Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Kreetta Onkeli opiskelee lähihoitajaksi

Kulttuuri
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Kreetta Onkeli Finlandia Junior -palkintojenjakotilaisuudessa marraskuussa 2013.
Kreetta Onkeli Finlandia Junior -palkintojenjakotilaisuudessa marraskuussa 2013. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

”Julkaisin esikoisromaanini 1996. Olin jättäytynyt pois Teatterikorkeakoulusta ryhtyäkseni kirjailijaksi. Olin velkaa joka suuntaan. Ilonen talo sai Kalevi Jäntin palkinnon ja ehdokkuuksia. Kirja myi. Sain kuitattua velat palkinnolla ja myyntituloilla. Niin se kirjailijoilla menee. Julkaisua seurasi seitsemän vuoden tauko. Tein kaikkia mahdollisia lehtitöitä, joita tarjottiin saatuani nimeä, mutta myös toimeentulon vuoksi. Kukaan ei ollut kertonut minulle apurahoista ja kirjastokorvauksista. Ymmärsin hakea niitä vuosia myöhemmin. On huvittavaa, että jos osaa kirjoittaa proosaa, kuvitellaan, että hallussa ovat kaikki kirjallisuuden lajit. Näin ei todellakaan ole.

Kestävyysjuoksu ja satasen juoksu ovat eri asioita. Julkisuus ei sopinut eikä sovi minulle. Se on kauhistuttavaa. Inhoan olla tuijotettavana ja menen paniikkiin. Onnistunutta esiintymistä edellyttää viikkojen kuntoilukausi. Esilläolo ei tullut mieleeni ryhtyessäni kirjailijaksi.

En tiennyt, että kirjailijan työ muokkaantuisi tulevaisuudessa nykyisen kaltaiseksi. Että on oltava mediapersoona. Luulin, että kirjailijan ammatissa saa olla eniten yksikseen, mikä on minulle tärkeää. Asia oli aivan päinvastoin. Se on tuonut ristiriitoja uralleni. Toisaalta tietenkin asun Helsingin kantakaupungissa, ja täällä törmää tuon tuosta mediaan ja lukijoihin, on kommentoitava kauppareissulla tekstejä ja sitä, onko saanut uutta aikaiseksi. Paineet ovat kovat. Toisaalta ne kestetään, tämä on kestävyyslaji.

Saatuani Finlandia Juniorin 2013 koin tulleeni maaliin. Minua neuvottiin, että voisin tehdä itselleni leipäpuun kirjoittamalla lapsille kirjasarjan. Ensin se oli minusta hyvä idea, mutta hylkäsin sen. En ryhtynyt kirjailijaksi elannon vuoksi. On väärin julkaista puolivillaista tekstiä saadakseen apurahoja ja pidennystä cv:hen. Mielestäni kirjailijan on kirjoitettava ainoastaan sanomisen pakosta. Koko hommassa ei ole muuten mitään järkeä. Hain opiskelemaan, koska halusin vapauttaa oman kirjoittamiseni ja elämäni apuraharuljanssista. Täytin 46, on vielä aikaa olla työelämässä. Myös pääkoppa kaipasi vaihtelua 20 yksinäisen kirjoittajavuoden jälkeen.

Opiskelen lähihoitajaksi. Olen nyt kirjoitustauolla. En freelancerina saanut aikuiskoulutustukea, ja hassua kyllä, toimeentuloni nojaa edelleen täysin siihen, kuinka saan tekstiä aikaiseksi. Olen elättänyt itseni kolumnien kirjoittamisella aikoinaan sen seitsemän vuoden blokin aikana ja apurahoilla. Olen taustaltani toimittaja. Lyhyt muoto sopii minulle. Julkaistuista teksteistä saa lyhyessäkin mitassa onnistumisen elämyksiä, jotka ovat kirjailijalle harvinaisia. Henkilökuvien korostamista kolumneissa ja lehtijutuissa vierastan. En ymmärrä ollenkaan, mikä järki niissä on.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat