Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähi-idän suosituin indiebändi laulaa politiikasta ja sydänsuruista – ja kohauttaa homoseksuaalisuudella

Kun Jordania huhtikuussa kielsi libanonilaisen Mashrou’ Leilan konsertin, bändin laulajan homous nousi otsikoihin ympäri maailmaa. Mutta oliko se syy sensuuriin?

Kulttuuri
 
Mohamed Azakir / Reuters
Hamed Sinno (keskellä) Mashrou’ Leilan solistina Beirutissa vuonna 2015.
Hamed Sinno (keskellä) Mashrou’ Leilan solistina Beirutissa vuonna 2015. Kuva: Mohamed Azakir / Reuters

Berliini

Seuraava kappale kertoo siitä, kun Beirutissa miehet toisinaan päätyvät klubi-illan jälkeen ammuskelemaan toisiaan, Mashrou’ Leila -yhtyeen laulaja Hamed Sinno selittää berliiniläisyleisölle.

”Siis miehistä, jotka kuvittelevat, että heidän peniksensä kasvavat, kun he tappavat toisiaan.”

Libanonilaisbändin keulakuva ei muutenkaan kainostele. Heti ei tule mieleen suomalaisen bändin mieslaulajaa, joka haastattelussa kaulailisi poikaystäväänsä. Varsinkaan sellaista, jonka on tavannut vasta pari kuukautta sitten.

”Tämä on tosi uusi juttu”, amerikkalainen poikaystävä selittää hövelisti.

Laulaja Sinnon seksuaalinen suuntautuminen päätyi huhtikuun lopussa otsikoihin ympäri maailmaa.

”Jordania kieltää konsertit bändiltä, jonka laulaja on homo”, otsikoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tottahan se oli. Ja toisaalta sitten taas ei.

”Emme tiedä, oliko kiellolla mitään tekemistä homouteni kanssa”, Sinno kertoo HS:lle Berliinissä.

Neljä päivää ennen sovittua keikkaa yhtye oli saanut kirjeen Jordanian matkailuministeriöstä. Sen mukaan yhtyeen konsertti olisi sopimaton suunnitellussa keikkapaikassa.

”Paikka on roomalainen amfiteatteri. En ihan ymmärrä, miten me rikkoisimme sen arvoja vastaan.”

Julkisuudessa bändiä syytettiin muun muassa Jordanian tapojen ja perinteiden pilkkaamisesta sekä homoseksuaalisuuden ja seksin mainostamisesta.

”Kaikkihan harrastavat seksiä. Mitä mainostamista se muka tarvitsee?”, Sinno kysyy.

Bändi oli soittanut samassa paikassa useita kertoja aiemminkin, mutta taipui kysymään, voisiko konsertit sitten järjestää muualla. Kuulemma ei.

Arabimaa, sensuuri ja homous olivat yhdistelmä, joka ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen. Hetkessä beirutilaisesta hipsteribändistä tuli sananvapauden puolustajien symboli.

Se tosin jäi yleensä kertomatta, että ensimmäisten joukossa bändin konserttia oli vastustamassa katolinen pappi, ei kiihkomielinen muslimi.

1990-luvun Suomestakin tuttuun tapaan bändiä syytettiin satanistisista lyriikoista ja kansitaiteesta.

Ei sillä, ei Mashrou’ Leila ihan mikä tahansa bändi ole. Se on koko arabimaailman isoin indiebändi. Kotimaassaan se kerää 5 000–7 000 hengen yleisöjä, Egyptissä kaksi kertaa niin isoja.

Suosio ei johdu vain siitä, että kilpailua on vähän, vaan myös siitä, että se laulaa arabiaksi aiheista, joista ihmiset haluavat kuulla: seksistä ja politiikasta.

”Arabipopin kasvoina ovat ihmiset, jotka ovat laulaneet 20 vuotta samoja lauluja. Meistä tämän pitäisi muuttua”, kitaristi Firas Abou Fakher sanoo.

”Meillä on superstaroja, jotka laulavat siitä, että naisten pitäisi lyödä poikiaan, jottei näistä kasva homoja tai siitä, etteivät halua naisten käyvän töissä. On myös miehiä, jotka ovat luopuneet musiikista ja ihan oikeasti liittyneet Isisiin”, Sinno jatkaa.

Mashrou’ Leila on kirjoittanut lauluja niin kotikaupunkinsa homoklubeista kuin arkea vaikeuttavista turvatarkastuksistakin. Sekä tietenkin sydänsuruista.

Yhtye perustettiin vuonna 2008. Kaikki sen jäsenet opiskelivat silloin Beirutin amerikkalaisessa yliopistossa. Koulutukseltaan bändiläiset ovat arkkitehtejä ja graafisia suunnittelijoita. Yliopistotausta kuuluu puheessa, jossa vilisee diskurssia, kontekstia ja representaatioita.

Sinno sanoo inhoavansa sitä, että sekä länsi että arabimaat esitetään yhtenäisinä kokonaisuuksina. Lännessä bändi on nimetty ”arabikevään soundtrackiksi”, muutosta haluavien nuorten äänitorveksi. Laulajan mielestä se kertoo enemmän siitä, miten arabimaat nähdään lännessä kuin yhtyeen todellisesta poliittisesta agendasta.

Bändiä nostetaan jonkinlaisena poikkeuksena ja samalla unohdetaan arabipolitiikan pitkä maallinen historia.

”Tämä kaikki jää sivuun, kun paskapuhe sivilisaatioiden sodasta pääsee valloilleen”, Sinno puuskahtaa.

”Lännessä nähdään joko vain konservatiivinen islam ja väkivalta. Tai sitten Beirut kuvataan maailman parhaana bilekaupunkina, jossa kaikilla on aina kivaa,” kitaristi Fakher täydentää.

Mutta yhtä lailla arabimaissa luodaan yksinkertaistettua kuvaa lännestä. Sinno ottaa esimerkiksi sen, miten homoseksuaalisuus on yhtäkkiä muka läntinen ilmiö.

Todellisuudessa lännen ja Lähi-idän kulttuurit ovat aina ottaneet vaikutteita toisistaan, Fakher sanoo. Laulaja Sinno osoittaa seinällä olevaa kalenteria. ”Katso vaikka noita numeroita. Ne ovat arabialaiset numerot!”

Uutinen Jordanian-konsertin kieltämisestä suututti bändin fanit niin, että ministeriö päätyi perumaan kiellon. Lupa tuli kuitenkin liian myöhään. Keikka jäi väliin, mutta maine kasvoi.

Toukokuun lopussa Mashrou’ Leila aloittaa kiertueen Yhdysvalloissa. Lännessä yhtye lokeroidaan usein maailmanmusiikiksi, koska laulukieli on arabia. Suomessakin bändi soitti viime kesänä Maailma kylässä -festivaaleilla eikä Flow’ssa, jonne se ainakin ulkonäkönsä puolesta olisi paremmin sopinut.

Toukokuun alussa bändi esiintyi ensimmäistä kertaa Saksassa. Ensimmäinen Berliinin-keikka myytiin loppuun, joten sen rinnalle lisättiin toinen.

Ensimmäisessä välispiikissä laulaja Sinno hehkuttaa, miten mahtavaa on olla vihdoin Berliinissä, vitsailee sitten kaapista tulosta ja esittelee lopuksi seuraavan kappaleen näin:

”Tämä kertoo nationalismin ja kielen risteyskohdasta. Se on hyvin monimutkaista”, Sinno sanoo täydellisellä englannilla.

”Oikeasti tämä kertoo myös naimisesta.”

Saksassa kasvanut, syyrialaistaustainen Miriam Mey Khammas on yksi niistä, jotka laulavat mukana silmät loistaen.

”En ole päässyt sodan syttymisen jälkeen käymään Syyriassa”, hän kertoo keikan jälkeen.

”Jo kielen kuuleminen sulattaa sydämeni. Koko juttu on niin koskettava. Täydellinen yhdistelmä länttä ja arabimaailmaa.”

Mohamed Azakir / Reuters
Hamed Sinnosta ja hänen yhtyeestään on tullut nopeasti sananvapauden symboli.
Hamed Sinnosta ja hänen yhtyeestään on tullut nopeasti sananvapauden symboli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat