Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Hannu Mäkelästä uusi taiteen akateemikko

Herra Huu -lastenkirjoistaan tunnettu Mäkelä on monipuolinen ja poikkeuksellisen tuottelias kirjailija, perustelee taideneuvosto

Kulttuuri
 
Jussi Helttunen
Hannu Mäkelä on työskennellyt vapaana kirjailijana vuodesta 1987.
Hannu Mäkelä on työskennellyt vapaana kirjailijana vuodesta 1987. Kuva: Jussi Helttunen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään myöntänyt kirjailija Hannu Mäkelälle taiteen akateemikon arvonimen.

”Vuonna 1943 syntynyt Hannu Mäkelä on monipuolinen ja poikkeuksellisen tuottelias kirjailija, joka tunnetaan aikuispuolen tuotantonsa lisäksi myös lastenkirjoistaan”, nimitystä esittänyt taideneuvosto perustelee.

Mäkelän esikoisteos, kaksoisromaani Matkoilla kaiken aikaa ja Kylliksi! tai Liikaa, ilmestyi vuonna 1965. Hänen tuotantoonsa kuuluu romaaneja, muistelmia, novelleja, runoteoksia, lastenkirjoja, näytelmiä, kuunnelmia sekä toimitettuja kirjallisuuskokoelmia. Hänen teoksiaan on käännetty 16 kielelle.

Erityisesti taideneuvosto mainitsee Mäkelän lastenkirjoista tutun Herra Huun, joka on tunnettu hahmo myös Suomen ulkopuolella.

Kirjailijanuransa lisäksi Hannu Mäkelä on työskennellyt Otavassa vuosina 1967–1986, ja Otava on kustantanut myös useimmat hänen teoksensa.

Vuodesta 1987 Mäkelä on toiminut vapaana kirjailijana. Viime vuosina hän on kirjoittanut muistelmiaan, joiden tuorein osa ilmestyi elokuussa 2015. Seuraava on luvassa syksyksi 2016.

Taiteen akateemikon arvonimi voi olla samanaikaisesti yhdellätoista erittäin ansioituneella suomalaisella taiteenharjoittajalla. Tällä hetkellä muita taiteen akateemikoita ovat Eija-Liisa Ahtila, Caj Bremer, Outi Heiskanen, Aki Kaurismäki, Kirsi Kunnas, Marjo Kuusela, Ralf Långbacka, Juha Leiviskä, Vuokko Nurmesniemi ja Jorma Panula.

Mäkelä vastaanottaa arvonimensä torstaina 26.5. opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä juhlatilaisuudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat