Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tärkeä Schjerfbeck ja piilossa ollut Edelfelt pääsevät esiin Sothebyn myyntinäyttelyssä

Edelfeltin vuonna 1889 valmistunutta Maitotyttö-teosta ei ole nähty julkisuudessa yli sataan vuoteen

Kulttuuri
 
Conor O'Leary
Sothebyn huutokauppakamarin taideasiantuntija Claude Piening pitelee Helene Schjerfbeckin teosta Punainen pää II. Taustalla Albert Edelfeltin sata vuotta Ranskassa piilossa pysynyt teos Maitotyttö.
Sothebyn huutokauppakamarin taideasiantuntija Claude Piening pitelee Helene Schjerfbeckin teosta Punainen pää II. Taustalla Albert Edelfeltin sata vuotta Ranskassa piilossa pysynyt teos Maitotyttö. Kuva: Conor O'Leary

Lontoo

Siinä hän on, Albert Edelfeltin (1854–1905) maalaama Maitotyttö, soutaa rivakasti tonkat takanaan.

Ilme on määrätietoinen, asu kesäisen ruiskukansininen, hame karkeahkoa kudosta. Laineet liplattavat vaaleanpunaiseen taittaen. Tässä on suomalainen nainen työssään.

Edelfeltin vuonna 1889 valmistunutta teosta ei ole nähty julkisuudessa yli sataan vuoteen. Eilen torstaina se ripustettiin Sothebyn huutokauppakamarin seinälle Lontoossa.

Myyntinäyttely avautuu perjantaina ja teos tulee myyntiin Sothebyn 1800-luvun eurooppalaisen taiteen huutokaupassa ensi viikon keskiviikkona.

Teoksen myyvät sen puoliksi omistava ranskalainen sisaruspari, veli ja sisar, kumpikin kuusissakymmenissä. Teoksen osti 1900-luvun alussa sisarusten isoisä, ja Maitotyttö on ollut siitä lähtien suvun hallussa.

Tuntuupa etuoikeutetulta ihastella ”livenä” Maitotyttöä eli La laitière -maalausta. Mutta kuinka paljon maalauksella on arvoa muille kuin suomalaisille?

Sothebyn 1800-luvun eurooppalaisen maalaustaiteen osaston johtaja Claude Piening ottaa askeleen taaksepäin ja tutkailee Maitotyttöä uudesta kulmasta.

”Teos on toki tyyppiesimerkki suomalaisesta taiteesta aiheensa ja kuuluisan tekijänsä takia. Kansainväliselle yleisölle se on hyvin viehättävä teos, jonka kanssa on helppo elää”, Piening sanoo.

Tavoitehinnaksi Sothebyn kamari on asettanut 380 000– 635 000 euroa. Pieningin mukaan Maitotytössä on esteettisesti paljon samaa kuin kuuluisien ranskalaisten impressionistien töissä.

”Edelfelt ei kuitenkaan kuulu samaan kaanoniin, koska hänen töitään ei ollut esillä samoissa näyttelyissä.”

Toinen ensi viikolla huutokaupattava suomalaisteos on Helene Schjerfbeckin (1862–1946) Punainen pää II vuodelta 1915. Kyseessä on toinen versio samasta aiheesta.

Ensimmäinen versio meni Schjerfbeckin uskottuna tunnetulle taidekeräilijälle Einar Reuterille. Toisen, nyt huutokaupattavana olevan teoksen osti kauppaneuvos Einar Wulff sata vuotta sitten.

Sothebylla Punaisen pään (II) hinnaksi arvioidaan 635 000– 890 000 euroa. Teos tulee nyt ensimmäistä kertaa avoimille markkinoille.

Miten teokseen arvoon vaikuttaa se, että kyseessä on kakkosversio?

”Tässä tapauksessa ehdottomasti arvoa kohottavana. Kakkonen on selvästi viimeistellympi versio ensimmäisestä. Se osoittaa samalla, miten taiteilijan näkemys on kehittynyt – tämän jälkeen aiheeseen ei enää tarvinnut palata”, Piening kertoo.

Viime joulukuussa Sothebyn kamarilla myytiin Schjerfbeckin Vaaleatukkainen tyttö -teos, joka päätyi saksalaiseen Städel-museoon. Städel maksoi siitä vajaat 1,2 miljoonaa euroa.

Pieningin mukaan Vaaleatukkainen tyttö asettaa hyvän vertailukohteen Punaiselle päälle.

Hänestä Punainen pääkin ansaitsisi päästä julkisuuteen suuren yleisön ihasteltavaksi. Hän kehuu teoksen eleganssia ja tyyliä sekä hyvää kuntoa. Edellinen omistaja on säilyttänyt maalausta lasin takana.

Suomalaisteoksista on tullut erilaisia kyselyitä, Suomestakin, mutta Piening ei voi kertoa yksityiskohtia.

”Minusta Maitotyttö sopisi erinomaisesti suomalaiselle maitoalan yritykselle”, hän heittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat