Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räävitön Donald Trump suoltaa twiiteiksi ja klikkiotsikoiksi sopivia iskulauseita

Jos mediamaisema pitäisi kiteyttää yhteen hahmoon, hahmo olisi republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump.

Kulttuuri
 
Kuvakaappaus Twitteristä
Barack Obaman kampanja vuoden 2008 presidentinvaaleissa aloitti Twitter-vaalien ajan. Näissä vaaleissa Donald Trump on täydellinen klikkisampo.
Barack Obaman kampanja vuoden 2008 presidentinvaaleissa aloitti Twitter-vaalien ajan. Näissä vaaleissa Donald Trump on täydellinen klikkisampo. Kuva: Kuvakaappaus Twitteristä

Donald Trump tekee parhaillaan paitsi näyttävää vaalikampanjaa päästäkseen Yhdysvaltain presidentiksi myös sosiaalisen median historiaa. Trump on poikkeuksellinen some-ilmiö, jota seurataan ympäri maailmaa.

Poikkeukselliseksi Trump-ilmiön tekee muun muassa se, että vaalikampanjasta on vaikea päätellä, millainen Trump olisi Yhdysvaltain presidenttinä. Erityistä on Trumpin räävitön esiintyminen ja häpeilemätön populismi.

”Trump saa laukoa ihan mitä tahansa ilman, että se kaataisi hänet. Muille se ei olisi mahdollista”, sanoo verkkojulkisuuden tutkija Salla-Maaria Laaksonen Helsingin yliopistosta.

Vaalijulkisuuden tutkimuksessa Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat aivan oma alalajinsa. Kyse on koko maailmaa kiinnostavasta kamppailusta ja taktikoinnista.

Barack Obaman kampanja vuoden 2008 vaaleissa aloitti Twitter-vaalien ajan. Obaman kampanjasta kopioitiin kannattajien joukkoistamista, viestien kohdentamista ja toisaalta uusien välineiden käyttöä ylipäänsä.

”Nyt sosiaalinen media on digitaalinen vaaliteltta, jossa poliitikon täytyy osata toimia ja löytää vuorovaikutuskanava äänestäjään”, Laaksonen sanoo.

Näissä vaaleissa Trump on täydellinen klikkisampo ja tämän ajan mediamagneetti. Trump suoltaa suoraan twiiteiksi ja klikkiotsikoiksi sopivia iskulauseita, ja siksi hän sopii mediakoneiston tarpeisiin erittäin hyvin.

Kamil Krzaczynski / Reuters, kuvankäsittely Matilda Gronow
Internetissä liikkuu useita vitsejä Trumpin hiuksista ja kasvojen väristä.
Internetissä liikkuu useita vitsejä Trumpin hiuksista ja kasvojen väristä.

Sosiaalisen median tutkija voi Trumpin ympärillä pyörivän ilmiön kautta ikään kuin kiteyttää yhteen hahmoon nykyisen mediamaiseman, Laaksonen sanoo. Ei olekaan ihme, että Trumpin digikampanjasta kaivetaan esiin kaikki mahdollinen data.

Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat jo viime vuonna Facebookin keskustelluin aihe. Vaalit päihittivät puheenaiheena Pariisin terrori-iskut ja Syyrian sodan.

Presidenttiehdokkaaksi pyrkivistä juuri Trumpilla on eniten seuraajia ja tykkääjiä Twitterissä ja Facebookissa.

Trump on myös ylivoimainen keräämään niin sanottua ilmaista julkisuutta, media-aikaa ja näkyvyyttä, josta ei tarvitse maksaa mitään. The New York Times -lehden arvion mukaan Trump on saanut tällaista maksutonta media-aikaa kahden miljardin dollarin edestä. Mainontaa kampanjaan on ostettu 10 miljoonalla dollarilla.

Trump on omassa sarjassaan, tarkasteli häntä millä tahansa sosiaalisen median mittarilla. Toisaalta – sitä saa, mitä mittaa ja mistä mittaa.

”Puhutaan datafikaatiosta, kaiken dataistumisesta”, Laaksonen sanoo.

Kaikki verkossa tapahtuva sosiaalinen vuorovaikutus on tallennettavissa ja mallinnettavissa ja laskettavissa näkyvyydeksi. Big data ja somen analyysi tarjoavat perinteiselle journalismille uusia mittareita pohtia ehdokkaiden suosiota.

Kuvakaappaus Twitteristä
Trump ilmoitti Twitter-tilillään paljastavansa sosiaalisen median avulla ”epärehellisen” Marco Rubion tekemiset.
Trump ilmoitti Twitter-tilillään paljastavansa sosiaalisen median avulla ”epärehellisen” Marco Rubion tekemiset.

Toisaalta eri teknologiat saavat käyttäjät toimimaan eri tavoin, Laaksonen muistuttaa. Tutkijat puhuvat teknologisesta tarjoumasta, siitä, millaisia toimintatapoja tietty teknologia käyttäjälle tarjoaa.

”Facebookin luonteeseen kuuluu se, että siellä täytyy ikään kuin tunnustaa väriä, jotta pääsee keskustelemaan. On tykättävä, ja se luo samanmielisten kuplia. Twitter on kaikille julkinen, ja tämä luo enemmän vastakkainasettelua. Se on Facebookia enemmän kiistelyn areena.”

Hakukoneoptimoinnin ja palveluiden algoritmien vuoksi Trump-ilmiö näyttäytyy myös kovin eri tavoin esimerkiksi demokraattien kannattajalle ja republikaanien kannattajalle. ”Google ja muut palvelut yrittävät oppia, mitä kukin haluaa. Sitä myös syötetään lisää, jotta käyttäjä viettäisi enemmän aikaa juuri tässä palvelussa.”

Sosiaalisen media käyttö on politiikassa jo normaalia. Tosin aina on uusia trendejä. Nyt niitä ovat autenttisuus, visuaalisuus ja nokittelu, Laaksonen sanoo. Iskusanoihin kuuluu myös hyperkohdentaminen: kullekin pitää saada yksilöllinen viesti.

Kampanjatiimit ovat taitavia luomaan luomaan globaalisti leviäviä meemejä, internet-ilmiöitä. ”Yritetään tehdä viestejä, joita ihmiset haluavat jakaa. Niitä voi syntyä myös vahingossa.”

Monesti kyse on yksinkertaisista havainnoista ja niillä pelaamisesta. Esimerkiksi päivitykset, joissa on kuvia, menevät paremmin läpi Facebookissa.

”Tosin verkkosuosion ja vaalituloksen suhde ei ole yksiselitteinen. Myös Trumpin kauhistelu rakentaa ilmiötä.”

Trumpin kampanja on erikoinen myö siksi, että siitä on vaikea sanoa, mikä kaikki on suunniteltua ja mikä ei.

”Mutta olivat möläytykset ja mokat taktisia tai eivät, myös ne sopivat Trumpin imagoon”, Laaksonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat