Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keraamikkona ja kuvataiteilijana tunnettu Rut Bryk hurmaa Emmassa – vaikka kuraattori pelkää taiteilijan pyörivän haudassaan

Uusi näyttely kertoo syrjäänvetäytyvästä taiteilijasta, joka päätyi uudistamaan suomalaisen keramiikkataiteen, aluksi lähes sattumalta.

Kulttuuri
 
Ari Karttunen / EMMA
Rut Bryk, Perhoset, 1957.
Rut Bryk, Perhoset, 1957. Kuva: Ari Karttunen / EMMA
Kuka?

Rut Bryk (1916–1999)

 Kuuluu Suomen modernin keramiikkataiteen tärkeimpiin uudistajiin.

 Työskenteli Arabian taideosastolla vuodesta 1942 lähtien.

 Voitti 1951 Milanon triennaalin Grand prix -palkinnon, joka oli silloin alalla maailman merkittävin.

 Lukuisia näyttelyitä ympäri maailmaa, yksin ja yhdessä puolison Tapio Wirkkalan kanssa.

 Merkittäviä teoksia mm. Helsingin kaupungintalolle sijoitettu Kaupunki auringossa (1975) ja Mäntyniemessä sijaitseva Jäävirta (1987–91).

Espoon Emma-museon uusi Rut Bryk -näyttely kertoo tarinan nuoresta taidegraafikosta, joka kutsuttiin Arabian tehtaan taideosastolle, vaikka ei ollut koskaan tehnyt keramiikkaa, ja joka singahti kymmenessä vuodessa alansa kansainväliselle huipulle.

Hienon taiteilijan tarina on kiinnostava, mutta nykyään jo hieman huonosti tunnettu. Siihen puutokseen Emman näyttely ja kuraattori-dosentti Harri Kalhan uusi, hieno Bryk-kirja ovat herkullinen täsmälääke.

Liikkeelle lähdetään varhaisesta grafiikasta, kuvituksista ja tekstiilitöistä, joissa jo näkyy Brykin herkkyys, värisilmä ja tunneilmaisu.

Arabia
Rut Bryk kuuluu suomalaisen taiteen klassikkonimiin. Hän yhdisti keramiikan ja kuvataiteen, käsityön ja kunnianhimoisen taiteellisen ilmaisun.
Rut Bryk kuuluu suomalaisen taiteen klassikkonimiin. Hän yhdisti keramiikan ja kuvataiteen, käsityön ja kunnianhimoisen taiteellisen ilmaisun.

Rut Linnea Bryk oli syntynyt vuonna 1916 Tukholmassa puolanjuutalaiselle isälle ja suomalaiselle äidille, kulttuurikotiin. Alun perin arkkitehdiksi haikaillut ujo Bryk opiskeli graafikoksi Taideteollisuuskeskuskoulussa.

Vuonna 1942 Taidehallin näyttelyssä Brykin teoksiin iski silmänsä Arabian taideosaston johtaja Kurt Ekholm, joka tarjosi nuorelle taiteilijalle harjoittelujaksoa Arabialla.

Arabian värväyspolitiikka oli avarakatseista, Kalha kirjoittaa kirjassaan.

Neljä vuotta aikaisemmin Ekholm oli tarjonnut ateljeen kuvanveistoa harrastavalle venäläiselle kuorma-autonkuljettajalle Michael Schilkinille, josta hänestäkin tuli kuuluisa keraamikko.

Siinä missä Schilkin tunnetaan eläinhahmoistaan, Brykin keramiikkalaatoille päätyi sadunomaisia näkymiä, asetelmia kodin piiristä ja maisemia Karjalasta Italiaan.

Ensin Bryk työskenteli Birger Kaipiaisen siipien suojassa, mutta 1940-luvun lopulla astui esiin oma tekniikka, joka teki vaikutuksen: Bryk voitti keraamisilla laatoillaan Milanon triennaalissa grand prix -palkinnon vuonna 1951.

Rut Bryk, Soho, 1968
Rut Bryk, Soho, 1968

Arabian kautta löytyi myös tärkeä ihminen: Kaipiainen esitteli Brykin nuorelle Tapio Wirkkalalle. Brykistä ja Wirkkalasta tuli paitsi aviopari, myös toisiaan tukeva, tasavahva taiteilijapari.

Esittävästä keramiikasta Bryk eteni 1950-luvun lopulta lähtien abstraktiin ilmaisuun, yhä pelkistetympiin ja voimakkaampiin reliefeihin, jotka koostuvat lukemattomista pienistä kaakeleista. Näyttely asettaa rinnakkain 1960-luvun lopun mustat teokset sekä siitä eteenpäin syntyneet valkoiset. Lopussa on jäljellä enää seestynyt valo – valkoiset kaakeliteokset, joissa on vain huolellisesti aseteltu häivähdys väriä.

Taikalaatikko-nimensä näyttely on saanut yhdeltä näyttelyn pienimmistä teoksista, kämmenelle mahtuvasta hurmaavasta kaakelipalapelistä, mutta yhtä taikalaatikkoa on tietysti koko näyttely. Teokset ovat teknisesti taiturimaisia, ilmaisultaan tunteikkaita, vaikutelmaltaan herkkiä ja vahvoja yhtä aikaa. Brykin muuntautumiskyky ja tinkimätön omistautuminen taiteelle tekevät vaikutuksen edelleen.

Ari Karttunen / EMMA
Rut Bryk, Asetelma (ruiskaunokki ja kukkakaali), n. 1948.
Rut Bryk, Asetelma (ruiskaunokki ja kukkakaali), n. 1948.

”Kyllä Rut nyt varmaan pyörii haudassaan”, sanoo Harri Kalha hyväntuulisesti.

Bryk ei nimittäin halunnut esitellä vanhoja teoksiaan. Hän kutsui niitä ”esihistoriallisiksi” ja piti niitä kiusallisina.

”Hän ei olisi varmasti sallinut sitä, että hänen opiskelija-aikaisia hömpötyksiään laitetaan esille – jotka mielestäni ovat siis erittäin hienoja – eikä hän olisi myöskään suonut 1940-luvun tuotantoaan pantavan esille, 1950-lukuakin vain valikoidusti”, Kalha sanoo.

Kalha tutustui Brykiin 1990-luvun taitteessa, kun Bryk oli jo eläkkeellä mutta työskenteli viimeiseksi jääneen suurteoksensa, Jäävirran, parissa. Nuori tutkija oli lähetetty haastattelemaan tähteä, jota pidettiin hieman hankalana ja etäisenä hahmona.

Mutta varautuneen julkisivun takana oli herkkä ihminen, Kalha kertoo.

Syntyi erikoinen ystävyys, johon kuului kahden yökyöpelin maratonpuheluita sen jälkeen, kun suurin osa kaupungista oli jo mennyt nukkumaan.

Yksityisyyttään Bryk suojeli tarkasti, se tiedetään jo lehtihaastatteluiden vähyydestäkin.

”Jos hänestä halusi jotain vähänkin mehukkaampaa irti, piti laittaa nauhuri pois päältä”, Kalha muistelee.

Vaikka Brykin taide on hyvin henkilökohtaista, hänelle oli tärkeää, että taide puhuu puolestaan, ilman taiteilijan selityksiä. Kalha kutsuukin Brykiä puhdasveriseksi modernistiksi:

”Rut inhosi trivialisoimista ja banalisoimista ja kaikkea sitä, mitä me kutsutaan tarinoiksi. Kaikkea sitä Rut vieroksui, sillä se oli liian helppoa ja yksinkertaista, ja taide ei ollut hänelle sellaista.”

Mutta nyt aika on kypsä sen kertomiselle, mistä Brykissä oli henkilönä kysymys, Kalha sanoo.

Ari Karttunen / EMMA
Rut Bryk, Reliefi, 1971-luku.
Rut Bryk, Reliefi, 1971-luku.

Kalha onkin ujuttanut kirjaansa henkilöhistoriaa ja anekdootteja, jotka ovat herkkua Bryk-faneille. Hän kertoo Brykin nuoruudesta ja taiteellisen uran lähtökohdista, mutta myös paljon muuta. Yllättävimpiin kuuluu tieto, että Brykin perhostutkijana tunnettu isä Felix Bryk oli myös uraauurtava seksologi, joka teki pitkiä kenttämatkoja Afrikkaan tutkiakseen muun muassa voodoon ja erotiikan suhdetta.

Mutta ei puhuta Felix Brykistä sen enempää vaan palataan taiteeseen, jottei tule sanomista: ”Rutin työ oli jatkuvaa uuden etsintää”, Kalha sanoo.

Teoksista ei näe välttämättä päällepäin, että Bryk kehitti itse koko tekniikkansa siitä, miten kaakelipalaset valmistettiin siihen, miten niistä rakentui mittavia kokonaisuuksia.

”Rutin taiteessa yhdistyvät äärimmäinen herkkyys ja jykevä matemaattisuus”, Kalha pohtii. ”On aika harvinaista, että ne yhdistyvät yhdessä ihmisessä.”

Eikä unohtaa saa huumorintajua: kun tummanpuhuvaa, jykevän sielukasta Kirkonseinää (1967) katsoo aivan läheltä, saattaa sieltä löytää kitschahtavia siirtokuvia, Kalha muistuttaa.

Näyttely on juuri sellaisten pienten löytöjen juhlaa.

Yhtä harvinaista kuin Brykin taiteilijanlaatu olivat ehkä kuitenkin myös ne olosuhteet, joissa hän sai työskennellä.

Ilman Arabian tehtaita ja niiden kulttuuritahtoa suomalaisen taideteollisuuden maailmanmainetta ei olisi koskaan syntynyt. ”Ei se olisi ollut mahdollista ilman niitä resursseja”, Kalha sanoo.

”Että taiteilijoiden annettiin räpeltää siellä taidetta omassa autuaassa yksityisyydessään kyselemättä, että tuleeko hukkapolttoa tai sekundaa”, hän jatkaa. ”Eihän se olisi mahdollista nykyään, eihän meillä ole enää Arabiaakaan.”

Brykin teokset ovat taideteollisuutta, keramiikkaa ja kuvataidetta yhtä aikaa.

”Sen takia nämä teokset liitelevät niin onnellisesti kaikkien kategorioiden yläpuolella”, Kalha sanoo.

Emman näyttelyn lopussa on taiteilija Maaria Wirkkalan uusi Mielen mosaiikki -teos, jonka hän on koonnut äitinsä vaaleanpunaisesta työtuolista ja hänen teoksistaan ylijääneistä kaakeleista.

”Rut inhosi vääränlaista tunteellisuutta, sentimentaalisuutta”, Wirkkala sanoo.

Emman näyttely ei ole sentimentaalinen, mutta tunteellinen se kyllä on.

Kaikesta näkee, että näyttelyä on tehty rakkaudella. Tunne kuuluu Kalhan kirjassa sekä Linda Bergrothin huolellisessa näyttelyarkkitehtuurissa, joka saa Brykin pienikokoisetkin keramiikkateokset loistamaan kuin jalokivet Emman isoissa tiloissa. Se näkyy myös Wirkkalan viikkojen ajan työstetyssä teoksesta.

Ei sentimentaalisella tavalla, mutta ehdottomasti tunteellisesti.

Rut Bryk: Taikalaatikko Emmassa (Weegee-talo, Ahertajantie 5) 12.5.–4.9.2016 ti, to 11–18, ke, pe 11–19, la–su 11–17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat