Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parjattu punk päätyi museoon Lontoossa

Punk ja Sex Pistols järkyttivät Britanniaa 1976. Punkin hyvät työt yhteiskunnalle tajuttiin vasta myöhemmin.

Kulttuuri
 
Chris Morphet / Getty Images
Sex Pistols -yhtyeen Johnny Rotten eli John Lydon esiintymässä Dunstablen kaupungin Queensway-hallissa lokakuun 21. päivänä 1976.
Sex Pistols -yhtyeen Johnny Rotten eli John Lydon esiintymässä Dunstablen kaupungin Queensway-hallissa lokakuun 21. päivänä 1976. Kuva: Chris Morphet / Getty Images

Lontoo

Vielä 1970-luvulla ei kiroiltu televisiossa, ei ainakaan Britanniassa. Soppa olikin valmis, kun aloitteleva punkyhtye Sex Pistols kiroili ja haistatteli Today-keskusteluohjelmassa parhaaseen katseluaikaan joulukuussa 1976.

Vihaiset katsojat tukkivat Thames-televisiokanavan puhelinvaihteen. Jotkut raivostuivat niin, että potkaisivat televisionsa mäsäksi.

Daily Mirror -lehti painoi Sex Pistols -yhtyeen ja televisiojuontajan sananvaihdon etusivulleen ja antoi skandaalille – kirjailija William Faulkneria mukaillen – otsikon ”Törky ja vimma”.

Vajaat 40 vuotta myöhemmin parikymppisten punkrokkareiden juopottelu ja kiroilu ei pysty enää järkyttämään.

”Nykyään järkyttävämpää on se, että he tupakoivat televisiolähetyksessä. Esiintyminen nosti kuitenkin heti Sex Pistolsin profiilia ja lisäsi polemiikkia punkista”, British Libraryn populaarimusiikkiin erikoistunut kuraattori Andy Linehan arvioi toimittajille.

British Library eli Britannian kansalliskirjasto kerää aktiivisesti lähihistoriaan liittyvää materiaalia. Kirjastolla on myös iso punk-kokoelma. Nyt osa siitä on pantu koko kansalle näytteille punkrokin 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Punkin syväharrastajat eivät siitä paljon kostu, mutta muille Punk 1976–78 -näyttely kertoo, mitä 1970-luvulla tapahtui. Lähihistoriakin voi olla jännittävää.

Britannian 1970-luku oli ankea. Talous mateli lamassa ja työttömyys huiteli huippulukemissa. Lakot ja protestit seurasivat toisiaan.

Ankeudesta sikisi tyytymättömyys, ja tyytymättömyydestä sikisivät uudet kulttuuri- ja nuorisoilmiöt. Syntyi punk, joka merkitsi toisille vapauden sulosäveliä ja toisille räkänokkien korviariipivää rääkymistä.

Kaikki ei ollut kuitenkaan aivan niin viatonta ja improvisoitua kuin fanit halusivat myöhemmin uskoa.

Punk-muodin luojat Vivienne Westwood ja Malcolm McLaren pitivät Lontoossa SEX-vaatekauppaa ja loivat rintojen kuvalla varustetun t-paidan vuonna 1975.
Punk-muodin luojat Vivienne Westwood ja Malcolm McLaren pitivät Lontoossa SEX-vaatekauppaa ja loivat rintojen kuvalla varustetun t-paidan vuonna 1975.

Punk-ilmiötä vauhdittamassa häärivät vaihtoehtokulttuurin jokapaikanhöylä Malcolm McLaren ja muotisuunnittelija Vivienne Westwood. Heillä oli Lontoossa SEX-niminen kauppa, joka myi punk-henkisiä asuja.

”Vaatteiden oli tarkoitus provosoida”, Linehan sanoo.

Kaksikon yhteistyökumppani taiteilija Jamie Reid loi punkin yhä tunnistettavan graafisen ilmeen: rosoa, hakaneuloja ja lehdistä leikattuja kirjaimia. Reid suunnitteli myös Sex Pistols -yhtyeen levynkansia.

Punkin leviämisessä Lontoosta muualle Britanniaan avitti puolestaan yleisradioyhtiö BBC:n työlleen omistautunut musiikkitoimittaja John Peel.

Punkin harrastajalehti Ripped and Torn. Lehteä teki Tony Drayton 1976–1978.
Punkin harrastajalehti Ripped and Torn. Lehteä teki Tony Drayton 1976–1978.

Peel soitti punkia BBC:n radioaalloilla, vaikka muut nyrpistivät nenäänsä. Näin punk tavoitti maanlaajuisen yleisönsä.

Punkin särmikkyys törmäsi kuitenkin 1970-luvun sopivuussääntöihin.

Kun Sex Pistols lähti joulukuussa 1976 Anarchy in the UK -kiertueelle Britanniassa, jouduttiin suurin osa keikoista perumaan. Kaupungit eivät halunneet punkkareita nuorisoaan turmelemaan.

”Paikalliset irtisanoivat keikkasopimukset.”

Näin kävi Suomessakin. Sex Pistolsin alkuvuodelle 1978 suunniteltu Suomen-keikka peruttiin, sillä yhtyettä ei haluttu päästää edes maahan.

Syvästi epäillen Sex Pistolsiin suhtautui myös Helsingin Sanomat, joka otsikoi tammikuun 1978 kirjoituksensa mukamas-retorisesti: ”Parasta lapsille?”

Monet aikalaiset näkivät punk-ilmiön tuomiopäivän ensisävelmänä, mutta jälkeenpäin arvioiden punk synnytti yhteiskunnassa paljon hyvää.

Liverpool John Moores University Special Collections and Archives
Englantilainen punk-bändi Buzzcocks vuonna 1976. Kuva kirjailija-toimittaja Jon Savagen arkistosta.
Englantilainen punk-bändi Buzzcocks vuonna 1976. Kuva kirjailija-toimittaja Jon Savagen arkistosta.

Linehanin mukaan punk oli avaintekijä esimerkiksi brittirokin rasismin vastaisessa liikkeessä.

Punk-levyjä oli aluksi vähän, ja tiskijukat soittivat keikoilla reggaeta. Tämä synnytti siteen punkkareiden ja etnisistä vähemmistöistä tulevien reggaen harrastajien välille. Tuloksena oli muun muassa yhteisiä kampanjoita Britannian 1970-luvun lopulla noussutta äärioikeistoa vastaan.

Mark Perry
Punkin harrastajien tekemä harrastajalehti eli niin sanottu ”punk fanzine” nimeltään Sniffin’ Glue (Liimaa haistellen) vuodelta 1976.
Punkin harrastajien tekemä harrastajalehti eli niin sanottu ”punk fanzine” nimeltään Sniffin’ Glue (Liimaa haistellen) vuodelta 1976.

Punkin myötä myös naiset pääsivät musiikin tekijöiksi ja bändinperustajiksi.

”Punk vapautti naiset soittamaan. Aiemmin naiset olivat pitkälti vain yhtyeiden laulajia ja keulakuvia”, Linehan sanoo.

Punkissa ei tarvinnut edes soittaa – joten soittotaidottomat miehetkin vapautuivat. Se oli tasa-arvoa.

Ennen kaikkea punk osoitti, että asioita voi tehdä itse.

Levyjä voi julkaista, vaikka ei ole levytyssopimusta. Ja jos valtamedia ei halua kirjoittaa punkista, voi ruveta tekemään omaa harrastajalehteä eli niin sanottua fanzinea.

”Oli mahdollista olla osa punk-liikettä, vaikka ei ollut muusikko. Näin punk antoi ihmisille äänen.”

Punkkarit loivat muotivaatteensakin itse. Riitti kun käytteli saksia ja lisäsi muutaman hakaneulan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat