös miehen koira kuolee: Winfried lähtee yllätyksenä tyttärelleen tapaamaan tätä Romaniaan. Isä yrittää saada yhteyden tyttäreensä ja piristää tätä . Isän silmiin tytär kärsii työahdistuksesta, tytär taas näkee isässä ponnettoman vanhan hipin, jolla ei ole kunnianhimoa.

Omaperäisen komediasta tekee se, että elokuvan isä harrastaa piloja ja kepposia. Esimerkistä käy elokuvan avauskohtaus. Ollaan kotiovella, ovikello soi ja postimies tuo pakettia. Isä keksii, että paketti ei ole hänelle vaan ”veljelle, joka on juuri vapautunut vankilasta kirjepommituomion jälkeen”. Pian isä ilmestyy ovelle ”veljenä”, karsea peruukki päässä, suussaan pilailuhampaat. Postimiehen silmät pyörivät.

Keksityn veljen, eli Winfriedin leikkisän sivupersoonan nimi on Toni Erdmann.

Isä on keksinyt myös muita sivuhahmoja kuten valetyttären, joka on kiltimpi kuin poissaoleva Ines, leipoo parempaa pullaa ja leikkaa vielä isänsä varpaankynnetkin. Elokuvassa on siis kyse siitä, mitä ja miten läheiset ovat ja mitä ja miten heidän toivottaisiin olevan.

Elokuvan on ohjannut ja kirjoittanut saksalainen Maren Ade, 39. Häneltä tunnetaan Suomessa lähinnä yksi työ, festivaaleilla kiertänyt sukupolvidraama Alle Anderen.

Ade on Cannesissa kertonut, miten elokuvassa on häntä itseään ja isäsuhdetta. Ohjaajan isä on tyttären mukaan keppostelija. Ade kertoi, miten hän oli saanut pilailuhampaat Austin Powers -elokuvan ensi-illassa ja antanut ne isälleen. Isä käytti niitä, laittoi suuhun mennessään hammaslääkäriin ja valittaessaan ruuasta ravintolassa.

Elokuvassa isän leikkisyys kasvaa ja kasvaa, ja tarinan käänteitä on mahdoton arvata. Idea sivuhahmosta ja peruukkipelistä kuulostaa kuluneelta, mutta taitavissa käsissä tempusta tulee ovela ja dramaattisesti hyvin tehokas: kohtaukset saavat päällekkäisiä merkityksiä.

Vaikka mukana onkin kolmen pennin pilailuvälineitä, tarina ei rakennu tyhjännauramisen varaan. Samassa kohtauksessa ollaan yhtä aikaa sekä työpaikan strategiapalaverissa että syvällä isä-tytär-suhteissa.

Päärooleja näyttelevät vuonna 1946 syntynyt itävaltalainen Peter Simonischek sekä saksalainen Sandra Hüller, joka on syntynyt vuonna 1978.

Työpaikallaan tytär Ines kamppailee asemastaan. Hän on miesten hallitsemassa organisaatiossa ainoa nainen. Tehtäväkin on kipeä: hänen pitää organisoida irtisanomisia Romaniassa.

Yhä suuremmiksi kasvavat valheet vievät isän ja tyttären lähelle toisiaan. Apuna ovat silloin peruukin lisäksi muun muassa Saksan diplomaattiverkosto, romanialaiset omenat, Whitney Houston sekä bulgarialainen perinneasu kukeri.

Elokuvan esitysoikeuksia on viime päivinä myyty moniin maihin – Suomen-oikeuksista neuvotellaan parhaillaan. Elokuva voidaan siis nähdä Suomessa teattereissa mahdollisesti loppuvuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat