Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen huumori tyrmäsi: Juho Kuosmasen Hymyilevä mies voitti Cannesin kakkossarjan pääpalkinnon

Voitto oli monille yllätys, myös elokuvan tekijäryhmälle

Kulttuuri
 
Kuokkasen Kuvaamo
Olli Mäki (Jarkko Lahti) häviää tärkeän ottelun. Manageri Elis Askia näyttelee Eero Milonoff (oik.).
Olli Mäki (Jarkko Lahti) häviää tärkeän ottelun. Manageri Elis Askia näyttelee Eero Milonoff (oik.). Kuva: Kuokkasen Kuvaamo

Suomalaiselokuva Hymyilevä mies voitti Cannesin elokuvafestivaalin kakkossarjan myöhään lauantai-iltana.

”Oli se aika paukku”, sanoo elokuvan ohjannut Juho Kuosmanen Helsingin Sanomille.

Voitto oli monille yllätys, myös elokuvan tekijäryhmälle.

”Etukäteen sitä Twitterissä povattiin festivaalin loppupäivinä. Elokuva oli noussut etukäteen Cannesissa monen suosikiksi. Siinä kohtaa alkoi jännittää”, Kuosmanen sanoo.

Palkinto jaettiin lauantaina Cannesin festivaalipalatsin Debussy-salissa. Suomalaiselokuvan voitto Cannesissa on yksi suurista suomalaisen elokuvan kansainvälisistä tunnustuksista viime vuosilta.

Vastaavassa sarjassa painivat vain Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä, joka voitti Cannesin pääsarjan kakkospalkinnon vuonna 2001 sekä Selma Vilhusen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka oli Oscar-ehdokkaana kaksi vuotta sitten.

Kuosmanen on 36-vuotias elokuvantekijä Helsingin Käpylästä, joka on valmistunut Taikin elokuvapuolelta kaksi vuotta sitten. Hän on myös kahden pienen lapsen isä.

Hymyilevä mies kertoo ammattilaisnyrkkeilijä Olli Mäen MM-ottelusta Helsingissä vuonna 1962. Mustavalkoisen elokuvan on kuvannut Jani-Petteri Passi ja käsikirjoittanut Kuosmasen kanssa Mikko Myllylahti.

Elokuvan englanninkielinen nimi on The Happiest Day in the Life of Olli Mäki eli suomeksi Olli Mäen onnellisin päivä.

Elokuvassa Kuosmanen kertoo rinta rinnan nyrkkeilytarinaa ja rakkaustarinaa. Näitä höystetään kevyellä huumorilla.

Kuivalla huumorilla Kuosmanen suhtautuu myös palkintoonsa. Mitäs voitto merkitsee?

”Se on hankalampi kysymys. Paineista ei ainakaan päässyt eroon.”

Kuosmasella oli paineita, koska hän oli voittanut 2010 Cannesin opiskelijasarjan ja tiesi että esikoisohjaus tulee esille myöhemmin Cannesiin.

Nyt elokuvantekijä sanoo olevansa kiitollinen siitä, miten Hymyilevää miestä tehdessä hän sai selvitettyä itselleen miksi tekee elokuvia.

”Lopputulosta tai vastaanottoa ei voi miettiä. Sen sijaan on lohduttavaa ajatella, miten omiin ja ympäröivän maailman ongelmiin voi suhtautua komediallisin aineksia. Elokuva on oikeastaan paras tapa maailman jäsentämiseen.”

Kuosmasen komedialla on juuret suomalaisessa elokuvassa.

Hän sanoo kasvaneensa katsoen Matti Ijäksen ja Aki Kaurismäen elokuvia, joiden huumori on Kuosmasen mukaan hiljaista ja totista. Leea Klemolan kanssa hän on tehnyt yhteistyötä teatterissa.

”En ole matkinut mitään, mutta kun elokuvia paljon katsoo, jotain tarttuu mukaan”, Kuosmanen sanoo.

Palkinnon jakoi viisijäseninen ammattilaisraati, jota johti näyttelijä Marthe Keller. Yksi raadin jäsenistä oli ruotsalaisohjaaja Ruben Östlund.

”Tehdessä oli huoli siitä, että nyrkkeilyelokuvan genre on vahva ja jääkö pienemmät asiat näkemättä, joista me oikeasti halutaan kertoa. He olivat ne sieltä löytäneet. Nyrkkeilyelokuva on laji, jossa tarina vie helposti kohti pääottelua. Meidän elokuvassa tärkeimmät teemat ovat matkan varrella”, Kuosmanen sanoo.

Voitto auttaa Kuosmasta rahoittamaan tulevia elokuvia. Mitä ne ovat, sitä hän ei tarkkaan halua vielä paljastaa. Yksi rakkauselokuvan aihe on vireillä, ja tarina jossa on humoristista itsensä etsimistä, Kuosmanen sano.

Elokuvassa MM-ottelun päivästä tulee nyrkkeilijä Olli Mäen elämän onnellisin. Onnellisuuteen ja siihen mitä se on, elokuvassa viitataan useaan otteeseen.

Kuosmanen jää pohtimaan pitkäksi aikaa onnellisuutta.

”Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä, ja niistä saa lohtua, kun työ takkuaa.”

Ulkomaat A 17 Cannesin palkinnot jaettiin sunnuntaina

Elokuvayhtiö Aamu
Olli Mäki (Jarkko Lahti) kättelee vastustajaansa Davey Moorea (John Bosco Jr.). Kuva Juho Kuosmasen elokuvasta Hymyilevä mies.
Olli Mäki (Jarkko Lahti) kättelee vastustajaansa Davey Moorea (John Bosco Jr.). Kuva Juho Kuosmasen elokuvasta Hymyilevä mies.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat