Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä dokumentti muusikon työstä haaveilevien pitää nähdä: Twisted Sister teki 3 267 keikkaa ennen läpimurtoa

Musiikkidokumentti We Are Twisted F***ing Sister kertoo kovan työn tuomasta menestyksestä

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen uutistuottaja.
Matti Björkman / Lehtikuva
Twister Sister esiintyi Helsingissä vuonna 2007.
Twister Sister esiintyi Helsingissä vuonna 2007. Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Tässä tarinassa maistuu niin tukeva amerikanlisä ja posketon liioittelu, että sen täytyy olla pohjimmiltaan totta. Pelkästään luvut ovat niin pysäyttäviä, että tuskin kenelläkään olisi pokkaa keksiä niitä omasta päästään.

Tuoreehko musiikkidokumentti We Are Twisted F***ing Sister käynnistyy vuodesta 1982, jolloin newyorkilainen Twisted Sister -yhtye teki vihdoin läpimurtonsa. Menestyksen vuosiin ei sen jälkeen palata, vaan yli kaksituntinen elokuva keskittyy siihen, mitä tapahtui ennen tätä.

Tarina on kertomisen arvoinen. Twisted Sister sai alkunsa jo 1972, ja seuranneiden kymmenen vuoden aikana se ehti soittaa 3267 keikkaa. Toisin sanoen yhtye esiintyi kymmenen vuoden ajan keskimäärin lähes joka päivä. Se on käsittämättömän paljon.

Jokaisen muusikon työstä haaveilevan pitäisi nähdä tämä dokumentti. Se on ääriesimerkki siitä, minkälaisia uhrauksia soittajat joutuvat tekemään matkalla musiikkiteollisuuden korkeimmalle huipulle.

Yhtye keikkaili herkeämättä New Yorkin lähimaastossa, ja keikoilla nähtiin lopulta tuhansia kuulijoita. Samaan aikaan yksikään levy-yhtiö ei halunnut metrin kepilläkään koskea yhtyeeseen, joka soitti alkukantaista raskasta rockia. Se ei Twisted Sisteriä pysäyttänyt.

“Nykyään kaikki puhuvat, kuinka vaikeaa levytyssopimuksen saaminen on. Se on aina ollut vaikeaa”, kitaristi Eddie Ojeda muistuttaa. “Näin maailma toimii, mutta tarkoittaako se sitä, että sinun pitäisi luovuttaa. Ei, et voi antaa periksi. Sinun täytyy yrittää niin kauan kunnes se onnistuu. Tai sitten yrität sitä kuolemaasi saakka.”

Twisted Sister ei totisesti ole rockhistorian nerokkain yhtye, joten yhtyeen musiikista kenenkään ei ole pakko ottaa mallia. Mutta yhtyeen asenteessa riittää opittavaa.

Pikavoitot ovat musiikkiteollisuudessa harvassa, vaikka nykyään, tv:n laulukilpailujen aikakautena, monet uskovat toisin. Ylimmälle portaalle yltävät vain sinnikkäimmät. Sinne myös Twisted Sister lopulta pääsi, kun yhtyeen levyt möivät miljoonia myöhemmin 80-luvulla. Se, jos joku, oli työvoitto.

We Are Twisted F***ing Sisters -dokumentti on nyt nähtävissä Netflix-kanavalla. Twisted Sister saapuu jäähyväiskiertueellaan Porispere-festivaaleille Poriin 5. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat