Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuliko yleisen kirjallisuuden professori Riikosesta lajinsa viimeinen? Helsingin yliopisto ei ole päättänyt viran täyttämisestä

Helsingin yliopiston professori Hannu K. Riikonen jää eläkkeelle 45 vuoden yliopistouran jälkeen. Vielä ei tiedetä, täytetäänkö virkaa vai ei.

Kulttuuri
 
Arttu Kokkonen
Hannu K. Riikonen työhuoneessaan Helsingin yliopiston Topeliassa.
Hannu K. Riikonen työhuoneessaan Helsingin yliopiston Topeliassa. Kuva: Arttu Kokkonen
Kuka?

Hannu K. Riikonen

 Kirjallisuudentutkija,

s. Helsingissä 1948.

 Valmistui filosofian kandidaatiksi 1970 ja pääsi Rooman kirjallisuuden assistentiksi Helsingin yliopistoon.

 Väitteli 1800-luvun historiallisen romaanin antiikkikuvasta vuonna 1978.

 Kirjallisuuden apulaisprofessorina ja professorina Turussa ja professorina Helsingissä.

 Helsingin yliopiston Taiteiden tutkimuksen laitoksen esimies 1998–2001.

 Humanistisen tiedekunnan varadekaani 2007–2009.

 Tutkinut James Joycea, Pentti Saarikoskea, Olavi Paavolaista, oppihistoriaa ja antiikin traditioita.

 Julkaissut nuoruuden kirjeenvaihtoaan musiikintutkija Eero Tarastin kanssa teoksessa Eero ja Hannu (1998).

 Suomennoskirjallisuuden historian (2007) päätoimittaja, toinen Suomennetun tietokirjallisuuden historian (2013) toimittaja.

 Viimeksi toimittanut Ville Laamasen kanssa kokoelman Olavi Paavolaisen Neuvostoliitto-kirjoituksista.

Yksi aikakausi tuntui päättyvän keskiviikkona 4. toukokuuta Helsingin yliopiston päärakennuksen luentosalissa numero 1. Silloin yleisen kirjallisuustieteen professori Hannu K. Riikonen (s. 1948) piti viimeisen luentonsa ennen siirtymistään eläkkeelle.

”Jostain syystä tänne näkyy ilmaantuneen paljon enemmän kuulijoita kuin tavallisesti”, Riikonen oli ihmettelevinään, kun salissa oli nykyisten opiskelijoiden lisäksi kymmeniä entisiä.

Professorinsa luennon päätteeksi kukittaneet opiskelijat kutsuivat häntä sivistyksen puolustajaksi ja kirjallisuustieteen soihdunkantajaksi.

Kaikkiaan hänen uransa yliopistossa kesti neljäkymmentäviisi vuotta.

Vielä ei tiedetä, täytetäänkö professuuria, josta Riikonen lähtee eläkkeelle.

Humanistisen tiedekunnan dekaanin Arto Mustajoen mukaan tehtävään valitaan vuodeksi sijainen, ja sinä aikana asiaa suunnitellaan eteenpäin.

”Meillä on tulossa suuri koulutusuudistus, joka kantaa Ison Pyörän nimeä”, Mustajoki kertoo. ”Siinä yhteydessä myös kirjallisuuden opetus saa uusia muotoja, ja se vaikuttaa opetusvakanssien profilointiin.”

Yleinen kirjallisuustiede kuuluu humanistisessa tiedekunnassa filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokseen. Oppiaineen toinen professori on Heta Pyrhönen.

”Minun virkani on kuitenkin se, jonka ensimmäinen haltija – eli estetiikan ja nykyiskansain kirjallisuuden professori – oli Fredrik Cygnaeus vuosina 1854–67”, Hannu Riikonen pohtii pari päivää jäähyväisluentonsa jälkeen.

”Jos oikein huonosti käy, Riikonen siis lopettaa sen, minkä Cygnaeus aloitti.”

Eläkkeelle professori lähtee sinänsä mielellään – ja mielestään juuri sopivalla hetkellä. Tutkimusaiheita, luentoja ja kirjoitettavaa riittää, päällimmäisenä aiheena suomenruotsalainen antiikin kirjallisuuden kääntäjä ja esseisti Emil Zilliacus.

Pitkän uran aikana yliopisto on muuttunut paljon, mutta rajuimmin vasta aivan viime vuosina. Sinne on tuotu Riikosen mukaan ulkopuolelta käytäntöjä, jotka eivät lainkaan sovi akateemiseen maailmaan.

”Ilmapiirin yleinen huonontuminen alkoi jo vuosituhannen alussa, kun hallintorakennetta muutettiin johtajakeskeisemmäksi, ja valtaa siirrettiin tutkimusyhteisöltä rehtorille”, hän sanoo.

”Olen tuskin koskaan voinut yhtä huonosti kuin silloin, kun piti arvioida työtovereiden suorituksia uutta palkkausjärjestelmää varten.”

Jo vuosia jatkuneet tehostamisvaatimukset ovat saaneet yliopistot lisäämään opetusta niin, että maistereita ja tohtoreita valmistuu yhä enemmän. Nyt kaikki eivät suinkaan löydä työtä.

”Miten ihmeessä tätä ei kyetty näkemään ennakolta?” Riikonen ihmettelee.

Kevään aikana Helsingin yliopistossa on alettu irtisanoa sekä opetus- että hallintohenkilökuntaa, päämääränä satojen työpaikkojen vähentäminen vuoden 2017 loppuun mennessä. Lopullinen määrä kerrotaan toukokuun lopussa, kun irtisanomisprosessi on päättynyt.

Humanistisessa tiedekunnassa on irtisanottu muun muassa japanin kielen ja kulttuurin professori Rein Raud sekä musiikkitieteen lehtoreita.

Kun henkilökunta vähenee, jäljelle jäävien työmäärä kasvaa. Se taas hidastaa opiskeluaikoja entisestään.

”Nyt supistukset ja valmisteilla oleva koulutusuudistus vaikuttavat samanaikaisesti”, Riikonen sanoo. ”On puhuttu siitäkin, että eri taiteita tutkivat aineet siirrettäisiin taideyliopistoon. Minusta se on täysin mahdoton ajatus.”

Ei Riikonen kaikessa haikaile menneen perään, päin vastoin.

”Tekninen kehitys on ollut urani aikana valtavaa, eihän minun aloittaessani Rooman kirjallisuuden assistenttina 1971 ollut sähkökirjoituskoneitakaan. Tietokoneiden myötä yhteydenpito ulkomaille on helpottunut valtavasti.”

Riikosen opiskellessa luennoilla piti vastatessa nousta seisomaan, ja professorit puhuttelivat opiskelijoita herroiksi, neideiksi ja rouviksi.

”Sen kaiken vei 1960–70-luvun vaihteen yhteiskunnallisuus, onneksi. Se on varmaan suurin ero sen ja tämän ajan opiskelussa: silloin oltiin radikaalimpia ja koetettiin muuttaa yliopistoa ja yhteiskuntaa.”

Näinä vuosikymmeninä opiskellessaan Riikonen oppi toisaalta tutkijanlaadun, johon kuuluu työskentely liki vuodet läpeensä.

”En ole ikinä tehnyt muuta kuin opettanut ja tutkinut”, hän vahvistaa. ”Nuorenakaan en ollut missään kesätöissä, koska vain opiskelin.”

”Joulun jälkeen olen pitänyt kaksi viikkoa vapaata, kesät taas ovat menneet lukiessa ja tutkiessa. Lukukausien aikana on tietysti opetusta, mutta olen pyrkinyt tekemään tutkimustakin. Työhuoneelle olen tullut myös viikonloppuisin.”

Viime talvena se tosin kerran epäonnistui, kun laitoksen rakennusten lukitusjärjestelmä oli epäkunnossa, eikä Riikonen päässyt ulko-ovesta sisään.

”Kiihdyn harvoin, mutta silloin kirjoitin kiukkuisen kirjeen yliopiston hallintoon.”

Professorin viimeisellä luennolla ei puhuttu niistä kirjailijoista, joiden tutkimiseen hän on käyttänyt urallaan eniten aikaa, kuten James Joycesta, Pentti Saarikoskesta ja Olavi Paavolaisesta.

Aiheena luentosarjassa ovat olleet muut mielikirjat, koko elämän varrelta. Kirjoa on riittänyt Monte Criston kreivistä Arvo Poika Tuomisen muistelmiin, matkakirjallisuuteen ja gastronomiaan.

Tämä on tyypillistä Riikosta, jossa ruumiillistuvat monipuolisuus ja pitkä perspektiivi. Aloitettuaan Rooman kirjallisuuden tutkijana hän on nykykirjallisuudesta luennoidessaankin aina muistuttanut sen yhteyksistä antiikkiin.

Toisaalta populaarikulttuurikaan ei ole hänelle vierasta.

”Sitä on hyvä tuntea, kun ohjaa nykyopiskelijoiden graduja. Pidän dekkareista ja sarjakuvista ja rentoudun katselemalla rikossarjoja televisiosta, sellaisia kuin Petos, Silta ja Mustat lesket.”

Jäähyväisluennolla Riikonen puhui myös yliopiston entisestä rehtorista Edwin Linkomiehestä, joka toimi sodan aikana pääministerinä. Tällä oli 1950-luvulla pokkaa kävellä Senaatintorin poikki valtioneuvostoon ja vaatia professorin viran lakkautusta peruttavaksi.

”Enää ei professoreilla ole aikoihin ollut yhteiskunnallista arvovaltaa, olemme vain eri alojen asiantuntijoita.”

Arttu Kokkonen
Professori Hannu K. Riikonen työhuoneessaan Helsingin yliopiston Topeliassa.
Professori Hannu K. Riikonen työhuoneessaan Helsingin yliopiston Topeliassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat