Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä kaikkea Angry Birdsin menestys maailmalla merkitsee: Suomessa on nyt kansainvälisen luokan elokuvastudio

Peliyhtiö Rovion tuottama elokuva on nakuttanut parissa viikossa maailmalla 130 miljoonan euron lipputulot.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Tältä näyttää Angry Birds -elokuvan englanninkielinen traileri
Tältä näyttää Angry Birds -elokuvan englanninkielinen traileri

Animaatioelokuva Angry Birdseistä tuottaa kymmeniä miljoonia dollareita Kiinassa, Yhdysvalloissa ja kymmenissä muissa maissa. Monissa maissa suomalaista tuotantoa oleva, jättiluokan animaatioelokuva on noussut lipunmyyntitilaston ykköseksi.

Mitä se oikein merkitsee?

Ensinnäkin sitä, että espoolainen peliyhtiö Rovio on nyt muuttunut myös kansainvälisen luokan elokuvastudioksi.

Samalla vaikeuksissa rämpinyt yhtiö on pystynyt luomaan lintuhahmoista brändin, joka kestää aikaa – ainakin taas muutaman vuoden.

Tätä Roviolla on haluttu vuosia, he ovat halunneet tulla uudeksi Disneyksi.

Lisäksi menestys tarkoittaa sitä, että jonkun vuoden kuluttua näemme jatko-osan eli The Angry Birds Movie II:n. Suunnitelma jatko-osasta tai jatko-osista Roviolla on olemassa.

Ensimmäinen Angry Birds -elokuva oli Roviolta riski, jossa pelattiin kovaa peliä yhden kortin varassa.

Mistä tietää että elokuva on menestys? Vastahan elokuva tuli valkokankaille.

Elokuva-alalla lipunmyyntituotot ovat usein ennustettavia, koska me yleisössä käyttäydymme ennustettavasti. Ensimmäisten viikonloppujen tulokset lipunmyynnistä maailmalla ennakoivat, että Angry Birds -elokuva tulee tuottamaan voittoa tekijöilleen.

Se on tärkeä asia Roviolle ja mahdollisesti myös koko suomalaiselle elokuvalle. Hanketta vetänyt executive producer Mikael Hed arvioi toukokuun alussa HS:lle, että elokuva on omillaan jo alle 300 miljoonan euron lipputuloilla.

Elokuva on ollut teattereissa maailmalla vasta pari viikkoa, ja verkkosivusto Box Office Mojon mukaan elokuvan maailmanlaajuiset lipputulot ovat 150 miljoonaa dollaria eli noin 130 miljoonaa euroa.

Rovio on kertonut, että elokuvanteko maksoi noin 65 miljoonaa euroa. Suuri osa animaatiotyöstä tehtiin Kanadassa, mutta suomalaisiakin oli tuotannossa muun muassa käsikirjoitusvaiheessa. Lisäksi Angry Birds -elokuvan markkinointiin on mennyt Rovion mukaan yli 100 miljoonaa euroa.

Perinteisen laskukaavan mukaisesti Angry Birds -elokuva olisi omillaan, kun lipputuloja elokuvateattereiden kassoilta on kertynyt kuluihin nähden tuplasti. Elokuvan pitäisi tuolloin tienata teattereiden lippuluukuilla vajaa 400 miljoonaa euroa.

Luku on arvio, sillä elokuvateattereiden, elokuvalevittäjän ja tuottajan väliset sopimukset ovat liikesalaisuuksia. Elokuvalipun hinnasta noin 60 prosenttia menee elokuvateatterille, lopun jakavat elokuvan levittäjä ja tuottaja keskenään sopimuksen mukaan.

Hollywoodin studiojätteihin kuuluva Sony on Angry Birds -elokuvassa Rovion yhteistyökumppani, joka hoitaa elokuvan levityksen maailmalle. Eli buukkaa elokuvateatterien salit, hoitaa mainonnan, julisteet ja niin edelleen.

Perinteinen laskukaava ei kuitenkaan ota huomioon tuloja, joita elokuvantuottaja saa elokuvateatterien ulkopuolelta: suoratoistosta, tv-oikeuksien myynnistä sekä tallennekaupasta. Vaikka dvd-myynti onkin kultavuosiin verrattuna romahtanut, tallenteita myydään kuitenkin yhä edelleen.

Lisäksi Angry Birds -elokuvan kaltaisella perheviihteellä on hyvät markkinat juuri tv-puolella ja lisäksi elokuva tukee brändin muuta oheismyyntiä.

Angry Birds -elokuva on ollut top-tilastojen ykkönen, esimerkiksi viikonloppuna Yhdysvalloissa, mutta todellisia huippulukuja elokuva ei silti ole takonut kassalla. Se oli osin ennustettavissakin: kesän suuriksi animaatiohiteiksi on ennustettu kahta jatko-osaa: viidettä Ice Agea sekä Finding Dorya, joka on jatko-osa Nemoa etsimässä -animaatiolle.

Angry Birds -elokuvalle tulos on kuitenkin hyvä. Jo pelkästään siksi, että elokuvan saamat kritiikit ovat olleet ristiriitaisia. Mutta etenkin siksi, että suomalaisten rahoittama elokuva kilpailee kovassa sarjassa: perhe-elokuvissa ja animaatioelokuvissa kilpailu on kovaa.

Mistä runsas tarjonta johtuu? Perhe- eli lastenelokuvia on pidetty muita lajeja varmempana rahasampona. Kun lastenelokuvaa lähdetään katsomaan, lippuja ostetaan vähintään kaksi.

Jännittävintä on arvailla, mitä Rovio tekee ensimmäisen menestyksen jälkeen. Mitä yhtiö tekee elokuva-alalla, Suomessa ja maailmalla?

The Angry Birds Movie II:n -elokuvahankkeen julkistaminen mahdollisesti jo ensi kuussa ei olisi suuri yllätys.

Helsingin Sanomien haastattelussa toukokuun alussa Rovion animaatiostudiota johtava Mikael Hed vihjaili että Roviota ottaa tukeva jalansija suomalaisessa elokuvassa. Hedin mukaan suomalaista elokuvateollisuutta olisi varaa kasvattaa jopa 50-kertaiseksi.

Mitä se voi tarkoittaa?

Suomenkielisiä perhedraamoja tai sotaelokuvia Rovio tuskin ryhtyy tuottamaan, mutta ehkä elokuvastudioksi muuttunutta Roviota kiinnostaa tehdä elokuvia muista peleistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat