Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten luontosuhde on myytti, sanoo taiteilija, jonka näyttelyssä on Talvivaaran saastunutta maata – sekä roskien ja Juha Sipilän ääntä

Taiteilija Taina Riikonen käsittelee suomalaisten luontosuhdetta Meilahden Galleria Akusmatassa

Kulttuuri
 
Ville Honkonen
Kertakäyttökulttuuri on lisännyt kaupunkikuvan roskaisuutta.
Kertakäyttökulttuuri on lisännyt kaupunkikuvan roskaisuutta. Kuva: Ville Honkonen

Millainen on oikeasti suomalaisten luontosuhde? Onko siinä kyse metsän pyhyydestä ja syvästä yhteydestä luontoon vai onko se sittenkin saastuttamista, roskaamista ja oman edun tavoittelemista?

Taiteilija Taina Riikonen käsittelee juuri sitä eilen keskiviikkona avautuneessa näyttelyssään.

Meilahdessa sijaitsevassa Galleria Akusmatassa on esillä Talvivaarasta tuotua saastunutta maa-ainesta sekä ääni-installaatio, jossa kuullaan muun muassa autoilun, roskien ja pääministeri Juha Sipilän ääntä.

Juuri Sipilä kuuluu näyttelyn alkuperäisiin innoittajiin.

”Hyvät kuulijat, meillä suomalaisilla on erityinen luontosuhde, otamme innolla uutta teknologiaa käyttöön, olemme käytännönläheisessä ongelmanratkaisukyvyssä maailman parhaita”, Sipilä lausui syyskuussa 2015 pitämässään televisiopuheessa.

”Inspiroiduin Sipilän puheesta kuten moni muukin”, Riikonen kertoo.

Puheen jälkeen internetissä levisi muun muassa meemikuvia, joissa Sipilän lause yhdistettiin kuviin Talvivaaran kaivoksesta.

”Halusin kysyä, mitä suomalainen luontosuhde on käytännössä”, Riikonen sanoo.

Riikonen viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan suomalaisten käsitys luontosuhteestaan on romantisoitu.

Siinä missä nykyihminen voi ajatella metsää ikiaikaisena rauhoittumisen paikkana, esi-isillemme metsä on voinut olla kauhistuttava paikka.

Suomalaisten nykyistä luontosuhdetta taiteilija näkee Helsingin kaduilla ja uutisissa, ja se vaikuttaa vihamieliseltä.

Kertakäyttö- ja take-away-kulttuuri on lisännyt roskaamista, mikä on tehnyt sipsipussien, energiajuomatölkkien ja pahvikahvimukien löytämisestä teosta varten helppoa.

”Kun tulin tänään gallerialle, poimin maasta hampurilaisketjun juomatölkin, joka oli vain heitetty siihen”, Riikonen sanoo.

Yksityisautoilun on suosittua, Suomen rannat ovat roskaisempia kuin monen muun Itämeren maan ja yritykset tavoittelevat vastuuttomasti voittoa, Riikonen luettelee.

”Välinpitämättömyys, moraalittomuus ja epäeettisyys on varmaan laajempi yhteiskunnallinen ilmiö”, Riikonen pohtii. ”Ei oteta vastuuta eikä ole enää mikään hyve tehdä asioita moraalisesti ja eettisesti mahdollisimman kestävästi.”

Toistaiseksi meidät on pelastanut lähinnä lukumäärä:

”Monet ympäristönsuojelijat ovat sitä mieltä, että Suomessa luonto on näinkin puhdasta sen ansiosta, että meitä on niin vähän”, Riikonen sanoo.

Riikosta kiinnostaa myös politiikan retoriikka. Suomalaisessa politiikassa asiat esitetään ilman vaihtoehtoja.

”Vaikka politiikka nimenomaan tarkoittaa sitä että on vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, ja juuri senhän takia me kokoonnumme yhteen pohtimaan että mitä voitaisiin tehdä.”

Ääni-installaatiossa Riikonen sekoittaa autojen ja roskien äänet Stop Talvivaara -liikkeen videoista poimittuun äänimateriaaliin. Mukana on alkuperäinen inspiraationlähde: ”Meillä suomalaisilla on erityinen luontosuhde – luontosuhde – luontosuhde”, Sipilä toistelee teoksessa.

”Sekoitan ja sotken ääniä valtavaksi massaksi”, Riikonen kuvailee. ”Pyrin siihen, mitä näkee jäteautoissa – miten jätteet toisiinsa sotkeutuessaan kadottavat oman ominaislaatunsa, materialisuuden.”

Suomalaisten erityinen luontosuhde: Taina Riikonen Galleria Akusmatassa (Tukholmankatu 7, Helsinki) 18.5.–3.6.2016. Avoinna ma–pe klo 14–18. akusmata.com

Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Tankkiauto levittii kalkkimaitoa varolammikoiden väliseen ojaan Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa 22. marraskuuta 2012. Kalkilla nostetaan kipsisakka-altaasta valuneen jäteveden pH: ta.
Tankkiauto levittii kalkkimaitoa varolammikoiden väliseen ojaan Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa 22. marraskuuta 2012. Kalkilla nostetaan kipsisakka-altaasta valuneen jäteveden pH: ta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat