Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cannesin Kultainen palmu Ken Loachin byrokratiaa vastustavalle elokuvalle

Suomalainen Juho Kuosmanen kamppaili parhaan esikoiselokuvan ohjaajan tunnustuksesta. Palkinto meni kuitenkin sunnuntaina Houda Benyaminalle elokuvasta Divines.

Kulttuuri
 
ERIC GAILLARD / REUTERS
Ken Loach juhlii voittoa Cannesissa sunnuntaina. Loachilla on takanaan 50 vuoden elokuvaura.
Ken Loach juhlii voittoa Cannesissa sunnuntaina. Loachilla on takanaan 50 vuoden elokuvaura. Kuva: ERIC GAILLARD / REUTERS

Maailman suurin elokuvajuhla Ranskan Cannesissa päättyi sunnuntaina palkintojenjakoon.

Arvostetuimman eli Kultaisen palmun voitti Ken Loachin elokuva I, Daniel Blake. Voitto oli yllätys.

Loachin elokuva kertoo vanhemmasta miehestä, joka yrittää saada itselleen sosiaaliturvaa. Elokuva alkaa kohtauksella jossa mies yrittää täyttää hakemusta. Loach on brittiläinen vasemmisto-ohjaaja, ja elokuvan teemana on heikompien keskinäinen solidaarisuus.

Suomalainen Juho Kuosmanen kamppaili parhaan esikoiselokuvan ohjaajan tunnustuksesta. Palkinto meni kuitenkin sunnuntaina Houda Benyaminalle elokuvasta Divines.

Grand Prix on festivaalin kilpailusarjan kakkospalkinto ja se myönnettiin Xavier Dolanin elokuvalle Juste la fin du monde.

Kanadalainen Dolan on elokuvan ”ihmelapsi”, vasta 27-vuotias ohjaaja, joka tuoreessa elokuvassaan kertoo kuolemansairaan homomiehen paluusta kotiin vuosien poissaolon jälkeen. Elokuvassa näyttelevät Lea Seydoux, Marion Cotillard sekä Vincent Gassel.

Parhaasta ohjauksesta palkittiin kilpasarjassa kaksi ohjaajaa.

Ranskalainen Olivier Assayas sai palkinnon elokuvasta Personal Shopper ja romanialainen Cristian Mungiu elokuvasta Bacalaureat. Mungiun palkitseminen oli odotettua, mutta Assayasin palkinto monille yllätys, sillä Personal Shopper sai festivaalilla nuivat kritiikit.

Paras käsikirjoitus oli Asghar Farhadin elokuvassa The Salesman.

Teheraniin sijoittuvassa elokuvassa näyttelijäpari muuttaa uuteen kotiin. Siellä vaimon kimppuun kuitenkin hyökätään, ja aviomies ryhtyy selvittämään tapahtumia. Käsikirjoitus liikkuu taitavasti näyttämön ja kodin välillä ja sivuaa taitavasti myös sensuuria, joka on vallalla Iranissa.

Festivaalin niin sanotun kolmospalkinnon eli Prix du juryn voitti elokuva nimeltä American Honey. Andrea Arnoldin ohjaama elokuva on kolmituntinen road-movie 2000-luvun nuorista amerikkalaisista, jotka etsivät itseään ja toimeentuloa.

Paras naisnäyttelijä tämän vuoden festivaalin kilpaelokuvissa oli raadin mielestä Jaclyn Jose. Hän näytteli äitiä Manillan slummissa filippiiniläisen Brillante Mendozan elokuvassa Ma’ Rosa.

Parhaana miesnäyttelijänä palkittiin Shabab Hosseini elokuvasta The Salesman. Avioliittodraama on iranilaisen Oscar-voittaja Asghar Farhadin ohjaama.

Kilpasarjan palkinnoista päätti elokuvaohjaaja George Millerin johtama jury, johon kuuluivat ohjaajat Arnaud Desplechin ja László Nemes, näyttelijät Kirsten Dunst, Valeria Golino, Mads Mikkelsen, Vanessa Paradis ja Donald Sutherland sekä elokuvatuottaja Katayoon Shahabi.

Cannesin elokuvajuhlat järjestettiin nyt 69. kerran ja tavan mukaan tapahtumassa jaetaan nippu hyvin erilaisia palkintoja.

Yksi erikoisimmista sivupalkinnoista on parhaan koiranäyttelijän tunnustus. Tänä vuonna palkinnon sai bulldoggi nimeltä Nellie.

Nellie näyttelee Jim Jarmuschin elokuvassa Paterson.

Paterson on kertomus vaatimatonta elämää viettävästä, Adam Driverin esittämästä bussikuskista, joka kotona kilpailee nojatuolipaikasta ja vaimon huomiosta bulldogin kanssa.

Aki Kaurismäen Tähti-koira voitti saman palkinnon vuonna 2002 elokuvasta Mies vailla menneisyyttä.

Kriitikoiden liiton palkinnon nappasi tänä vuonna saksalaiselokuva Toni Erdmann. Palkinnon jakaa kansainvälinen elokuvakriitikoiden liitto Fipresci.

Maren Aden elokuvassa kuusikymppinen isä yrittää piristää työnarkomaniasta kärsivää tytärtään tekemällä kepposia ja esiintymällä valeasuissa.

Festivaalin yhteydessä jaetaan myös ekumeeninen palkinto. Sitä jakaa oma raatinsa, jossa on jäseninä uskonoppineita ja pappeja. Mies vailla menneisyyttä sai tunnustuksen vuonna 2002. Tänä vuonna palkinto meni kanadalaisen, Xavier Dolanin elokuvalle Juste la fin du monde.

Lauantaina oli ollut suomalaisten ilon päivä Cannesissa.

Silloin Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies voitti festivaalin kakkossarjan Un certain regardin pääpalkinnon.

Sunnuntaina elokuvan palkinneen juryn jäsenet esiintyivät festivaalin omassa tv-lähetyksessä ja kommentoivat valintoja.

Ammattilaisjuryn puheenjohtaja Marthe Keller sanoi, että raati ei ollut yksimielinen ja äänesti. Hänen mukaansa raati oli kuitenkin yksimielinen siitä mitkä viisi elokuvaa nostettiin esiin, Keller sanoi.

Juryn muita jäseniä olivat ohjaaja Ruben Östlund, ohjaaja Jessica Hausner, näyttelijä Céline Sallette sekä näyttelijä-ohjaaja Diego Luna.

Toinen juryn jäsen, meksikolainen näyttelijä Diego Luna totesi, että Hymyilevä mies puhutteli jurya teemansa vuoksi. Suomalaiselokuva pohtii menestystä ja mitä se lopulta on.

”Menestys ei ole sitä että sinua valokuvataan täälä Cannesissa. Menestys on sitä että voit tehdä mistä pidät ja sinulla on hyviä ihmisiä ympärilläsi”, Luna sanoi festivaalin haastattelussa.

”Menestys ei ole sitä, että voittaa Cannesissa, vaan että pääsee Cannesiin.”

Cannesin elokuvajuhlat
Minä, Daniel Blake -elokuva voitti Cannesin parhaan elokuvan palkinnon.
Minä, Daniel Blake -elokuva voitti Cannesin parhaan elokuvan palkinnon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat