Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säveltäjä Kristian Rusilasta tuli laskentapäällikkö

Kulttuuri
 
Jarmo Matilainen
Nuori säveltäjä Kristian Rusila vuonna 2003.
Nuori säveltäjä Kristian Rusila vuonna 2003. Kuva: Jarmo Matilainen

”Opiskelin Sibelius-Akatemiassa pääaineenani sävellystä vuodesta 1994 vuoteen 2002, jolloin valmistuin musiikin maisteriksi. Vuonna 2000 Radion Sinfoniaorkesteri esitti jousiorkesteriteokseni D’un sol colpo. Se liittyi Ung Nordisk Musik -festivaaliin, joka sinä vuonna pidettiin Helsingissä. Festivaalin tarkoitus oli kantaesittää nuorten pohjoismaisten säveltäjien uutta tuotantoa.

Säveltäjän työ oli sitä, mitä odotinkin sen olevan, eli erittäin mielenkiintoista ja kokonaisvaltaista. Henkilökohtaisesti arvostan myös taloudellista varmuutta tulevaisuudesta. Koska tilauksia näytti olevan vähänlaisesti, päätin mieluummin toimia ennen kuin olen liian vanha alanvaihtoon. Myöskään apurahoilla sinnittely muutama kuukausi kerrallaan tai opetustöiden tekeminen ei liiemmin houkuttanut.

Lähdin opiskelemaan kauppatieteitä Helsingin kauppakorkeakouluun samana vuonna kuin valmistuin musiikin maisteriksi eli 2002. Säveltäjäkollegat olivat aluksi melko järkyttyneitä, jopa tyrmistyneitä, mutta osalta sain myös ymmärrystä ja alanvaihtoani pidettiin pelottomana liikkeenä. Reaktiossa ei ollut minulle mitään yllättävää johtuen yleisestä taiteilijapiirien epäluulosta kaupallisuutta kohtaan. Minua myös kannustettiin jatkamaan säveltämistä, mutta se olisi ollut liian rankkaa samanaikaisten opintojen ja osapäivätöiden ohella.

Kaupallinen ala oli potentiaalisena vaihtoehtona mielessäni jo yläasteikäisenä. Olen yrittäjäperheestä ja vanhempani toimivat edelleen tilitoimistoyrittäjinä Tampereella. Firma on isänäitini aikanaan 1950-luvulla perustama ja myös toinen mummuni toimii edelleen samalla alalla, vaikka onkin jo eläkkeellä. Olin saanut tämän alavaihtoehdon jo äidinmaidossa ja ylipäätään elämänfilosofiaani kuuluu ottaa aktiivisesti vastuu omasta tulevaisuudesta ja toimeentulosta.

Nykyisin vastaan Fiskarsin ulkoisesta taloudellisesta raportoinnista yhteistyössä konserniviestinnän kanssa. Työssäni pääsen tekemään ydintehtäväni lisäksi globaaleja projekteja erilaisten ihmisten kanssa. Monista yritysostoista ja muutosprojekteista johtuen tylsää päivää ei ole tullut vastaan, ja opin koko ajan uutta.

Toiveammatikseni en tätä ehkä kuitenkaan kutsuisi ja toki musiikki on minulle edelleen lähempänä sydäntä kuin exceleiden pyörittäminen ja tilinpäätösten tekeminen. Vaikka säveltäminen on jo jäänyt, edelleen soitan melkein päivittäin pianoa omaksi ilokseni ja silloin tällöin innostun harjoittelemaan jotain uutta. Soittaminen toimii aivan mahtavana stressinpurkajana pitkän työpäivän jälkeen, vähän samoin kuin liikunta, koska soittaessaan ei oikeasti voi miettiä mitään muuta. Musiikin harrastamisessa on kivaa myös se, että siitä puuttuu kaikki paine edistyä ja onnistua tietyssä aikataulussa. Ja silloin kun huomaa edistyneensä harjoittelun ansiosta, hommasta tulee palkitsevaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat