Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset ovat ennenkin menestyneet animaatio-ohjaajina

Kulttuuri
 

Amerikkalaisten animaatiostudioiden aika alkoi nykymielessä Disneystä, jonka ensimmäinen pitkä elokuva oli Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937). Siitä kesti yli 80 vuotta ennen kuin ensimmäinen naisen yksin ohjaama pitkä animaatio tuli markkinoille.

Isot amerikkalaiset elokuvat leviävät maailmalle tehokkaammin kuin mitkään muut. Valta-asemaa kuvastaa sekin, että usein Disneyn Lumikkia luullaan koko maailman ensimmäiseksi pitkäksi animaatioksi. Sitä se ei ole.

Vanhin säilynyt pitkä animaatioelokuva on saksalainen, Lotte Reinigerin Prinssi Ahmedin seikkailut vuodelta 1926. Mykkäelokuvan ohjasi nainen.

Suomessa animaatio-ohjaajista saattaa olla nykyään naisia jopa enemmistö. Mutta meillä tehdään lähinnä lyhyitä taideanimaatioita. Niko-porosta tai vihaisista linnuista kertovat pitkät animaatiot ovat harvinaisia.

Amerikkalaisessa studioanimaatiossa Nelsonilla on sentään yksi edeltäjä. Brenda Chapman ohjasi Egyptin prinssin (1998) yhdessä kahden miehen kanssa. Isoilla animaatioilla on useimmiten kaksi ohjaajaa.

”Totta kai tunnen Brendan. Hän suositteli minua aikoinaan tarinaosaston päälliköksi. Animaatio saattaa olla jopa muuta elokuvaa tasa-arvoisempi. Studioita on vain muutama ja ohjaajia kerrallaan korkeintaan pari tusinaa”, Nelson miettii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat