Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuusalalla ollut Tiina Lehtoranta ryhtyi lentoemännäksi

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Suomalaisen kirjallisuuden seuran entinen projektikoordinaattori Tiina Lehtoranta on juuri valmistunut lentoemännäksi.
Suomalaisen kirjallisuuden seuran entinen projektikoordinaattori Tiina Lehtoranta on juuri valmistunut lentoemännäksi. Kuva: Rio Gandara / HS

”Olin melkein 20 vuotta projektikoordinaattorina Suomalaisen kirjallisuuden seurassa. Valmistuin kotimaisesta kirjallisuudesta ja tykkäsin työstäni tosi paljon. Edistin suomalaisen kirjallisuuden kääntämistä muille kielille.

Alanvaihtoni on oma tarinansa. Olin lastenkirjajulkistustilaisuudessa Aleksanterin teatterissa, missä Finnairin väki julkaisi tekemänsä kirjan Lennokas. Se oli Lastensairaalan tukikirjaprojekti. Siellä oli paljon Finnairin väkeä ja heillä oli mielettömän kiva henki. Illallisilla kuulin, että seuraavan viiden vuoden aikana Aasian-toiminnot tuplataan.

Meni jokunen viikko, kun luin Kauppalehdestä Finnairin hakevan 450 työntekijää. En miettinyt sekuntiakaan vaan avasin koneen ja aloin väsätä hakemusta. Jälkikäteen minulta kysyttiin, mitä vaatimuksia Finnairilla oli. Sanoin, etten tiedä – en edes lukenut. Hakijoita oli 2 800, ja nyt olen täällä.

Veljeni sanoi, että tuohan oli nuoruuden unelmasi. Opiskeluaikana ajattelinkin, että olisipa hienoa olla lentoemäntä.

Talous eikä kyllästyminen eivät olleet syitä alan vaihtoon. Mutta jos on ollut pitkään töissä samassa paikassa, niin on tullut tehdyksi jo kaikkea. Aluksi kollegat ja tutut hämmästelivät, että mistä olet tämän keksinyt. Sitten erityisesti naisilta tuli paljon palautetta, että hienoa kun joku tekee jotain mistä tykkää.

Olen 20 vuotta istunut toimistossa 8.30–16.30, että kiitos riittää. Työhaastattelussa sanoinkin, että haluan työhön, joka ei ole sidottu toimistoaikaan.

Olemme saaneet äidinmaidossa opin, että on arvokasta päästä lapionvarresta pois. Mutta ei yhteiskunta pyöri, jos kaikki haluavat vain lukea kirjoja.

Koulutus on kestänyt kaksi kuukautta, ja henki on todella hyvä. Ensi keskiviikkona lennän ensimmäiselle työkeikalle Müncheniin. Harjoitteluvaiheessa kävin muun muassa Pariisissa – en ole koskaan ollut siellä niin lyhyttä aikaa, 55 minuuttia.

Koulutuksessa olen oppinut paljon. Olen yllättynyt, kuinka suuri osa siitä on turvallisuuskoulutusta ja ensiapua. Nykyään pystyn hoitamaan kaikenlaisia kohtauksia ja insuliinishokkeja.

Olin miettinyt alan vaihtoa jo vuoden. Esimerkiksi myin asuntoni Töölöstä, maksoin lainoja pois ja petasin muutosta elämään.

Ja mikä tässä oikeastaan on ero aikaisempaan työhöni? Olen kuljettanut käsimatkatavaroissa Lapin leipäjuustoa ja lakkahilloa Lontoon kirjamessuille ja tarjoillut niitä kansainväliselle messuyleisölle. Teen samaa tarjoilua – nyt minulla on vain paremmat eväät.

En pääse lentoemäntänä vanhaan tulotasooni. Peruspalkka ei ole kovin kummoinen, kun vasta aloittelen. Lisää tulee päivärahoista, mutta ne eivät kartuta eläkettä. Mutta nyt elämäntilanne tekee mahdolliseksi, että voin taas innostua jostain. Olen yli 50, lapset ovat isoja ja pärjäävät omillaan. Raha ei ratkaise, vaan se että sydän ja pää toimivat.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat