Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Jari Isometsä sanoi vanhemmilleen, kun oli kärynnyt dopingista? – Voit nyt ladata HS Kirjaston viikon kirjan

Pekka Mykkäsen kokoamat lausahdukset vievät kiehtovalle matkalle Suomen historiaan

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Jari Isometsä Lahden MM-kisojen 2001 perinteisellä 15 kilometrin taipaleella, joka muuttui Hemohes-käryksi.
Jari Isometsä Lahden MM-kisojen 2001 perinteisellä 15 kilometrin taipaleella, joka muuttui Hemohes-käryksi. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

”Minulla on semmonen tunne, että en kuole pöllintekkiänä!” Näin sanoi taivalkoskelainen metsätyöläisen poika Kalle Päätalo äidilleen Riitulle vuonna 1936. Päätalon isä Herkko oli noitunut, että ”Perkele, että tuo poika on aina nokka kiinni kirjassa!”

Kalle Päätalo ei kuollut metsätyöläisenä vaan kirjailijana, joka jätti jälkeensä 39 romaania, kolme näytelmää ja kolme kertomuskokoelmaa.

Sananvaihto sisältyy Pekka Mykkäsen teokseen Suomessa sanottua. Ikimuistoisia sanoja Eino Leinosta Ruben Stilleriin, jonka Nemo-kustantamo julkaisi alkujaan vuonna 2014.

”Mykkäsen valitsemat lausahdukset ovat puhuttelevia, koskettavia ja hauskoja”, Risto Korhonen kirjoitti Keskisuomalaisessa 8.1. 2015. ”Ne vievät lukijan kiehtovalle matkalle Suomen historiaan.”

Korhosen mukaan kirjan sisältämät sitaatit on myös taustoitettu tarkasti, mikä helpottaa ymmärtämään nasevien sanontojen yhteyttä elettyyn ajankohtaan.

Pekka Mykkänen tunnetaan Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajana ja kirjeenvaihtajana. Juuri nyt hänen asemapaikkansa on Bryssel.

Suomessa sanottua kuljettaa lukijaa ajasta ja tapahtumasta toiseen, antaa runsaasti muisteltavaa sekä tietoa historiastamme satojen suomalaisten sanomisten kautta:

Mitkä olivat Urho Kekkosen viimeiset sanat presidenttinä? Mitä Veikko Vennamo tokaisi, kun hänet kannettiin eduskunnasta ulos? Yrittikö Suomi todella pelastaa sotilaiden henkiä soittamalla Vili Vesterisen Säkkijärven polkkaa jatkosodassa? Mitä hiihtäjä Jari Isometsä kertoi vanhemmilleen sen jälkeen, kun hän oli kärynnyt dopingista Lahden MM-kisoissa? Kenen hautakiveen on ikuistettu sanat: ”Elit rauhalle, siksi sinut ammuttiin”?

Kirja on jaoteltu temaattisiin lukuihin, kuten historia, politiikka, kirjallisuus, urheilu, suuret persoonallisuudet, talous, musiikki ja journalismi.

Eri elämänalueilta koottu sitaattikokoelma ylistää Suomen rikkautta suurten sanankäyttäjien maana. Ääneen pääsevät kaikki tasavallan presidentit Ståhlbergista Niinistöön sekä lukuisat urheilijat, kirjailijat, muusikot, talouselämän vaikuttajat ja muut suomalaiset Pentti Linkolasta Jari Litmasen ja Juice Leskisen kautta Tom of Finlandiin.

Koskettavia ja hauskoja sitaatteja on yhteensä tuhat.

Aiemmin kirjeenvaihtajana Kiinassa ja Yhdysvalloissa työskennellyt Mykkänen on julkaissut myös teokset Kiina rynnistää huipulle (2004), Isonenä kurkistaa Kiinaan (2006) ja Amerikka – hiekkaan valuvia unelmia (2011).

Hänen apunaan nyt HS Kirjastossa ilmaiseksi ladattavaa sitaattikokoelmaa on toimittanut kirjallisuudenopiskelija Essi Tapanainen.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä neljänsadan sähkökirjan kokoelma.

Maria Lähteenmäki
Pekka Mykkänen terrori-iskun kohteeksi joutuneen Maelbeekin-metroaseman edessä Brysselissä.
Pekka Mykkänen terrori-iskun kohteeksi joutuneen Maelbeekin-metroaseman edessä Brysselissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat