Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jennifer Yuh Nelson rikkoi lasikaton – ohjasi yksin ison amerikkalaisstudion animaatioelokuvan

Kung Fu Panda -elokuvien tekijä pitää erityisesti toimintaleffoista.

Kulttuuri
 
Danny Moloshok / Reuters
Jennifer Yuh Nelson lyhytelokuvien Oscar-ehdokkaiden tilaisuudessa Kaliforniassa helmikuussa.
Jennifer Yuh Nelson lyhytelokuvien Oscar-ehdokkaiden tilaisuudessa Kaliforniassa helmikuussa. Kuva: Danny Moloshok / Reuters

Stuttgart

Jennifer Yuh Nelson on ensimmäinen nainen, joka on ohjannut yksinään ison amerikkalaisen studion animaatioelokuvan. Se oli Kung Fu Panda 2.

Tällä hetkellä Kung Fu Panda 3 kerää katsojia Suomessakin. Meillä niitä on reilusti yli sata tuhatta. Nelson ohjasi myös uusimman osan, tällä kertaa yhdessä Alessandro Carlonin kanssa.

”Jos osaa tehdä jotain, mikä tuottaa rahaa, saa töitä. Yleensä minut nähdään töissä ohjaajana, ei naisena”, Nelson totesi kärsivällisesti äskettäisellä Stuttgartin animaatiofestivaalilla. Hän on saanut vastata kysymyksiin sukupuolestaan usein.

”Tunnen naisia, joiden vastakohta olen monessa mielessä. Tunnen myös miehiä, joiden kanssa minulla on paljon yhteistä. Tykkään teknologiasta ja kovista toimintaleffoista.”

Erityisesti Nelson (s. 1972) pitää aasialaisista toimintaleffoista. Niihin hän sanoo mieltyneensä jo synnyinmaassaan Etelä-Koreassa, vaikka oli nelivuotias, kun perhe muutti Yhdysvaltoihin.

”Katson minä myös länsimaisia toimintaleffoja, mutta aasialaiset olivat kekseliäitä. Lisäksi aasialaiset taistelulajit vaativat kurinalaisuutta. Taidot ovat vähän kuin vaivalla ansaittuja supervoimia”, Nelson selittää.

Kungfu-tähti Bruce Lee ja Shaw-veljesten hongkongilaiset elokuvat olivat siihen aikaan muotia ja Nelsoninkin suosikkeja. Hän leikki mielellään myös autoilla ja – kuten suunnilleen kaikki animaatioalalle päätyneet – piirsi paljon.

”Myös äitini piirsi. Usein siskoni ja minä piirsimme yhdessä hänen kanssaan ison pöydän ääressä. Kerroimme tarinoita kuvilla”, Nelson muistelee. Sitä hän tekee nyt työkseen.

Nelsonilla on kaksi siskoa. He kasvoivat melkein täysin valkoisessa lähiössä Kalifornian Lakewoodissa. Nelson arvelee, että juuri siksi lapsuus oli hyvin tavallinen.

”Pitkään minä ja siskoni olimme ainoat aasialaiset koulussa. Kavereiden mielestä olimme vähän eksoottisia, mutta siinä kaikki. Jos etniseltä taustaltaan erilaisia olisi ollut enemmän, olisi voinut syntyä ryhmiä ja rajoja niiden välille.”

Nelsonin lapsuudessa japanilainen anime oli vasta tulossa Amerikkaankin. Hän kyllä piti siitä, mutta sitä näki harvoin. Aluksi Nelson opiskeli kuvittamista.

”Julkaisin muutamia omakustannesarjakuvia, mutta en ollut kovin hyvä siinä. Jostain syystä näin asiat aina liikkeessä. Pysähtyneet piirrokset turhauttivat.”

Taidekoulussa Nelson törmäsi animaatioiden kuvakäsikirjoituksiin ja päätti pyrkiä alalle. Ennen varsinaisten animaatioruutujen piirtämistä tarinasta tehdään sarjakuvaa muistuttava kuvakäsikirjoitus, englanniksi story board, jossa on huippukohdat kohtauksista.

Kuvakäsikirjoitusten tekijöissäkään ei ollut paljon naisia vielä 1990-luvulla. Nelson aloitti rutiinihommilla halvoissa animaatiosarjoissa. Ensimmäisen työnsä kuvakäsikirjoittajana hän sai, kun vaivasi erästä tuottajaa tarpeeksi sinnikkäästi.

”Sain ensin yhden tekstisivun piirrettäväksi. Kun toin kahdessa tunnissa kelvolliset piirrokset, sain loputkin. En oikeastaan tiennyt, mitä tein. Käytin kamerakulmia, jotka olivat siihen aikaan liian kalliita tv-tuotantoihin”, Nelson tunnustaa.

Tavallaan Nelsonin ensimmäinen yritys oli kerronnaltaan liian hienostunut, koska hän ei tiennyt rajoituksista. Mutta siitä ura urkeni. ”Ja sen jälkeen kukaan ei ole kyseenalaistanut minua tällä alalla”, Nelson painottaa.

Nelson on tehnyt töitä Kung Fu Pandan kanssa 12 vuotta. Ensimmäisessä elokuvassa, joka sai ensi-iltansa vuonna 2008, hän työskenteli tarinaosaston päällikkönä. Paikka on suunnilleen ohjaajasta seuraava. Osasto vastaa muun muassa kuvakäsikirjoituksesta.

”Olen ollut mukana kehittämässä Kung Fu Pandojen hahmoja alusta asti. Ne ovat siis omiani siinä kuin kenen tahansa muun. Mutta sama pätee pitkälti muihinkin. Kaikissa kolmessa elokuvassa on työskennellyt paljon samoja ihmisiä.”

Myös Alessandro Carloni, joka ohjasi uusimman leffan Nelsonin kanssa, on ollut mukana kaikissa kolmessa Kung Fu Pandassa. Nelson korostaa, että hyvää jälkeä syntyy, kun työryhmä tuntee hahmot ja kaikki ovat ylpeitä työstään.

Kung Fu Panda -elokuvien sarja on pitänyt tasonsa hyvin. Niissä tuntuu olevan enemmän henkeä ja elämää kuin useimmissa isoissa animaatiotuotannoissa. Moni animaatio hukkuu valtavaan tekniseen työmäärään ja satojen ihmisten tuotantokoneistoon.

”Päässäni on aina ollut tuhansia ideoita elokuviin. Yritän valita hankkeita, joissa pääsen toteuttamaan niitä. Kung Fu Pandoissa on toimintaa, suuria tunteita ja huumoria – ihan kuin suosikkielokuvissani, joita olen katsonut lapsesta asti”, Nelson sanoo.

Teknologiasta tykkäämisestäkään ei liene haittaa, kun Kung Fu Pandat on tehty tietokoneanimaationa, kuten melkein kaikki isot animaatioelokuvat nykyään. Mutta kaipaako Nelson piirtämistä, jota harrasti lapsena?

”Piirränhän minä yhä paljon! Se on tapani viestiä. Ei se ole kovin erilaista tietokoneella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat