Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt kirjoitetaan tietokirjoja, jotka ovat jännittävämpiä kuin monet romaanit

Svetlana Aleksijevitšin, Helen Macdonaldin ja Bea Uusman laji on hybriditietokirja

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Viime joulun aikaan innostuin kovasti Bea Uusman tietokirjasta Naparetki – Minun rakkaustarinani. Se kertoo ruotsalaisen insinöörin Salomon August Andréen epäonnisesta ilmapalloretkestä Pohjoisnavalle 1897. Kaikki retkikunnan jäsenet kuolivat, ja heidän jäännöksensä löytyivät vasta 1930-luvulla.

Uusma halusi selvittää, mitä miehille oikein tapahtui. Sen takia hänen piti opiskella lääkäriksi: vain siten kykeni tutkimaan luita ja kankaanrepaleita kunnolla.

Vuosien työn tuloksena syntyi poikkeuksellinen tietokirja, joka kertoo paitsi naparetkikunnasta myös 1800-luvun lopun aatemaailmasta, historian epäluotettavuudesta, ihmisen uhmakkuudesta – ja Bea Uusman henkilökohtaisesta pakkomielteestä, joka tuntuu välillä lähennelleen hulluutta.

Se on koko ajan mukana teoksessa, sen subjektiivisessa kerronnassa ja visuaalisessa ilmeessä.

Samanlaisia tunteita koin talvella lukiessani britti Helen Macdonaldin kirjaa H niin kuin haukka. Siinä kerrotaan kanahaukan koulutuksen kulttuurihistoriasta, mutta myös Macdonaldin masennuksesta isän kuoleman jälkeen. Kolmas aihe on 1900-luvun alun kirjailija T. H. White ja hänen erikoinen, traaginen elämänsä.

Kirjoja olisi tuskin voinut kirjoittaa muuten kuin näin: yhdistämällä vankka tietopohja tekijän persoonaan tavalla, joka saa ne välillä tuntumaan fiktiolta.

Subjektiivisuus (jota toisessa yhteydessä kutsutaan narratiivisuudeksi) on tuttua monessa tieteessä ja journalismissakin. On luovuttu ajatuksesta, että mitään voisi kuvata täysin objektiivisesti, ja siksi kirjoittajan kannattaa piirtää ääriviivansa reilusti näkyviin.

Metodi on saanut aikaan myös uudenlaista kirjallisuutta, kuten Uusman ja Macdonaldin teoksista voi sanoa.

Perinteisten lajien väliin putoavat samalla tavoin viime syksyn kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Svetlana Aleksijevitš, jonka teokset perustuvat laajoihin haastatteluihin, ja Edmund de Waalin Jänis jolla on meripihkanväriset silmät, joka kertoo yhden suvun kautta 1800-luvun juutalaisesta Euroopasta.

Tunnustuksellista kirjallisuutta meillä on toki ollut aina, mutta nyt kirjoitetaan rohkeasti ja kokeilevasti laajemmistakin aiheista. Kun kirjoittajien persoona tulee lähelle lukijaa, teosten tietosisältö uppoaa häneen niin, että siitä jää pysyvä jälki.

Hybridi on sana, joka merkitsee yhdistelmää. Kulkuneuvoissa se tarkoittaa mahdollisuutta vaihdella kahden voimanlähteen tai tekniikan välillä. Eläinhybrideissä yhdistyvät usein lajien (ainakin ihmiselle) hyödyllisimmät ominaisuudet.

Näin voi tehdä kirjallisuudessakin, ja tulokset ihastuttavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat