Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harva onnistuu olemaan täysaskeetti – ihminen kokoaa tavaroita, vaikka saa niistä stressiä

Ennen vaurautta osoitti materiaalin omistaminen. Nyt vaurautta on sen hallinta, kirjoittaa Miska Rantanen.

Kulttuuri
 
Pentti Koskinen
Pussimaitopakkauksista tehtiin matonkuteita 1960-luvulla.
Pussimaitopakkauksista tehtiin matonkuteita 1960-luvulla. Kuva: Pentti Koskinen

Molemmat vanhempani ovat syntyneet vuonna 1934, joten heidän aktiiviset lapsuusvuotensa sijoittuivat sota-ajan pulavuosiin.

Vaikka kaikilla isovanhemmillani oli turvattu toimeentulo, eläminen oli niukkaa.

Sen jälkeen kaikki on mennyt vain parempaan suuntaan. Jälleenrakennus 1950-luvulla käynnisti elintason nopean kohoamisen, joka on jatkunut siitä lähtien pieniä kuoppia lukuun ottamatta.

Vuonna 2016 kansakunta Suomi on vauraampi kuin koskaan, joskin aineellisen hyvän jakautumisesta voidaan olla monta mieltä.

Elintason ja elämänlaadun parannuksista huolimatta vanhempieni sukupolven ajattelua leimaa yhä pula-ajan mentaliteetti, mikä ei sinänsä ole ihme: nuoruuden avainkokemukset saivat valppaiksi.

Lapsuudenkodissani nuukailun ja 1960-luvun elintason nousun yhteentörmäys synnytti ilmiöitä, jotka herättivät meissä jälkeläisissä hilpeyttä.

Esimerkiksi kesämökkimme puutarhan satoa varten meillä hurisi parhaimmillaan kuusi pakastinta – neljä kaupungissa ja kaksi mökillä. Vielä 1980-luvun puolessavälissä löysin yhden pakastimen perältä oranssikantisen pakasterasian, jossa luki Tilliä –72.

Oli myös itsestään selvää, että jugurttipurkit pestiin ja kuivattiin mahdollista myöhempää käyttöä varten, mitä ei koskaan tapahtunut. Isoäitini pisti paremmaksi: hän pesi ja kuivasi mökillä paperilautaset ja tuorekelmut.

Myöhemmin hihittely on osunut omaan nilkkaan. Suhteeni materiaan on vähintään yhtä monimutkainen kuin vanhemmillanikin.

Keskiluokkaisen ja -määräisen kodin tasoa on mitattu vuosikymmeniä varustelutasolla.

1950-luvun erikoisuus oli pesukone, 1960-luvulla televisio, 1970-luvulla pakastin ja 1980-luvulla mikroaaltouuni. Viimeisimmän iPhone-mallin kärttäjät ovat osa samaa kulutusjatkumoa.

Virallinen selitys uusien vempeleiden ostoon on se, että ne helpottavat arkea ja ne ovat tehokkaampia kuin edeltäjänsä. Todellisuudessa ihminen ostaa enemmän kuin tarvitsee.

Sata vuotta kestänyt elintason nousu on silmänräpäys ihmisen historiassa. Maailma tuottaa tavaraa enemmän kuin koskaan ennen, mutta mentaalisesti olemme yhä käytännössä metsästäjä-keräilijöitä.

Länsimainen ihminen elää ristiriidassa. Aivomme eivät osaa kontrolloida tavaraähkyä, vaan alitajuisesti haluamme säilyttää kaiken. Ainainen pula ja puute ei ole kuin parin sukupolven päässä, muistuttaa ääni takaraivosta.

Tavarapaljous ajaa älyvapaaseen kierteeseen: esimerkiksi pääkaupunkiseudulla voi joutua maksamaan maltaita isommasta kodista, jonne mahtuu lisää tavaraa – jota ei käytä.

Ennen vaurautta osoitti materiaalin omistaminen. Nyt vaurautta on sen hallinta.

Tämän päivän etujoukkoa edustavat ne, jotka osaavat pitää kotinsa riisuttuna kaikesta ylimääräisestä ja joilla on vain sen verran tavaraa kuin he tarvitsevat.

Ideaalikotia voi tarkastella lähes mistä tahansa sisustuslehdestä. Kun huoneistossa on runsaasti valkoisia seiniä, raidallinen bloggaajamatto ja paljon laskupinta-alaa, se kertoo omistajastaan, jonka mielikin on todennäköisesti yhtä zen kuin kehon käyttämä asunto.

On siis pelkistettävä.

Pelkistetyn sisustuksen juuret ovat jo funktionalismissa, mutta tavaraähkyn problematiikkaa on 2000-luvulla lähestytty monesta suunnasta.

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa törmää usein tavaranvähennyshaasteisiin, joissa annetaan pois mitä tahansa tavaraa kotoa tietty määrä viikossa.

Petri Luukkaisen ohjaama Tavarataivas (2013) pohti sitä, mitä tavaroita ihminen oikeastaan tarvitsee. Dokumentti alkoi sillä, että tekijä vei kaiken tavaransa varastoon. Ihmiskokeen sääntöjen mukaan hänellä oli lupa hakea sieltä enintään yksi esine päivässä takaisin.

Yksi kevään myydyimpiä tietokirjoja Suomessa on ollut Marie Kondon KonMari – siivouksen elämänmullistava taika, joka käsittelee kodin tavaroiden hallintaa.

Materiaalitulvaa vastaan kamppailemiseen on hyvät perustelut.

Tärkein on tyly tosiasia, että maapallon kantokyky ei yksinkertaisesti kestä nykyistä tavaratuotantoa, ainakaan nykyteknologialla.

Rautalankaa kaipaavat lukijat voivat aluksi googlata sanojen ”plastic” ja ”albatross” kuvahakutuloksia, joissa on muovijätteeseen tukehtuneita lintuja.

Kuvia ei kannata katsoa ennen ruokailua.

Positiivisesti ajateltuna materiaalinhallinta kasvattaa. Jos oppii ylittämään kynnyksen luopua turhasta (tai puoliturhasta), se psyykkaa kestämään muitakin koettelemuksia.

Askeettiset elämäntavat voivat olla myös tapa tehdä välttämättömyydestä hyve. Koska nuoremmalle polvelle työelämä näyttäytyy utuisena, on hyvä pitää koti lähes tyhjänä nopeiden siirtojen varalta.

Australiaan vuodeksi? Odota viisi minuuttia, niin pakkaan reppuni.

Todellisuudessa vain harva on täysaskeetti.

Elämän varrella ihminen luo sieluttomiin tavaroihin tunnesiteen, koska ne muistuttavat jostain hyvästä tai merkittävästä hetkestä. Syntyy affektiarvo, jonka hinta määräytyy korvien välissä.

Vanha kodinkone on vielä helppo hylätä Sortti-asemalle, mutta moni alkaa epäröidä, kun pitäisi luopua kirjasta, vuosia hyllyssä kököttäneestä koriste-esineestä tai tutusta vaatekappaleesta.

Itse voisin kiinnostua personal trainerista, joka auttaisi trimmaamaan painovoiman lakeja uhmaavia kirjapinojani. Luonneanalyysini jälkeen tämä henkilö osaisi jakaa kirjat säilytettäviin ja kierrätettäviin.

Tämä ei ole huuli. Suuressa maailmassa on jo tällaisia ammattikuntia. Suomeenkin ne ovat paraikaa rantautumassa

Vinyylilevyistäni toki päättäisin itse.

Tavaran kerryttämiseen tai karsimiseen ei ole yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua.

Homo sapiens on menestynyt keksimällä, valmistamalla ja käyttämällä työkaluja, joista viimeisin, tietotekniikka, on viemässä lajin kehitystä uuteen suuntaan. Tästä puuhastelusta jää aineellisia aihetodisteita: tavaroita.

Kun henkilökohtainen tavaramäärä ylittää saturaatiopisteen, alkaa ahdistus. Henkiset ja fyysiset rajat tulevat vastaan, kertyvä pöly tukkii nenän.

Pika-apua antavat verkon myynti- ja lahjoituspalstat, kierrätyskeskukset ja energiajäteroskalaatikot.

Kestävin ratkaisu on kuitenkin yksinkertainen: on opeteltava tulemaan toimeen vähemmällä. Vaikka aivot vastustaisivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat