Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

15-vuotiaan Carola Kuittisen mukaan nuoret on jätetty yksin – ”Sanotaan, että mene puhumaan jollekin, mutta ihminen vaihtuu koko ajan”

Kaikki edessä -näytelmässä Kansallisteatterissa ääneen pääsee yksitoista nuorta, joista suurin osa on kokenut elämässään kovia. Tässä jutussa kolme heistä sekä näytelmän aikuiset puhuvat: tunteista, teatterista, nuoruudesta.

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Näytelmän työryhmässä on syntynyt voimakas ryhmähenki. Kuvassa vas. Carola Kuittinen, Satu Linnapuomi, Obaida Haitham, Katariina Kankaanranta, Kaisa Leppänen ja Eira Virekoski.
Näytelmän työryhmässä on syntynyt voimakas ryhmähenki. Kuvassa vas. Carola Kuittinen, Satu Linnapuomi, Obaida Haitham, Katariina Kankaanranta, Kaisa Leppänen ja Eira Virekoski. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kansallisteatterin Kaikki edessä -esitys vie reilussa tunnissa keskelle moninaisia nuorten elämän kysymyksiä: kuulunko ryhmään, mitä minusta tulee, uskallanko, kelpaanko, kuullaanko minua.

Esitystä on tehty pitkään – ja poikkeuksellisella työryhmällä: suurella osalla esiintyjistä on lastensuojelutausta.

Artikkeliin liittyvät

Kiitos esityksestä. Se oli energinen, koskettava, ajatuksia herättävä, hauska. Mikä olo teillä itsellänne oli ensi-illan jälkeen?

Carola Kuittinen, 15, näyttelijä: ”Helpottunut ja aika haikea. Kun miettii, että tätä on puolitoista vuotta tehty ja nyt se on valmis.”

Satu Linnapuomi, 41, ohjaaja, projektin vetäjä: ”Mulla oli esitystä katsoessa sellainen olo kuin se olisi ravistettava lumisadepallo, jota katson ulkopuolelta. Tätä on tehnyt niin kauan, että sitten, kun se lopulta tapahtuu, ei tunnukaan miltään.”

Millaista oli tehdä tätä esitystä?

Katariina Kankaanranta, 19, näyttelijä: ”Kyllä se oli ihan hirveän upeata.”

Pelottiko teitä tulla mukaan?

Obaida Haitham, 14, näyttelijä: ”Ei.”

CK: ”Kun sain kirjeen, että haluanko osallistua, olin ihan mukana siinä.”

OH: ”Mä tulin alun perin tähän, koska mulla oli tylsää laitoksessa.”

Muuttuiko se?

OH: ”Kun sain tietää, että tästä sai rahaa, niin joo.”

Kaisa Leppänen, 32, näyttelijä, projektin vetäjä: ”Ollaan mietitty – ja varmaan tässä on mukaan tullut muitakin motivaattoreita kuin raha – että noin ajatteleminen ei ole huono asia. Tätä voi ajatella myös duunina, työharjoitteluna.”

Onko esitys muuttanut teitä?

CK: ”Teatteriesitys kertoo paljon menneisyydestä, jota sai tän proggiksen aikana käydä läpi rauhassa. Siitä tuli sellainen rauha maahan.”

KL: ”Se on ehkä toiminut niin, että koska heillä on sama tausta, tästä tuli myös vertaisryhmä vaikka se ei ollut lähtökohta.”

Esitys on kirjoitettu nuorten haastatteluiden pohjalta. Millainen kirjoitusprosessi oli?

Eira Virekoski, 31, käsikirjoittaja, dramaturgi: ”Mulla oli sellainen nöyryys, että osaanko kuunnella mitä näillä nuorilla on sanottavaa ja saanko sen tekstiin. Että siellä olisi kaikkien ajatukset eikä mun ajatukset.”

KK: ”Me ollaan kyllä annettu ihan kunnolla noottia, että ei kukaan nuori voi sanoa noin.”

EV: ”Esimerkiksi että kukaan ei sano pykimään vaan bygimään.”

Mitkä esityksen teemoista ovat teille tärkeimmät?

KK: ”Mulle ainakin rohkeus, miten hahmot kasvaa ja muuttuu ihmisinä. Lopulta kaikki meneekin hyvin elämässä.”

EV: ”Mulle luottamus, vaikka siellä on ystävyyttä, yksinäisyyttä, rahaa. Luottamus omaa itseä ja läheisiä kohtaan.”

KL: ”Oban monologissa alussa puhutaan siitä, että mitä musta tulee. Sekin on yksi teema.”

OH: ”Kyyl.”

CK: ”Tää näytelmä antaa ihmisille ymmärrystä siitä, mitä jotkut joutuu kestämään. Kun jotkut on niin, että nykynuorilla on niin helppoa. Ei se oikeasti kaikkien kohdalla ole niin.”

SL: ”Mulle tärkein teema on ulkopuolisuus ja se että kuitenkin pääsee ryhmän jäseneksi.”

CK: ”Kaikkien muistot, jotka ovat tullut esiin puolentoista vuoden aikana, ne ovat jääneet mieleen. Kun olet itse miettinyt, että miks elämä on niin paskaa, niin kun kuulee muiden tarinoita, tulee sellainen että onneksi en ole ainoa.”

KL: ”Mites Oba, sä olet usein sanonut, että sun räppikohtaus on, miten olet sanonut...”

OH: ”Perseestä.”

KL: ”Niin tavallaan se, että monologikohtauksissa fokus on itsessä on ihanaa, mutta myös haastavinta.”

CK: ”Kyllä munkin kohtauksessa tulee pala kurkkuun ja alkaa itkettää, koska ne ovat sellaisia muistoja ettei niitä noin vain unohdeta.”

Onko nuoret jätetty yhteiskunnassa yksin?

CK: ”Mun mielestä joo. Sanotaan, että mene jollekin puhumaan. Sitten se ihminen vaihtuu koko ajan, koko ajan tulee uusia ihmisiä joille joutuu selittämään kaikki asiat alusta loppuun. Se on niin turhauttavaa. Mäkin sanoin monesti mun huostaanoton aikana, että en halua tutustua enää yhteenkään ihmiseen mun elämän aikana.”

KK: ”Nuori kaipaa sitä pysyvyyttä ja turvallista aikuista, joka kestää pidempään kuin pari terapiakertaa.”

SL: ”Alusta lähtien meillä on ollut yksi lähtökohta: saada nuorten ääni kuulumaan. Suurin osa meidän nuorista on lastensuojelun asiakkaita, jotka yleensä jäävät kuulumattomiin. Yhteiskunnassa on heitä kohtaan myös ennakkoluuloja.”

Näytelmässä rullaluisteleva presidentti ilmaisee huolensa, mutta ei voi auttaa. Tuntuuko sellainen tekopyhältä?

CK: ”Esimerkiksi lastensuojelun sosiaaliohjaajat voivat sanoa, että olen tosi huolissani susta, mutta silti laittavat asioita pahempaan suuntaan.”

KK: ”Komppaan kyllä siinä, että se on tosi tekopyhää tehdä muka nuorten hyväksi asioita, jotka eivät hyödytä ollenkaan. Jos ne ihmiset katsoisivat oikeasti nuorten elämää, ne pystyisivät panostamaan ehkä niihin asioihin, jotka ovat tärkeitä.”

Miksi tunteista on vaikea puhua?

KK: ”Pelko torjutuksi tulemisesta. Ottaako kukaan vakavasti, jos sanon, että sattuu tai tuntuu pahalta? Välittääkö kukaan?”

CK: ”On turhauttavaa selittää asioita, kun kukaan ei auta. Kaikki ovat vaan, että kerro huolesi. Ne on tekopyhiä, kun ne sanovat, että joo mä ymmärrän. Niiden silmiin kun katsoo, niin huomaa ettei ne ymmärrä.”

Esitys huokui voimaa ja energiaa. Mistä ihminen saa voimaa?

CK: ”Vuodet, jotka olen ollut pois kotoa, ovat kasvattaneet luonnetta. Siitä se tulee. Olen silleen kiitollinen. Vaikka rankat kokemukset ovat kasvattaneet vähän liikaakin.”

KL: ”Ei tietenkään toivo, että tarvitsisi tapahtua rankkoja asioita – mutta tässä on nähnyt, että asioista voi silloinkin selvitä. Se on näiden nuorten kautta vahvistunut itselle.”

EV: ”Näytelmässä toistuu usein jonkun läheisen ihmisen, turvan, toive.”

KK: ”Mistä vaan voi selvitä, jos on ihmisiä tukena.”

KL: ”Kelaatko sä Oba niin, nyt lainaan sun yhtä Whatsup-statusta, että sinä itse hoidat hommat himaan. Liittyykö se mistä saat energiaa siihen, että luotat itseesi, että kyllä sä hoidat?”

OH: ”Kyllä mä jonkin verran luotan itseeni, mutta en niin itsevarma ole.”

KL: ”Keneltä pyydät apua, jos on kinkkinen tilanne?”

OH: ”En yleensä pyydä apua. Mutta jos on ihan pakko, niin mulla on pari hyvää frendiä.”

Ovatko nuoret erilaisia kuin aikuiset?

SL: ”Nuoret ovat mustavalkoisempia. Jyrkempiä.”

OH: ”Ainakin aikuisilla on enemmän vastuuta.”

Onko se hyvä asia? Tai: onko aikuisilla jotain sellaista mitä haluaisit?

OH: ”Ne voi käydä ostaan röökii... Ne voi mennä baariin, ne voi tehdä vaikka mitä. Ei mitään rajoituksia.”

Onko nuorilla samanlaisuuden paine?

KK: ”Pitää olla samanlainen kuin muut, mutta silti samaan aikaan hirveän uniikki lumihiutale. Se on tasapainottelua. Pitäisi olla sopivasti erilainen, mutta riittävästi massaa, että hyväksyttäisiin.”

Mikä elämässä pelottaa?

CK: ”Mua pelottaa tulevaisuus. Että mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Mihin maailma on menossa. Kaiken suhteen.”

KK: ”Mulla myös tulevaisuus. Stressaan hirveästi maailmantilannetta. Mitä tapahtuu, kun leikataan kaikista asioista, myös niistä, jotka ovat mulle tärkeitä. Jos esimerkiksi terveyspalvelut menee ihan erilaisiksi, miten mä selviän niiden asioiden kanssa. Myös oma tulevaisuus stressaa. Mitä musta tulee, voiko musta tulla mitään? Ketä kiinnostaa mun tulevaisuus?”

SL: ”Henkilökohtaisella tasolla pelkään jämähtämistä, ettei uskalla nähdä erilaisia vaihtoehtoja. Yleisesti se suunta, johon Suomi on tässä puolessatoista vuodessa mennyt, on todella huolestuttava.”

Suurimmalla osalla esityksen nuorista on taustalla sijoitus kodin ulkopuolelle. Mitä se on tuonut teemoihin?

OH: ”Jos kenelläkään meistä ei olisi laitostaustaa, tämä esitys olisi ihan erilainen.”

CK: ”Tämä on mielenkiintoinen aihe niille, jotka ei tiedä asiasta mitään. Jos ne tulee katsomaan, ne alkaa ymmärtää, että asialle voisi tehdä jotain. Suomessa on yllättävän paljon nuoria huostaanotossa, mutta puolet ihmisistä ei tiedä siitä mitään.”

SL: ”Näytelmässä on paljon kohtauksia, jotka voisivat olla olemassa ilman nuorten taustaakin. Sitten on kohtauksia, jotka käsittelevät suoraan sitä.”

Mitä toivotte katsojan saavan?

KK: ”Ymmärrystä.”

CK: ”Myötätuntoa ja ymmärrystä. Että voi oikeasti auttaa.”

KK: ”Ja sitä mitä on olla nuori. Nuorten elämät on erilaisia ja jokaista pitää ymmärtää yksilönä. Itsekin olen saanut paljon perspektiiviä siihen, etten ole ainoa nuori. Muillakin nuorilla on erilaisia asioita ja mun pitää ymmärtää niitä.”

Jukka Gröndahl / HS
Obaida Haitham, Katariina Kankaanranta ja Carola Kuittinen näyttelevät Kaikki edessä -esityksessä.
Obaida Haitham, Katariina Kankaanranta ja Carola Kuittinen näyttelevät Kaikki edessä -esityksessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat