Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cannesin puhutuin uutuus kuvaa Romanian rappiota

Ohjaaja Cristian Mungiu on yksi suurimpia eurooppalaisen elokuvan tarinankertojia.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Mobra Films
Isä Romeo (Adrian Titieni) ja tytär Eliza (Maria-Victoria Dragus) elokuvassa Bacalaureat.
Isä Romeo (Adrian Titieni) ja tytär Eliza (Maria-Victoria Dragus) elokuvassa Bacalaureat. Kuva: Mobra Films

Cannes

Cannesin elokuvajuhlat päättyvät tänään sunnuntaina.

Oliko Cristian Mungiun ohjaama Bacalaureat festivaalin kovin uutuus? Saattoi olla. Ja jos on Cannesin kärjessä, silloin elokuvasta usein tulee myös vuoden puhutuimpia.

Näin kävi vuosi sitten esikoisohjaaja László Nemesin Son of Saulille. Tuhoamisleirin luottovangista kertovan elokuvan maailmanvalloitus alkoi juuri Cannesista, jossa se voitti kakkospalkinnon – myöhemmin vielä Oscarinkin.

Toisin kuin unkarilainen Nemes, romanialainen Mungiu on kuitenkin jo kannuksensa hankkinut. Bacalaureat todisti taas sen, että romanialaisohjaaja on yksi suurimpia tarinankertojia eurooppalaisessa elokuvassa tällä hetkellä.

Mungiun läpimurto 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää valmistui 2007 ja sitä voi pitää yhtenä 2000-luvun alun parhaimmista elokuvista. Siinä Mungiu käsitteli kotimaansa Romanian sosialistista menneisyyttä ja Ceaușescun ajan aborttilakeja. Vuonna 2012 Mungiu sai valmiiksi elokuvan Yli vuorten, jossa hän kuvasi uskonnon merkitystä Romanian maaseudulla.

Bacalaureatissa, jonka alkuperäisnimi viittaa loppututkintoon, Mungiu käsittelee taas nykypäivän Romaniaa. Elokuva kertoo viisikymppisestä lääkäri Romeosta ja hänen lähipiiristään sekä erityisesti lääkärin tyttärestä, joka on päättämässä opintojaan ja siirtymässä isän toiveiden mukaisesti opiskelemaan Britanniaan.

Elokuva on sukupolvitarina, sillä Romeo ja hänen kaveripiirinsä ovat Ceaușescun aikana aikuiseksi kasvaneita viisikymppisiä miehiä.

He pyörittävät Romaniaa. He muodostavat verkoston, jossa on jäseniä kaupunginjohdosta koululaitokseen, poliisista sairaaloihin. He vaihtavat palveluksia keskenään. Naiset eivät rinkiin pääse.

Naiset kuitenkin ympäröivät Romeota. Vaimo vaikuttaa masentuneelta, ja rakastajattarena on nuorempi opettaja. Silmäteränä on tytär, jonka kimppuun tuntematon mies käy elokuvan alussa.

Mungiun taituruus kertojana on siinä, miten hän esittää mitättömän arkiset asiat siten, että niihin piilotetut isommat yhteydet paljastuvat sukupuolesta valtaan ja korruptioon. Naiset ja etenkin tytär vedetään mukaan Romeon suhmurointiin ja syyllisyyteen.

Ihmiset pyrkivät hyvään, mutta tulos on toinen. Elokuva on tilitys Mungiun, 48, ikäpolvesta, jonka piti muuttaa Romania. Niin ei käynyt, ja siksi isä toivoo tyttärelleen uutta alkua muualla.

Suomessa elokuvan näytöksiä saa odottaa muutaman kuukauden. Ensiesitys on syyskuussa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla.

YVES HERMAN / Reuters
Ohjaaja Cristian Mungiu (oik.) ja Bacalaureat-elokuvan näyttelijä Malina Manovici Cannesin filmifestivaaleilla viime perjantaina.
Ohjaaja Cristian Mungiu (oik.) ja Bacalaureat-elokuvan näyttelijä Malina Manovici Cannesin filmifestivaaleilla viime perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat