Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panama-kohun kanssa painiskelevan Pedro Almodóvarin uutuuselokuva Julieta esitettiin Cannesissa: Paluu vanhaan

Espanjalaismaestron uutuus kertoo rannalle jäävistä naisista, kun mies lähtee myrskyävälle merelle.

Kulttuuri
 
Yves Herman / Reuters
Uuden elokuvan tekijäjoukkoon kuuluvat Emma Suarez (vas.) ja Adriana Ugarte suukottavat Pedro Almodóvaria Cannesissa.
Uuden elokuvan tekijäjoukkoon kuuluvat Emma Suarez (vas.) ja Adriana Ugarte suukottavat Pedro Almodóvaria Cannesissa. Kuva: Yves Herman / Reuters

Cannes Cannesin elokuvajuhlat näyttävät ulospäin joskus pinnallisilta. Tapahtumassa esitettävät elokuvat kertovat kuitenkin asioista pinnan alla.

Niin kuin elokuvaohjaaja Pedro Almodóvarin uutuus nimeltä Julieta, joka esitettiin festivaalilla tiistaina.

Taiteilija Almodóvar on viime kuukaudet ollut esillä ennen kaikkea poliittisesti, sillä ohjaajan ja hänen tuottajaveljensä Agustínin nimet esiintyvät Panamasta vuodetuissa veroparatiisipapereissa. Cannesissa Almodóvar ei selitellyt asiaa yksityiskohtaisesti, vaan hyökkäsi kotimaansa median kimppuun.

”Meitä on pidetty isoina tekijöinä. Jos Panaman paperit olisi elokuva, meidän nimemme eivät olisi edes avustajien joukossa”, Almodóvar puhkui.

Itse elokuva, nimeltään Julieta, on Almodóvarin itsensä käsikirjoittama. Tarina perustuu kanadalaisen kirjailijan Alice Munron kolmeen novelliin. Mukana tarinassa on viitteitä muihinkin kertomuksiin, Patricia Highsmith mainitaan ihan nimeltä. Julieta on kertomus äidin ja tyttären, Julietan ja Antían, suhteesta. Tarina tapahtuu kahdessa aikatasossa. Nykyhetkessä äidin ja jo oman perheen perustaneen tyttären välillä on vakava välirikko, jonka syitä elokuva avaa.

Elokuvana Julieta on monin tavoin Almodóvarin paluu vanhaan, tunnetuimpiin elokuviin joita hän teki vuosituhannen vaihteen tuntumassa. Poissa on Almodóvarin viime elokuvia jossain määrin hallinnut hitchcockilainen juonittelu, ja tilalla taas Madrid, pääosien vahvat naiset sekä heidän melodramaattiset tarinansa.

Mukana on myös näyttelijä Rossy de Palma sekä pikkuviitteinä Madridin värikkäästä alakulttuurista Almodóvarin varhaistuotannosta. Alun perin Almodóvar oli ajatellut tehdä elokuvan New Yorkissa, jolloin pääroolissa olisi ollut Meryl Streep. Lopulta hän kuitenkin halusi kertoa tarinan läheltä itseään, Madridista.

Cannesissa Almodóvar kielsi tekemästä elämäkertaa, minkäänlaista. ”Minun elämäni on näissä elokuvissa”, Almodóvar sanoi.

Ei Almodóvar enää mikään nuori tai kapinallinen ole. Onhan hänellä ikääkin jo 66 vuotta.

Tämä tarina Julietassa on hyvin keski-ikäinen, keskiluokkainen ja myös keskimittainen. Keskushenkilöt ovat hyvin toimeen tulevia murehtijoita, joita vetää yhteen raskas menneisyys ja syyllisyydentunne. Se mikä oli ennen energistä ja pelotonta, musertuu nyt taakan alle. Aiemmin Almodóvar yhdisti tällaisen teeman usein uskontoon, nyt taakan synnystä vastaavat ihmiset itse omilla toimillaan, omalla surullaan.

Julietan ja tämän tyttären tarinassa korostuu, miten ja millaisissa oloissa Julieta on tavannut tyttärensä isän. Kohtaaminen tapahtuu (hitchcockilaisittain) junassa, mutta huonojen enteiden ympäröimänä. Juna ajaa miehen päälle, jonka Julieta oli hetkeä aiemmin torjunut. Kuolleesta miehestä tulee pitkä varjo, joka ryhtyy mustaamaan Julietaa. Merkit vain synkkenevät, kun isä lähtee yhtenä päivänä kalaan kun merellä myrskyää.

”Olen tehnyt paljon elokuvia äideistä ja äitien maailmasta. Tämän elokuvan äiti on elokuvieni äideistä kaikkein heikoin, hänellä on vähiten kykyä taistella vastaan”, Almodóvar analysoi Cannesissa.

Tuttua Almodóvaria Julietassa on myös vahva värinkäyttö. Almodóvar käyttää elokuvissaan kirkkaita värejä ja erityisen paljon punaista, ja nyt punaista on kuvissa ehkä enemmän kuin koskaan. Punaista on paitojen raidoissa, kukka-asetelmissa, kaukojunien punaisissa penkeissä. Elokuva alkaakin pitkällä kuvalla jossa on pelkkää punaista. Rakkauden punaista väriä on oikeastaan kaikissa kuvissa, paitsi niissä joissa Julieta päättää unohtaa tyttärensä ikuisiksi ajoiksi.

Almodovar selitti Cannesissa väripalettiaan ja sanoi kasvanensa technicolor-elokuvien ja pop-taiteen kanssa. Värit tulevat sieltä, hän sanoi.

”Kun olin pieni, äitini oli aina pukeutunut mustaan. Musta on hieno väri, mutta kirous, jos joudut sitä lapsesta katsomaan.”

Almodóvar on sillä tavalla elokuvan romantikko, että hän ei epäröi käyttää kuluneiltakaan tuntuvia vertauskuvia: Julietassa rakkaiden valokuvia revitään kappaleiksi ja kertaalleen elokuvassa juoksentelee uroshirvikin etsimässä parittelukumppania. Keskeinen vertauskuva haetaan kuitenkin kaukaa Antiikista. Tarinan alussa päähenkilö Julieta nähdään opettamassa kirjallisuutta yläkoululaisille. Hän kertoo lapsille Odysseuksesta.

Almodóvar sanoi Cannesissa kaipaavansa omia harharetkiään, nuoruuttaan ja 1980-lukua.

”Olen vanha mies”, hän sanoi ja kertoi vuosien takaisesta päätöksestään jossa hän päätti valita terveen elämän, jotta työt tulivat tehtyä.

”Se oli samaan aikaan myös surullinen päätös. Vaikutukset näkyvät elokuvissa joita nyt teen”, Almodóvar sanoi. Ehkä jotain surua oli nähtävissä siinäkin, että Almodóvar esiintyi lehdistötilaisuudessa tummennetut lasit päässään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat