Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen nyrkkeilyelokuva tekee historiaa torstaina Cannesissa

Juho Kuosmasen ohjaama elokuva Olli Mäen suuresta mestaruusottelusta vuonna 1962 esitetään Cannesissa maailmanensi-illassa.

Kulttuuri
 
Kuokkasen Kuvaamo
Olli Mäki (Jarkko Lahti) kehässä. Mukana ystävä Elis Ask (Eero Milonov).
Olli Mäki (Jarkko Lahti) kehässä. Mukana ystävä Elis Ask (Eero Milonov). Kuva: Kuokkasen Kuvaamo

Cannes

Suomalaisten suuri päivä Cannesin elokuvajuhlilla on torstaina. Silloin festivaalilla saa maailmanensi-iltansa uusi suomalainen, nyrkkeilyä kuvaava elokuva Hymyilevä mies.

”Odotan että pääsen näyttämään elokuvan”, sanoo elokuvan ohjannut Juho Kuosmanen Helsingin Sanomille Cannesissa.

Elokuvan englanninkielinen nimi on The Happiest Day in the Life of Olli Mäki.

Arvokkaampaa ensi-iltapaikkaa kuin Cannes ei elokuvantekijä oikein voi saada, sillä Cannes on maailman suurin elokuvatapahtuma, jota seurataan kansainvälisesti tarkkaan. On poikkeuksellista että suomalainen elokuva saa tällaista näkyvyyttä Cannesissa. Samaan on viime vuosina pystynyt vain Aki Kaurismäki elokuvineen.

Suomalaiselokuvan ensimmäinen näytös Cannesissa on torstaina puolilta päivin Suomen-aikaa. Esitys on Cannesin festivaalipalatsin Debussy-nimisessä kakkossalissa.

Maailmanensi-iltaa seuraavat työryhmän valokuvaussessiot Cannesin festivaalipalatsilla sekä toinen ensi-iltanäytös iltapäivällä, johon elokuvan työryhmäkin osallistuu. Ilta päättyy juhliin klubilla Cannesissa kivenheiton päässä festivaalipalatsista.

Vielä muutama vuosi sitten Kuosmasen elokuva takkuili kovasti. Silloin Kuosmanen oli vähällä jopa luovuttaa.

Hymyilevä mies kertoo tositarinaan perustuen ammattilaisnyrkkeilijä Olli Mäestä, joka otteli maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Iso rooli tarinassa on Mäen tyttöystävällä Raijalla.

Kuokkasen Kuvaamo
Oona Airola näyttelee nyrkkeilijän tyttöystävää Raijaa.
Oona Airola näyttelee nyrkkeilijän tyttöystävää Raijaa.

Elokuvaa on tehty viitisen vuotta ja Kuosmanen myöntää että usko oli loppua elokuvaa tehdessä. Aluksi Kuosmanen yritti kirjoittaa elokuvaa yksin. Muistivihkoon hän kertoo kirjoittaneensa: Tee hauska elokuva. Paineet olivat kovat ja suunnitelmat menivät solmuun.

”Pottumaiset tunnelmat valuivat käsikirjoitukseen”, Kuosmanen kertoo.

Kun työ kävi vaikeaksi, Kuosmanen otti avukseen käsikirjoittajaksi Mikko Myllylahden. Palaset alkoivat loksahdella paikalleen.

Ohjaaja Kuosmanen on Kokkolasta samoin kuin nyrkkeilijä Olli Mäki. Kuosmasta kiinnostivat Mäen tarinassa ristiriidat.

”Mäki on hyvin kiltti henkilö. Ja nyrkkeilyssä kiltteydestä on vain haittaa”, Kuosmanen kertoo.

Kuokkasen Kuvaamo
Jarkko Lahti nyrkkeilijä Olli Mäen roolissa.
Jarkko Lahti nyrkkeilijä Olli Mäen roolissa.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1962. Kuosmanen sanoo elokuvan kuitenkin kertovan tästä päivästä.

”Elokuva kertoo siitä, miten ulkoisen menestyksen varaan ei elämää voi rakentaa.”

Elokuvaohjaaja Kuosmanen ei ole itse koskaan nyrkkeillyt. Silti elokuvaohjaajan oli helppo samaistua Mäen tarinaan. Mäki hävisi ison ottelunsa kymmenien tuhansien katsojien edessä.

Elokuvantekijä koki olevansa samanlaisessa tilanteessa, suuri kansainvälinen menestys on ihan käden ulottuvilla Cannesissa.

Kuosmanen oli nimittäin voittanut opiskelijasarjan Cannesissa vuonna 2010 ja voitto takasi hänen ensimmäiselle täyspitkälle elokuvalleen näytöksiä Cannesissa. Se toi paineita.

”Oli helppo samaistua höyhensarjan nyrkkeilijään, joka saa elämänsä tilaisuuden. Ja mokaa sen.”

Nyt tuo pelko on hellittänyt, ja Kuosmanen on luottavainen.

Hymyilevä mies on elokuvaohjaaja Kuosmaselle ensimmäinen pitkä elokuva, mutta Cannesin juhlahumu on Kuosmaselle jo tuttua. Istuessamme sivukadun viinibaarissa hän alkaa muistella takavuosien illanistujaisia cannesilaisessa juhlahuoneistossa, jossa juhli myös näyttelijä Benicio del Toro.

”Tänä vuonna olemme käyneet täällä jo monilla festivaalijärjestäjien illallisilla. Niille ovat osallistuneet muun muassa Max von Sydow, Agnes Varda ja Woody Allen ”, Kuosmanen kertoo.

”Onhan se ihan epätodellista. On kuin Aku Ankan näkisi.”

Hymyilevässä miehessä keskeisiä rooleja näyttelevät Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff sekä Joanna Haartti. Elokuvan tekijät ovat kaikki suomalaisen elokuvan nuorempaa polvea, tuottajana on ollut Jussi Rantamäki tuotantoyhtiö Aamusta.

Kuosmanen korostaa sitä miten Hymyilevä mies ei ole elämäkertaelokuva Olli Mäestä vaan henkilökuva.

Olli Mäki puolisoineen ei ole vielä nähnyt elokuvaa valmiina, Kuosmanen kertoo. He ovat kyllä lukeneet käsikirjoituksen ja odottavat Suomen ensi-iltaa.

Miten ulkomaiset katsojat elokuvan ottavat vastaan, se Kuosmasta hieman mietityttää. Elokuvan päähenkilö kun ei kuitenkaan ole sellainen macho kuin nyrkkeilyelokuvissa yleensä. Periaatteessa voisi ajatella, että tarina on universaali, sillä nyrkkeilyelokuvat ovat monissa maissa suosittuja.

Asia on oikeastaan päinvastoin, jos Kuosmasta kuuntelee. Elokuvaohjaaja sanoo, että nyrkkeilyelokuvien perinne oli tekijöille elokuvaa tehdessä ongelma. He eivät halunnut kulkea tarinassa perinteistä tietä.

”Eikö jokainen elokuvantekijä halua tehdä uniikin elokuvan”, Kuosmanen sanoo.

Kuosmasen elokuva esitetään Cannesissa Un Certain Regard –sarjassa, festivaalin virallisessa kakkossarjassa. Sarjan palkinnot jaetaan lauantaina. Koska elokuva on myös Kuosmasen ensimmäinen pitkä elokuva, hän kilpailee myös esikoisohjaajille myönnettävästä palkinnosta.

Kuosmanen suhtautuu palkintoihin kaksijakoisesti. Hän sanoo, että palkinnon saaminen houkuttaa, mutta toisaalta hän tietää että palkinnon saaminen on epätyydyttävää.

”Haaveilla ja unelmilla on tapana arkipäiväistyä”, Kuosmanen sanoo.

Vaikka palkintoa Cannesista ei tulisikaan, elokuvan työryhmä on saavuttanut jo paljon. Cannes on merkittävä portti kansainvälisen elokuvan ytimeen, ja nyt Kuosmasella ja muulla työryhmällä on jalka Cannesin elokuvajuhlien oven välissä.

Ja Cannes toimii kuin klaani: Jos olet päässyt kerran junaan mukaan, pysyt mukana pitkään. Jos et pahemmin mokaa, klaani nostaa sinua ylemmäs ja ylemmäs.

Sami Kuokkanen
Jarkko Lahti (vas.) näyttelee nyrkkeilijä Olli Mäkeä Juho Kuosmasen uutuuselokuvassa. Eero Milonoff (oik.) näyttelee Mäen ystävää Elis Askia. Keskellä Olli Rahkonen.
Jarkko Lahti (vas.) näyttelee nyrkkeilijä Olli Mäkeä Juho Kuosmasen uutuuselokuvassa. Eero Milonoff (oik.) näyttelee Mäen ystävää Elis Askia. Keskellä Olli Rahkonen.
Oona Airola ja Jarkko Lahti elokuvan pääparina.
Oona Airola ja Jarkko Lahti elokuvan pääparina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat