Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitosta syytetään sukupuolisesta syrjinnästä – laitoksen mukaan professorinimityksessä ”ei ole kyse cv:n pituudesta”

Elokuvaohjaaja Saara Cantellin mukaan latvialainen Dāvis Sīmanis valittiin kolmen pätevän naishakijan ohi

Kulttuuri
 
Jussi Helttunen / Lehtikuva
Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen professorinimitys on herättänyt runsaasti keskustelua.
Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen professorinimitys on herättänyt runsaasti keskustelua. Kuva: Jussi Helttunen / Lehtikuva

Latvialaisen Dāvis Sīmaniksen nimittäminen Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professoriksi on herättänyt kysymyksiä sukupuolisesta syrjinnästä.

Viikonloppuna asiasta keskustelua herätteli muun muassa elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Saara Cantell, jonka mukaan kyse on sukupuolisesta syrjinnästä.

Cantellin mukaan 36-vuotias Sīmanis on valittu tehtävään kolmen pätevämmän naishakijan eli Auli Mantilan, Saara Saarelan ja Taru Mäkelän ohi. Cantellin mukaan Sīmanis on ohjannut vasta yhden pitkän fiktioelokuvan ja senkin vasta tänä vuonna.

”Kyse on sen verran isosta asiasta koko alalle - ja niin räikeästä tasa-arvorikkeestä! - että toivon äänekästä kyseenalaistamista ihan joka rintamalta”, Cantell kirjoitti julkisessa Facebook-statuksessa.

Jussi Helttunen
Aleksi Bardy
Aleksi Bardy

Professorivalintaa valmistelleen laitostyöryhmän puheenjohtaja Aleksi Bardy vahvistaa, että tehtävään haki useita miehiä ja naisia, ja niin sanotulle shortlistille pääsi Sīmanis ja kolme naista. Bardy työskentelee Aalto-yliopistossa elokuva- ja tv-tuotannon professorina.

Bardyn mukaan Sīmaniksen meriittejä on kuitenkin vähätelty aiheesta käydyssä keskustelussa.

Sīmanis on Bardyn mukaan ohjannut sekä dokumentteja että fiktiota sekä opettanut useissa elokuvakouluissa ympäri maailmaa. Sīmanis on taiteiden tohtori ja toimii tällä hetkellä vastaavissa tehtävissä elokuvaohjauksen Associate Professorina Latvian kulttuuriakatemiassa.

”Ehdokkaita arvioitiin hyvinkin monella eri tavalla: kansainväliset arvioitsijat, opiskelijat, opetuksen arviointilautakunta, [laitostyöryhmä], dekaani ja vielä tenure track -komitea kävivät tämän läpi, ja lopputuloksena oli Sīmaniksen valinta”, Bardy sanoo.

”Se on yllättävä valinta. Me olemme ehkä tottuneet Suomessa valitsemaan enemmän omasta kaveripiiristä ja tulee ehkä vähän shokkina että valitaan nuorehko henkilö joka tulee täysin meidän ympyröiden ulkopuolelta.”

Bardy korostaa, että valinnassa ei ollut kyse ”cv:n pituudesta” vaan kokonaisarviosta hakijoiden pätevyydestä, sopivuudesta, innokkuudesta ja näkemyksellisyydestä.

”Asia, jossa [Sīmanis] oli erityisen hyvä oli kehittämistä ja opetusta koskevat suunnitelmat, eli millä tavalla elokuvaohjaajaksi kasvetaan ja miten elokuvaohjaajuutta koulutetaan. Hän oli myös erittäin motivoitunut ottamaan tehtävän vastaan. Näistä näkemyksistä, aikaisemmista aktiviteeteista ja taiteellisista ansioista muodostuu se kokonaisuus jolla arvio tehdään.”

Sīmaniksen nimitti dekaani Anna Valtonen.

Elokuvataiteen ja lavastustaiteen opiskelijat ry ilmoitti lausunnossaan opiskelijoiden olevan tyytyväisiä menettelytapaan, jolla opiskelijat pääsivät osallistumaan uuden ohjaajaprofessorin valintaan.

Opiskelijat arvioivat virkaa hakeneiden henkilöiden opetusnäytteitä osana rekrytointia.

Keskustelun yhteydessä on myös esitetty ajatus siitä, että Sīmaniksen valinta on osa Aalto-yliopiston suunnitelmaa yhdistää elokuva- ja dokumenttiohjauksen professuurit. Dokumenttiohjauksen professuuri on toistaiseksi ollut täyttämättä.

Siitä ei Bardyn mukaan ole kyse.

”Dokumenttiprofessuuri pitäisi saada hakuun mahdollisimman pian, mutta tähän asti sen on estänyt surkea taloustilanne.”

Päivitys 17.5. klo 15.05: Lisätty tieto opiskelijoiden kannanotosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat