Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu alkaa tiistaina – kiinalaistanssija Xiaoyu Helle se toteutti unelman, josta ei uskaltanut edes unelmoida

Kisassa on mukana 67 kilpailijaa 19 maasta. Seitsemän vuotta sitten kiinalainen Xiaoyu He sai pääpalkinnon ja uran Suomessa.

Kulttuuri
 
Mika Saarelainen
Kaisa Rautaheimo / HS
Xiaoyu He haaveilee baletin klassikkorooleista, kuten Gisellen Albrechtista ja Don Quijoten tulisesta parturi-Basiliosta.
Xiaoyu He haaveilee baletin klassikkorooleista, kuten Gisellen Albrechtista ja Don Quijoten tulisesta parturi-Basiliosta. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Näin kilpailu etenee

I kierros, klassinen baletti

24.–26.5. Oopperatalo, Alminsali

II kierros, nykytanssi

28.–29.5. Oopperatalo, Alminsali

III kierros, klassinen baletti ja nykytanssi

31.5.–1.6. Oopperatalo, päänäyttämö

Gaala ja palkintojen jako

2.6. Oopperatalo, päänäyttämö

Mukana 67 kilpailijaa 19 maasta.

Kisassa on kaksi sarjaa: 15–19-vuotiaat juniorit ja 20–25-vuotiaat seniorit.

Suomalaiset osallistujat:

Juniorit

Sara Antikainen (Suomen kansallisbaletin nuorisoryhmä)

Katariina Hietala (Suomen kansallisoopperan balettioppilaitos)

Atte Kilpinen (Suomen kansallisbaletin nuorisoryhmä)

Ella Puurtinen (Vaganovan balettiakatemia, Pietari)

Heidi Salminen (Pirkanmaan tanssiopisto)

Seniorit

Suvi Honkanen (Suomen kansallisbaletti)

Maria Martyanova (Unkarin kansallisbaletti)

Tuomariston puheenjohtaja on Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve

Seitsemän vuotta sitten parikymppiselle kiinalaiselle Xiaoyu Helle tapahtui Helsingin alkukesässä jotain, mistä hän ei ollut uskaltanut edes unelmoida.

Hän voitti Helsingin kansainvälisen balettikilpailun pääpalkinnon, Grand Prix’n.

Vaikka Xiaoyu erottui kilpailijajoukosta jo ensimmäisellä kierroksella äärimmäisen puhtaalla tekniikallaan ja ilmaisuvoimaisella tulkinnallaan, ei hän osannut uneksiakaan pääpalkinnosta. Pääsy finaaliin oli jo toiveiden täyttymys.

Kaisa Rautaheimo / HS
Gisellen ja Don Quijoten pääroolit kiehtovat Xiayou Hetä.
Gisellen ja Don Quijoten pääroolit kiehtovat Xiayou Hetä.

Xiaoyu oli kilpaillut aiemminkin. Kotimaassa tuli TaoLi-kisan voitto vuonna 2003, mutta seuraavan vuoden Bulgarian Varnassa pidetty kilpailu oli pettymys. Jännitys vei tuolloin mennessään. Siksipä, kun Helsingin kilpailun tulokset julkistettiin, pääsi nuorelta mieheltä itku.

Kisan voitto toi ylennyksen pikkusolistiksi silloisessa työpaikassa, Kiinan kansallisbaletissa. Parin vuoden jälkeen työt eivät kotimaassa tuntuneet enää riittävän mielenkiintoisilta, vaan mieli teki nähdä maailmaa. Niinpä Xiaoyu irtisanoi itsensä, vaikka uutta työpaikkaa ei ollut vielä tiedossa.

Muutaman kuukauden tanssitauon jälkeen mieleen nousivat hyvät muistot Suomesta ja Helsingissä voitetusta kisasta. Hän lähestyi Suomen Kansallisbaletin johtajaa Kenneth Greveä ja sai mahdollisuuden koetanssiin. Vuodesta 2012 lähtien Xiaoyu on työskennellyt Suomessa.

”Valoisat kesäpäivät ja -illat”, vastaa 28-vuotias Xiaoyu He kysymykseen parhaimmasta asiasta Suomessa.

Samaan hengenvetoon hän toteaa kamalimmaksi ”umpipimeän talven”. Taiteilijan mielenlaadulle ei synkkä ja kylmä vuodenaika sovi, vaan silloin hän omien sanojensa mukaan ei pääse asunnostaan ulos muuten kuin kömpimällä köyryssä ja isoon toppatakkiin kääriytyneenä. Onneksi – hänen mukaansa – nyt on taas kevät.

”Minulla on ollut onni saada tanssia mielenkiintoisia tehtäviä Suomessa. Eniten olen nauttinut nykytanssiteoksista, mutta teen mielelläni myös klassisen baletin rooleja”, hän toteaa diplomaattisesti hymyillen. Jotain hymyn takaa voi aistia, sillä Xiaoyu kertoo myös, ettei aio jäädä Suomeen.

”Minulla on täällä vakituinen työpaikka, mutta haluan kokeilla siipiäni myös muualla, ehkä jossain lämpimämmässä paikassa. Voi kunpa Helsinki sijaitsisi Barcelonassa”, hän nauraa.

Vaikka mies onkin lojaali työnantajalleen, on rivien välistä ehkä luettavissa janoa suurempiin klassisen baletin rooleihin. Niitä ei ole liiemmin tullut eteen Kansallisbaletissa. Syihin Xiaoyu ei halua ottaa kantaa.

Kysymys lempikoreografista aiheuttaa pitkän tuumaustauon. ”Ehkä Jiri Kylian tai William Forsythe. Tanssin jo Forsythen In the Middle Somewhat Elevated -teoksessa ja se oli upea kokemus. Tuo liikekieli sopii minulle mainiosti.”

Xiaoyu ei halua kategorisoida itseään vain nykytanssijaksi. Klassisen baletin haaverooleiksi hän mainitsee kaksi: Gisellen rakkauteen riutuva, mutta petollinen Albrecht ja Don Quijoten tulinen parturi-Basilio. ”Niissä pääsisin näyttämään itsestäni kaksi hyvin erilaista puolta taiteilijana”, Xiaoyu toteaa.

Pariisin Oopperan balettiryhmässä työskentely on myös yksi unelmista. Pariisissa Xiaoyu on esiintynyt Kiinan Kansallisbaletin vierailun yhteydessä. Kokemus jäi erittäin vahvana mieleen.

”Näen itseni astumassa uudelleen tuon upean, historiallisen teatterin näyttämölle ja kuulen, kuinka musiikki alkaa soida. Se olisi mielettömän upeaa”, hän maalailee unelmaansa.

Chongqingin jättikaupungista Pekingiin 11-vuotiaana muuttanut Xioayu ei pidä Kiinaan paluuta vaihtoehtona, ainakaan vielä. Vaikka vanhemmat toivovat kovasti poikaansa kotiin ja koti-ikäväkin vaivaa välillä, hän haluaa ensin oppia lisää ja katsoa, mihin asti taidot riittävät. Sen jälkeen hän on valmis siirtymään opettajan tehtäviin. Tuolloin Kiina voisi olla hyvä vaihtoehto kotipesäksi.

Kaisa Rautaheimo / HS
Valoisat kesäyöt ja -illat ovat Hen mielestä parasta Suomessa.
Valoisat kesäyöt ja -illat ovat Hen mielestä parasta Suomessa.

Tänään tiistaina alkavan kahdeksannen Helsingin kansainvälisen balettikilpailun Xiaoyu seuraa katsomosta. Hänen piti auttaa kisassa mukana olevaa maannaistaan Yimeng Sunia ei-kilpailevana partnerina, mutta loukkaantuminen harjoituksissa aikaisti kesäloman harmillisesti.

Xiaoyu iloitsee kuitenkin siitä, että tapaa vanhoja kavereitaan ja jopa entisen opinahjonsa johtajan, jotka saapuvat Helsingin kisoihin. Kiinasta mukaan kisaan saapuu suurin joukkue, kaikkiaan 11 tanssijaa.

Kisaajille Xiaoyu valaa rohkaisua muistuttamalla, että tulosten ajattelu tai tavoittelu ei kannata kesken kilpailun. Kisassa auttaa keskittyminen olennaiseen: ahkera harjoittelu ja se, että muistaa nauttia jokaisesta esityksestä. Ne vievät pitkälle myös kilpailun jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat