Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuva herättää kirjallisuuden klassikot henkiin – aina uudelleen

Tietokonetekniikka mahdollistaa ihmisten ja keinotekoisesti luotujen satuolentojen yhteiselämän valkokankaalla koko ajan helpommin ja huokeammin

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kun kävin suorittamassa tuoreinta kansalaisvelvollisuuttani eli katsomassa Angry Birds -elokuvaa, huomioni kiinnittyi sen sijasta pikemminkin tulevien elokuvien trailereihin.

Alkavana kesänä voi lasten (tai vain oman lapsellisen itsensä) seurassa mennä katsomaan animoitua elokuvatulkintaa sekä Pikku Prinssistä että Robinson Crusoesta.

Viime viikolla HS:ssa kerrottiin puolestaan heinäkuussa ensi-iltansa saavasta Iso kiltti jätti -elokuvasta, jonka ihmisnäyttelijöitä on ohjannut itse Steven Spielberg.

Kaikkia näitä yhdistää siis se, että ne on luotu maailmankirjallisuuden klassikoiden pohjalle.

Mukana voi olla modernia, realistisempaa kehystarinaa, kuten Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssin (1943) ympärille näkyy rakennellun.

Daniel Defoen haaksirikko-kuvauskaan ei riitä sellaisenaan. Vuonna 1719 ilmestyneessä romaanissa merimiehellä on mukanaan autiolla saarella koira ja kaksi kissaa, mutta 3D-animaatiossa henkilöiksi nousee vielä joukko pörheitä villieläimiä.

Steven Spielberg ei sentään (ainakaan haastattelun mukaan) näytä muuttaneen Roald Dahlin satuklassikon sisältöä. Sikäli Ison kiltin jätin filmatisointi juhlistaa hienosti brittikirjailijan syyskuista satavuotissyntymäpäivää.

Klassisten lastenkirjojen visualisointi ja dramatisointi on ollut suosittua meilläkin. Ajattelen esimerkiksi sitä, miten Saara Cantell on siirtänyt Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -tarinat valkokankaalle. Niissä on tietysti kyse näytellyistä elokuvista, mutta digitaalisiakin jekkuja käytetään.

Myös Disney-yhtiö on ruvennut tekemään klassikkopiirrettyjään uudelleen ihmisvoimin. Viidakkokirja nähtiinkin jo, ja tulossa ovat ainakin Mulan, Peter Pan ja Kaunotar ja hirviö – jopa Nalle Puh ja Dumbokin!

Mistä tämä kertoo?

Varmasti siitä, että tietokonetekniikka mahdollistaa ihmisten ja keinotekoisesti luotujen satuolentojen yhteiselämän valkokankaalla koko ajan helpommin ja huokeammin.

Mutta myös siitä, etteivät maailmankirjallisuuden suuret tarinat häviä mihinkään, vaikka uinuisivatkin välillä unohdettuina kirjahyllyjen uumenissa.

Kyllä elokuvantekijät ne sieltä taas löytävät ja herättävät eloon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat