Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilijat vaihtavat alaa yhä useammin, sillä taiteella ei elä

Taidealan ihmiset ovat tehneet viime vuosina radikaaleja urasiirtoja eivätkä peittele niitä.

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Suomalaisen kirjallisuuden seuran projektikoordinaattori Tiina Lehtoranta on juuri valmistunut lentoemännäksi.
Suomalaisen kirjallisuuden seuran projektikoordinaattori Tiina Lehtoranta on juuri valmistunut lentoemännäksi. Kuva: Rio Gandara / HS

Kulttuuritoimialojen työllisyys on heikentynyt

 Kulttuuritoimialoilla oli työllisiä vuonna 2014 keskimäärin noin 110 000. Kulttuuriammateissa toimi yli 128 000 työllistä.

 Kulttuuritoimialojen työllisyys on heikentynyt yli yhdeksän prosenttia vuodesta 2011. Eniten, yli 30 prosenttia, heikkeni kustannusalan työllisyys.

 Kulttuuriala työllistää yhä harvemman, mutta kulttuuriammateissa toimivien työllisyys on pysynyt vakaana vuodesta 2011 vuoteen 2014.

Lähde: Tilastokeskus. Tiedot vuodelta 2015.

Pelastukoon ken voi!

Jussi-palkittu näyttelijä Susanna Anteroinen (nyk. Mikkonen ) työskentelee putkiurakoitsijan asukaspalvelupäällikkönä. The Rasmuksen manageri Teja Kotilainen on metsuri. Laulaja Janne Tulkki ajoi vuosikausia rekkaa, kun suosio notkahti.

Monet kulttuuri- ja taidealan ihmiset ovat tehneet viime vuosina radikaaleja urasiirtoja eivätkä peittele niitä.

Erityisesti kato on käynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana kaunokirjallisuuden kääntäjien kohdalla. Useat heistä ovat kertoneet harkitsevansa vakavasti alan vaihtoa huonon palkkiotason vuoksi.

”Taidealoilta muihin ammatteihin siirtymistä suunnittelevat ovat olleet muotoilijoita, (rytmi)muusikoita, elokuvatyöntekijöitä ja sarjakuvantekijöitä tai kuvittajia”, kertoo Taiteen edistämiskeskuksen erityissuunnittelija Kaija Rensujeff.

Taiteilijat ovat kertoneet urasiirroistaan ja -suunnitelmistaan Rensujeffin tekemissä Taiteilijan asema -selvityksissä vuosina 2000 ja 2010.

Alaa vaihdetaan, koska kulttuurityö yksinään ei elätä. Yrittäjän tai freelancerin arki on epävarmaa.

”Tämä on johtanut siihen, että vakinainen työ muulla alalla on alkanut tuntua houkuttelevalta.”

Kulttuurialalta muualle siirtyneiden määrää on vaikea arvioida. Esimerkiksi Rensujeffin tutkimuksissa taiteilijan määritelmä perustuu ammattilaisuuteen. Käytännössä se tarkoittaa valtion apurahan saamista ja / tai taiteilijajärjestön jäsenyyttä.

Minkäänlaista kattavaa rekisteriä taiteilijoista tai kulttuurialan työntekijöistä ei tietenkään ole.

Mutta eihän taiteilija tee työtä saadakseen rahaa, vaan se on kutsumusammatti!

Tämä romanttinen päähänpinttymä on johtanut siihen, että kulttuurialan valinneiden arkipäivä on monesti taloudellista sinnittelyä. Huippunimet pärjäävät, mutta tähtiartistikaarti on vain näkyvä osa jäävuoresta.

Vakituisia työpaikkoja on yhä vähemmän. Esimerkiksi Kansallisoopperan solistikuntaan kuului takavuosina kymmeniä kuukausipalkkaisia laulajia, mutta nyt heitä on alle kymmenen, eikä uusia palkata.

Kaikista ei ole silpputöiden sankareiksi. Kulttuuriväen keskuudessa on yleistä monen ammatin samanaikainen pyörittäminen.

”Monet taiteilijat toimivat tuntiopettajina oman työnsä ohessa tai tekevät jotain muuta työtä. Taiteilijat ostavat muilla töillä aikaa taiteelle, mikä käy ajan mittaan raskaaksi ja aiheuttaa alanvaihtosuunnitelmia”, sanoo Rensujeff.

Moni taiteenlaji pyörii apurahoilla. Erityisesti kuvataiteessa ja kirjallisuudessa on vaikea toimia ilman työskentelyapurahoja, koska työllistäviä instituutioita ei ole. ”Apurahan merkitys on likimain sama kuin vakinaisen työsuhteen – onhan se säännöllistä tuloa.”

Huonoista ajoista huolimatta taiteilija-apurahojen määrät ovat pysyneet vakaina viime vuosina.

Taide- ja kulttuuriväen taloudellisesta ahdingosta ja uranvaihdoksista ei voi syyttää pelkästään huonoja taloudellisia aikoja.

Osansa taakasta saa kantaa myös takavuosien taide- ja kulttuurialan ylikoulutus. Kulttuurialan opinahjoista valmistui enemmän väkeä kuin työmarkkinoilla oli tarvetta.

Rensujeffin mukaan ilmiö vahvistui 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Erityisesti elokuvatyöntekijöiden työllistyminen ja ammatissa toimiminen on vaikeutunut huomattavasti.

”Vuonna 2010 oman taiteilija-ammattinsa ylikoulutuksesta kertoivat teolliset muotoilijat, näyttelijät, kuvataiteilijat, valokuvataiteilijat, teatteriohjaajat, tekstiilitaiteilijat, elokuvatyöntekijät ja graafiset suunnittelijat”, luettelee Rensujeff.

Aiemmin koulutustason merkitys taidealalla toimivien työllistymiseen ei ole ollut kovin suuri. Nyt on näkyvissä ilmiö, että taideyliopistoista valmistuneet työllistyvät paremmin kuin ammattikorkeakouluista ja toiselta asteelta valmistuneet.

Poikkeus on populaarimusiikki, jossa koulutustasolla ei ole paljon merkitystä.

Niukan toimeentulon aiheuttamat jännitteet näkyivät vastauksissa, joita Rensujeff sai tutkimustaan varten. Taiteilijat ovat turhautuneita, kun omalla koulutuksella ei voi ansaita toimeentuloa.

Artisti, joka pystyy keskittymään vain ja ainoastaan taiteeseen, vaikuttaakin olevan harvinainen luonnonoikku.

”Taiteilijat ovat aina olleet moniammatillisia. Tämä ilmiö on olemassa kaikissa maissa, missä taiteilijoita on tutkittu. Esimerkiksi opetustyöt ja muut taiteellista työtä sivuavat työt ovat yleisiä.”

Opetustöissä taideväkeä kiinnostaa eläketurva ja työterveyshuolto.

 

Kirjallisuusalalla ollut Tiina Lehtoranta ryhtyi lentoemännäksi

”Olin melkein 20 vuotta projektikoordinaattorina Suomalaisen kirjallisuuden seurassa. Valmistuin kotimaisesta kirjallisuudesta ja tykkäsin työstäni tosi paljon. Edistin suomalaisen kirjallisuuden kääntämistä muille kielille.

Alanvaihtoni on oma tarinansa. Olin lastenkirjajulkistustilaisuudessa Aleksanterin teatterissa, missä Finnairin väki julkaisi tekemänsä kirjan Lennokas. Se oli Lastensairaalan tukikirjaprojekti. Siellä oli paljon Finnairin väkeä ja heillä oli mielettömän kiva henki. Illallisilla kuulin, että seuraavan viiden vuoden aikana Aasian-toiminnot tuplataan.

Meni jokunen viikko, kun luin Kauppalehdestä Finnairin hakevan 450 työntekijää. En miettinyt sekuntiakaan vaan avasin koneen ja aloin väsätä hakemusta. Jälkikäteen minulta kysyttiin, mitä vaatimuksia Finnairilla oli. Sanoin, etten tiedä – en edes lukenut. Hakijoita oli 2 800, ja nyt olen täällä.

Veljeni sanoi, että tuohan oli nuoruuden unelmasi. Opiskeluaikana ajattelinkin, että olisipa hienoa olla lentoemäntä.

Talous eikä kyllästyminen eivät olleet syitä alan vaihtoon. Mutta jos on ollut pitkään töissä samassa paikassa, niin on tullut tehdyksi jo kaikkea. Aluksi kollegat ja tutut hämmästelivät, että mistä olet tämän keksinyt. Sitten erityisesti naisilta tuli paljon palautetta, että hienoa kun joku tekee jotain mistä tykkää.

Olen 20 vuotta istunut toimistossa 8.30–16.30, että kiitos riittää. Työhaastattelussa sanoinkin, että haluan työhön, joka ei ole sidottu toimistoaikaan.

Olemme saaneet äidinmaidossa opin, että on arvokasta päästä lapionvarresta pois. Mutta ei yhteiskunta pyöri, jos kaikki haluavat vain lukea kirjoja.

Koulutus on kestänyt kaksi kuukautta, ja henki on todella hyvä. Ensi keskiviikkona lennän ensimmäiselle työkeikalle Müncheniin. Harjoitteluvaiheessa kävin muun muassa Pariisissa – en ole koskaan ollut siellä niin lyhyttä aikaa, 55 minuuttia.

Koulutuksessa olen oppinut paljon. Olen yllättynyt, kuinka suuri osa siitä on turvallisuuskoulutusta ja ensiapua. Nykyään pystyn hoitamaan kaikenlaisia kohtauksia ja insuliinishokkeja.

Olin miettinyt alan vaihtoa jo vuoden. Esimerkiksi myin asuntoni Töölöstä, maksoin lainoja pois ja petasin muutosta elämään.

Ja mikä tässä oikeastaan on ero aikaisempaan työhöni? Olen kuljettanut käsimatkatavaroissa Lapin leipäjuustoa ja lakkahilloa Lontoon kirjamessuille ja tarjoillut niitä kansainväliselle messuyleisölle. Teen samaa tarjoilua – nyt minulla on vain paremmat eväät.

En pääse lentoemäntänä vanhaan tulotasooni. Peruspalkka ei ole kovin kummoinen, kun vasta aloittelen. Lisää tulee päivärahoista, mutta ne eivät kartuta eläkettä. Mutta nyt elämäntilanne tekee mahdolliseksi, että voin taas innostua jostain. Olen yli 50, lapset ovat isoja ja pärjäävät omillaan. Raha ei ratkaise, vaan se että sydän ja pää toimivat.”

 

Kirjailija Kreetta Onkeli opiskelee lähihoitajaksi

”Julkaisin esikoisromaanini 1996. Olin jättäytynyt pois Teatterikorkeakoulusta ryhtyäkseni kirjailijaksi. Olin velkaa joka suuntaan. Ilonen talo sai Kalevi Jäntin palkinnon ja ehdokkuuksia. Kirja myi. Sain kuitattua velat palkinnolla ja myyntituloilla. Niin se kirjailijoilla menee. Julkaisua seurasi seitsemän vuoden tauko. Tein kaikkia mahdollisia lehtitöitä, joita tarjottiin saatuani nimeä, mutta myös toimeentulon vuoksi. Kukaan ei ollut kertonut minulle apurahoista ja kirjastokorvauksista. Ymmärsin hakea niitä vuosia myöhemmin. On huvittavaa, että jos osaa kirjoittaa proosaa, kuvitellaan, että hallussa ovat kaikki kirjallisuuden lajit. Näin ei todellakaan ole.

Kestävyysjuoksu ja satasen juoksu ovat eri asioita. Julkisuus ei sopinut eikä sovi minulle. Se on kauhistuttavaa. Inhoan olla tuijotettavana ja menen paniikkiin. Onnistunutta esiintymistä edellyttää viikkojen kuntoilukausi. Esilläolo ei tullut mieleeni ryhtyessäni kirjailijaksi.

En tiennyt, että kirjailijan työ muokkaantuisi tulevaisuudessa nykyisen kaltaiseksi. Että on oltava mediapersoona. Luulin, että kirjailijan ammatissa saa olla eniten yksikseen, mikä on minulle tärkeää. Asia oli aivan päinvastoin. Se on tuonut ristiriitoja uralleni. Toisaalta tietenkin asun Helsingin kantakaupungissa, ja täällä törmää tuon tuosta mediaan ja lukijoihin, on kommentoitava kauppareissulla tekstejä ja sitä, onko saanut uutta aikaiseksi. Paineet ovat kovat. Toisaalta ne kestetään, tämä on kestävyyslaji.

Saatuani Finlandia Juniorin 2013 koin tulleeni maaliin. Minua neuvottiin, että voisin tehdä itselleni leipäpuun kirjoittamalla lapsille kirjasarjan. Ensin se oli minusta hyvä idea, mutta hylkäsin sen. En ryhtynyt kirjailijaksi elannon vuoksi. On väärin julkaista puolivillaista tekstiä saadakseen apurahoja ja pidennystä cv:hen. Mielestäni kirjailijan on kirjoitettava ainoastaan sanomisen pakosta. Koko hommassa ei ole muuten mitään järkeä. Hain opiskelemaan, koska halusin vapauttaa oman kirjoittamiseni ja elämäni apuraharuljanssista. Täytin 46, on vielä aikaa olla työelämässä. Myös pääkoppa kaipasi vaihtelua 20 yksinäisen kirjoittajavuoden jälkeen.

Opiskelen lähihoitajaksi. Olen nyt kirjoitustauolla. En freelancerina saanut aikuiskoulutustukea, ja hassua kyllä, toimeentuloni nojaa edelleen täysin siihen, kuinka saan tekstiä aikaiseksi. Olen elättänyt itseni kolumnien kirjoittamisella aikoinaan sen seitsemän vuoden blokin aikana ja apurahoilla. Olen taustaltani toimittaja. Lyhyt muoto sopii minulle. Julkaistuista teksteistä saa lyhyessäkin mitassa onnistumisen elämyksiä, jotka ovat kirjailijalle harvinaisia. Henkilökuvien korostamista kolumneissa ja lehtijutuissa vierastan. En ymmärrä ollenkaan, mikä järki niissä on.”

 

Säveltäjä Kristian Rusilasta tuli laskentapäällikkö

”Opiskelin Sibelius-Akatemiassa pääaineenani sävellystä vuodesta 1994 vuoteen 2002, jolloin valmistuin musiikin maisteriksi. Vuonna 2000 Radion Sinfoniaorkesteri esitti jousiorkesteriteokseni D’un sol colpo. Se liittyi Ung Nordisk Musik -festivaaliin, joka sinä vuonna pidettiin Helsingissä. Festivaalin tarkoitus oli kantaesittää nuorten pohjoismaisten säveltäjien uutta tuotantoa.

Säveltäjän työ oli sitä, mitä odotinkin sen olevan, eli erittäin mielenkiintoista ja kokonaisvaltaista. Henkilökohtaisesti arvostan myös taloudellista varmuutta tulevaisuudesta. Koska tilauksia näytti olevan vähänlaisesti, päätin mieluummin toimia ennen kuin olen liian vanha alanvaihtoon. Myöskään apurahoilla sinnittely muutama kuukausi kerrallaan tai opetustöiden tekeminen ei liiemmin houkuttanut.

Lähdin opiskelemaan kauppatieteitä Helsingin kauppakorkeakouluun samana vuonna kuin valmistuin musiikin maisteriksi eli 2002. Säveltäjäkollegat olivat aluksi melko järkyttyneitä, jopa tyrmistyneitä, mutta osalta sain myös ymmärrystä ja alanvaihtoani pidettiin pelottomana liikkeenä. Reaktiossa ei ollut minulle mitään yllättävää johtuen yleisestä taiteilijapiirien epäluulosta kaupallisuutta kohtaan. Minua myös kannustettiin jatkamaan säveltämistä, mutta se olisi ollut liian rankkaa samanaikaisten opintojen ja osapäivätöiden ohella.

Kaupallinen ala oli potentiaalisena vaihtoehtona mielessäni jo yläasteikäisenä. Olen yrittäjäperheestä ja vanhempani toimivat edelleen tilitoimistoyrittäjinä Tampereella. Firma on isänäitini aikanaan 1950-luvulla perustama ja myös toinen mummuni toimii edelleen samalla alalla, vaikka onkin jo eläkkeellä. Olin saanut tämän alavaihtoehdon jo äidinmaidossa ja ylipäätään elämänfilosofiaani kuuluu ottaa aktiivisesti vastuu omasta tulevaisuudesta ja toimeentulosta.

Nykyisin vastaan Fiskarsin ulkoisesta taloudellisesta raportoinnista yhteistyössä konserniviestinnän kanssa. Työssäni pääsen tekemään ydintehtäväni lisäksi globaaleja projekteja erilaisten ihmisten kanssa. Monista yritysostoista ja muutosprojekteista johtuen tylsää päivää ei ole tullut vastaan, ja opin koko ajan uutta.

Toiveammatikseni en tätä ehkä kuitenkaan kutsuisi ja toki musiikki on minulle edelleen lähempänä sydäntä kuin exceleiden pyörittäminen ja tilinpäätösten tekeminen. Vaikka säveltäminen on jo jäänyt, edelleen soitan melkein päivittäin pianoa omaksi ilokseni ja silloin tällöin innostun harjoittelemaan jotain uutta. Soittaminen toimii aivan mahtavana stressinpurkajana pitkän työpäivän jälkeen, vähän samoin kuin liikunta, koska soittaessaan ei oikeasti voi miettiä mitään muuta. Musiikin harrastamisessa on kivaa myös se, että siitä puuttuu kaikki paine edistyä ja onnistua tietyssä aikataulussa. Ja silloin kun huomaa edistyneensä harjoittelun ansiosta, hommasta tulee palkitsevaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat