Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä kaikkea suomalaisvoitto Cannesissa merkitsee

Kulttuuri
 

Suomalaiselokuva Hymyilevä mies voitti myöhään lauantai-iltana Cannesin elokuvafestivaalin kakkossarjan pääpalkinnon. Voitto oli monille yllätys, sillä 36-vuotias Juho Kuosmanen on esikoisohjaaja ja sarjassa oli mukana elokuvia useilta kokeneilta ohjaajilta.

Mitä voitto merkitsee?

Sitä että Suomeen on saatu taas yksi uusi kertoja, joka pystyy tavoittamaan kansainvälisiä yleisöjä. Kuosmasen valttikorttina näyttää olevan sydämellisyys ja kuiva huumori. Elokuva kertoo nyrkkeilijä Olli Mäen MM-ottelusta 1962.

Toiseksi voitto tuo käytännön hyötyä, eli parantaa Hymyilevän miehen myyntimahdollisuuksia. Elokuva on tällä tietoa tulossa teattereihin vain Suomessa ja Ranskassa. Voitto muuttanee tilannetta.

Hymyilevän miehen kaltaisille elokuville festivaalinäytökset ovat erityisen tärkeitä. Voiton jälkeen elokuva tulee kiertämään kymmeniä elokuvia, ja myös työryhmä saa kutsuja ulkomaille. Olli Mäen tarinan tietävät kohta monet.

Tuleeko elokuvasta klassikko, jonka monet tuntevat? Suomessa ehkä, maailmalla tuskin. Oletteko kuulleet tai nähneet elokuvia Pässit, White God tai The Missing Picture? Ne ovat Un certain regard -sarjan edellisvuosien voittajia. Ne tulivat Islannista, Unkarista ja Kambodžasta.

Kauaskantoisinta voitossa on se, miten se auttaa tekijöiden uraa jatkossa.

Kuosmasen ja hänen lähipiirinsä on nyt huomattavasti helpompaa rahoittaa tulevaa tai tulevia elokuvia jatkossa. Ulkomaisia yhteistyökumppaneita löytyy myös helpommin.

Tuleeko elokuvasta Suomen-ehdokas loppuvuoden Oscar-kisassa?

Mahdollisesti. Silloin Hymyilevän miehen kansainvälinen näkyvyys voi nousta vielä uudella tasolle. Oscar-palkinto, jos siis sellaisen saa, auttaa elokuvan myynnissä muita palkintoja paremmin. Mutta moni muukin suomalaiselokuva haluaisi ehdolle Oscareihin.

Olivatko kilpakumppanit Cannesissa mistään kotoisin? Olivat.

Hymyilevän miehen taakse jäi monta kansainvälisesti kiinnostavaa elokuvaa. Taakse jäi esimerkiksi kuulun japanilaisen Ghiblin animaatiostudio uusi elokuva The Red Turtle, jonka on ohjannut Michaël Dudok de Wit. Mykkä animaatio on vaikuttava kertomus yksin autiolla trooppisella saarella kamppailevasta miehestä.

Taakse jäi myös yhdysvaltalaisen Matt Rossin ohjaus Captain Fantastic, jossa Viggo Mortensen näyttelee isää, joka kasvattaa kuutta lastaan metsässä opettaen heille filosofiaa, yhteiskuntatieteitä ja luonnossa selviämistä. Sarjassa oli mukana myös David MacKenzien yhdysvaltalainen ryöstöelokuva Hell or High Water, jossa yhtä pääosaa näyttelee Jeff Bridges. Sekin jäi suomalaisen elokuvan taakse.

Kuosmasen elokuvan valitsi voittajaksi viisijäseninen ammattilaisjury. Jurya johti näyttelijä Marthe Keller ja sen jäseninä olivat ohjaaja Ruben Östlund, ohjaaja Jessica Hausner, näyttelijä Céline Sallette sekä näyttelijä-ohjaaja Diego Luna.

Kiinnostavaa raadin työskentelyssä on erityisesti ruotsalaisen Östlundin rooli: Kuosmasen elokuvan mieskuva ei ole kaukana Östlundin omien elokuvien skandinaavisista miehistä, joista puuttuu machous.

Östlundin elokuva Turisti oli viime vuonna mukana samassa sarjassa ja voitti tuolloin vähempiarvoisen jury-palkinnon.

Tekijöiden osakkeet nousevat voiton jälkeen myös Cannesin festivaalin nokkimisjärjestyksessä. Erityisesti tämä koskee ohjaaja Juho Kuosmasta.

Un certain regard -sarjan ovat voittaneet aiemmin muun muassa kreikkalainen Yorgos Lanthimos, thaimaalainen Apichatpong Weerasethakul ja meksikolainen Michel Franco. Voiton jälkeen heidän töitään on esitetty Cannesin pääsarjassa. Thaimaalainen jopa voitti Kultaisen palmun vuonna 2010.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat