Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen on suomalaiselokuva Hymyilevä mies – ensi-ilta Cannesin punaisella matolla torstaina

Kulttuuri
 
Kuokkasen Kuvaamo
Jarkko Lahti näyttelee nyrkkeilijä Olli Mäkeä.
Jarkko Lahti näyttelee nyrkkeilijä Olli Mäkeä. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo

Cannes. Onko Cannesissa torstaina ensi-iltansa saanut Hymyilevä mies suomalaisen elokuvan uusi pelastus?

Ei välttämättä.

Nyrkkeilyaiheinen elokuva on hyvä, fiksu ja sydämellinenkin. Silti on vaikea uskoa, että suomeksi tehty elokuva Suomessakin jo vähän unohdetusta suomalaisesta huippunyrkkeilijästä iskisi maailmaa täysin tainnoksiin.

Edes Cannesissa, jossa pienemmät taiteellisemmat elokuvat eli niin sanottu arthouse on suuressa arvossa.

Se tiedettiin jo etukäteen, että Hymyilevä mies kertoo tositarinaan perustuen ammattilaisnyrkkeilijä Olli Mäen valmistautumisesta suureen mestaruusotteluun vuonna 1962. Panoksena on maailmanmestaruus.

Ohjaaja Juho Kuosmanen työryhmineen yhdistää Hymyilevässä miehessä kahta tunnettua elokuvalajia: nyrkkeilyelokuvaa ja rakkaustarinaa. Nyrkkeilijätarinat ovat urheiluelokuvien tunnetuin alalaji, ja usein niissä on mukana rakkaustarina, päätarinan alla syvempänä juonteena.

Hymyilevässä miehessä Olli Mäen ja tämän ihastuksen Raijan love storya seurataan tasaveroisesti suureen otteluun valmistautumisen kanssa. Ratkaisu on epätavanomainen ja rohkea, sillä se vie draaman lopusta luonnollisia tehoja. Ainakin siis, jos odottaa sellaista loppunousua, johon nyrkkeilyelokuvat tapaavat päättyä, eli sitä altavastaajan yllätysvoittoa. (Mäki hävisi ottelunsa 1962. Olympiastadionin katsomo oli täynnä, ja Mäki tyrmättiin.)

Jo elokuvan ensimmäiset kuvat kertovat paljon.

Avauskohtauksessa nähdään Jarkko Lahden esittämä Olli Mäki junassa. Hymyilevän miehen Mäki ei ole pullistelija eikä kovanaama, vaan enemmänkin vaatimaton työmies suomalaisesta pikkukaupungista.

Tämä on yksi elokuvan suurista vahvuuksista. Elokuvan Olli Mäki on erilainen nyrkkeilijä, erilainen nyrkkeilytarinan päähahmo, mies toisesta ajasta ja maailmasta. Parhaaksi pyrkivä ei tunnu olevan edes kiinnostunut mestaruudesta. Hän haluaa jotain muuta.

Kokonaan toinen kysymys on, otetaanko Mäen hahmosta ja taustasta elokuvassa tarpeeksi irti. Olisiko esimerkiksi hänen vasemmistolaisuuttaan ja sen seurauksia nyrkkeilyuralle voinut käsitellä enemmän? Onko kiltin nyrkkeilijän tarinassa nyt tarpeeksi taustaa ja ristiriitaa, josta draama syntyy?

Vai kelpaako hiljainen, rauhallinen ja novellimainen nyrkkeilyelokuva maailmalle tällaisena, pienenä ja hauskana tarinana rakkauden voimasta?

Olli Mäkeä ja tämän tulevaa vaimoa kuvataan elokuvassa pitkin matkaa jalat maassa olevina järki-ihmisinä. Jarkko Lahti ja Oona Airola näyttelevät pariskuntaa niin, että rakkaustarina tuntuu raikkaalta suomalaisessa elokuvassa. Näyttelijä Lahti on lisäksi vuosia treenannut roolia varten nyrkkeilyä: hänestä huokuu ajokoiramainen urheilija.

Nyrkkeilyelokuvien tutumpaa kuvastoa elokuvassa edustaa manageri Elis Askin hahmo, jota esittää Eero Milonoff. Manageri nousee elokuvassa isoon rooliin, osin Milonoffin näyttelijäpersoonan kautta. Elokuvan Ask on päällepäsmäri, jolle matsi on tärkeämpi kuin kehään nousevalle nyrkkeilijälle. Omistajan ottein Ask vahtii suojattiaan ja tämän painonpudotusta.

Samalla manageri on tarinassa kuin nyrkkeilijää vaaniva piru, joka yrittää ostaa sieluja ja saada Mäen hamuamaan mainetta ja mammonaa. Vaihtoehtona on toisenlainen elämä Kokkolassa, idyllisen yksinkertainen 1960-luvun Suomi pikkuteineen ja polkupyörineen. Sinne elokuva tuntuu kurkottavan.

Elokuvan vahvuuksiin kuuluu myös Jani-Petteri Passin mustavalkokuvaus. Kuvaustapa istuu myös ajankohtaan, vuoteen 1962, jolloin Mäki otteli amerikkalaista Davey Moorea vastaan. Epookki on lavastettu ja puvustettu niin että tarinan uskoo.

Hymyilevä mies on osa uuden suomalaisen, nelikymppisen elokuvatekijäpolven esiinmarssia. Ohjaaja Juho Kuosmaselle elokuva on ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaus. Myös tuottaja Jussi Rantamäki ja käsikirjoittaja Mikko Myllylahti ovat uransa alkupuolella. Samaan ikäluokkaa ohjaajista kuuluvat muun muassa Jalmari Helander ja Dome Karukoski.

Kansallinen maine, puhumattakaan kansainvälisestä, luodaan elokuvantekijänä usein kuitenkin hyvin hitaasti. Moni ”mestari” on noussut eturiviin vasta, kun elokuvia on valmiina toistakymmentä.

Miten Kuosmasen ja työryhmän käy, selviää viikonloppuna. Silloin Cannesin elokuvajuhlat päättyy ja on palkintojen jaon aika. Cannesissa elokuva kilpailee muun muassa kakkossarjan voitosta sekä esikoisohjaajille myönnettävästä Kultaisen kameran palkinnosta.

Vaikka palkintoa ei tulisikaan, jo ensi-ilta Cannesissa merkitsee mahdollisuutta uraloikkaan. Uusia ovia ja mahdollisuuksia saattaa aueta.

Menestymisen paineita ja elokuvantekoa kommentoidaan Hymyilevän miehen tarinassa. Elokuvassa tehdään elokuvaa, ja filmin teko esitetään itseironisessa valossa, tärkeänä teeskentelynäkin.

Varsinainen avainkohtaus on lavastettu ja pystytetty Helsinkiin Linnanmäelle. Mäki käy ennen suurta ottelua huvipuiston kuulussa vetonaulassa eli vedenneitojen valtakunnassa. Siellä nyrkkeilijä seuraa miten yleisö pudottelee palloilla lavalla makoilevia nuoria naisia alla odottavaan vesialtaaseen. Sen selvempää rinnastusta tuskin voi olla.

Hymyilevässä miehessä show business on peli, jota ei voi voittaa.

Hymyilevä mies on Suomessa ensi-illassa syyskuun alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat