Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emojit eivät merkitse kielen kuolemaa, mutta tunnekuohunta ui entistä enemmän myös kirjakieleen

Siitä miten syvälle lyhentely, huudahtelu tai emojisointi kieleen lopulta pysäköityvät, tuskin saadaan selvää ihan kohta. Luulen sitä paitsi, että esimerkiksi lyhenteiden sorvaaminen on ihmisolennoille jollakin tapaa luonteenomaista

Kulttuuri
 
Mikko Rimminen
Kirjoittaja on kirjailija.

Joskus tulee havahduttua ajassa liikkuviin ilmiöihin myöhään, usein liiankin myöhään. Yksi tällaisista ohikiitävistä kompastuskivistä on kehityksen kehittyminen.

Itselleni kovin tärkeä, monesti turhantärkeä, aihealue on kieli, jonka parissa on yllättävän helppoa poteroitua johonkin tiettyyn kohtaan menneisyyttä tai mahdollisesti jopa muinaisuutta. Vaikka kuinka pitäisi itseään jonkinlaisena kielen ammattilaisena, huomaa tuon tuostakin suhtautuvansa kielen evoluutioon hämmentävän konservatiivisesti.

Viime vuosikymmeninä tapahtuneiden viestintäteknisten mullistusten (ikään kuin niitä ei olisi aina tapahtunut) myötä esimerkiksi lyhenteisiin ja emojeihin nojaileva kommunikaatio saattaa toki askarruttaa, mutta kielen kuolemaa on vaikea ryhtyä sen paremmin murehtimaan kuin juhlimaankaan.

Kieli sinänsä pysyy kielenä, rytmittivät sitä sitten puolipisteet, omgit tai käsi- taikka savumerkit.

Kommunikaatio ei mitenkään köyhdy siitä, että viesti pyritään toimittamaan perille erilaisin varmentein ja sävyttein. Päinvastoin: on vaikea kuvitella, että ihmiskunta olisi koskaan välittänyt ”tietoa” samanlaisella tunnekirjolla kuin nykyään.

Historia tuskin myöskään tuntee aikaa, jolloin ihmisillä olisi ollut yhtä paljon mielipiteitä kuin nyt. Mielipide ei kuitenkaan ole mielipide ennen kuin se lausutaan julki, tai siis lähetyksellä on vastaanottaja; kuitenkin mikä hyvänsä kalsarikännikeskusteluketju (KKKK) osoittaa, että raja jaollisuuden ja umpimielisyyden välillä voi huveta hetkessä. Ero ajattelun ja puheen – ja toisaalta puheen ja kirjoituksen – välillä kapenee usein niin pieneksi, että sitä on työlästä hahmottaa.

Varmaan ihan merkillepantavaa on, että paljonpuhuttua vihapuhetta nimitetään juuri puheeksi. Syntyy vaikutelma tunneperäisyydestä ja spontaaniudesta. Tässä saattaa kuitenkin käydä niin, että kun vihapuhe pyritään typistämään jonkinlaiseksi tunnekuohussa käkelletyksi interjektioksi, lukitaan samalla näkemys ”tunteen” liitosta puheen kanssa ja siinä sivussa myös ”järjen” naikkarista kirjoituksen kanssa.

Tällainen jaottelu taas voi jopa jotenkin nyrjähtäneesti oikeuttaa itse vihapuheen: ne nyt vaan tuntee siellä missä-v#tussa-se-nyt-olikin niitä ylijäämätunteitaan.

Siitä miten syvälle lyhentely, huudahtelu tai emojisointi kieleen lopulta pysäköityvät, tuskin saadaan selvää ihan kohta. Kysymyshän ei välttämättä ole muusta kuin siitä, että viuhdonta on ujuttautunut luontevaksi osaksi myös kirjoitettua (puhe)kieltä.

Luulen sitä paitsi, että esimerkiksi lyhenteiden sorvaaminen on ihmisolennoille jollakin tapaa luonteenomaista. Tästä lähes kiistaton todiste on suomalainen tapa lyhentää erilaisten orkesterien nimiä omaan suuhun sopivammiksi, kuten jo ammoin tehtiin Rollareiden ja sitten Skorppareiden ja Tehareiden kanssa. Merkkiaines ei aina edes lyhene; kysymys saattaakin olla hellittelynimittelystä.

Mutta mitä ajatella vanhasta kunnon Tynkä-Jugoslaviasta? Jollei muuta, niin ainakin sen tämä edesmenneyt lyhenne- tai pidennekummajainen osoittaa, ettei mikään muutu pätkimällä yksinomaan selkeämmäksi.

Palstalla vuorottelevat Mikko Rimmisen kanssa Pirkko Saisio, Henkka Hyppönen ja Tiina Raevaara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat