Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kevyen musiikin tulevaisuus on popparipojissa

Isac Elliot panostaa vientiin, Robin kotimaahan ja kannoilla hengittää sometähti Benjamin Peltonen.

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.

Suomalaisen musiikkiviennin tulevaisuus on 15-vuotias ja tulee Kauniaisista. Hän on Isac Elliot, ja maanantaina hän esiintyi ensimmäisenä suomalaisartistina Yhdysvaltojen toiseksi katsotuimmassa aamu-tv -ohjelmassa NBC:n Today Show’ssa.

Milka Alanen
Isac Elliot esiintyy maanantaina Yhdysvalloissa.
Isac Elliot esiintyy maanantaina Yhdysvalloissa.

Skeptikko voisi sanoa, että Yhdysvaltojen katsotuimmissa tv-ohjelmissa vierailee helposti toistakymmentä artistia päivässä ja yhdessä aamushow’ssa parisataa vuodessa.

Näin voi olla, mutta Isac Elliot tavoitti varmasti tv-esiintymisellään enemmän potentiaalisia kuulijoita kuin useimmat suomalaiset kansainvälistä menestystä hakevat artistit koko uransa aikana.

Suomi tunnetaan metallibändien maana, minkä jopa presidentti Barack Obama muisti mainita valttiovierailulla. Metallissa voi tehdä pitkän uran oman genren suosikkina, ja moni suomalaisyhtye on sen jo tehnytkin, mutta keskitien yleisön valloittaminen on metallin puolelta vaikeaa ja harvinaista.

Elliotin saama huomio on myös merkki siitä, että suomalaisen kevyen musiikin viennin painopiste on siirtynyt poppiin.

Se ei ole ennenkuulumatonta, sillä 2000-luvun alun vientihitit olivat nimenomaan poplistoilla tehtyjä läpimurtoja: Bomfunk MC’sin Freestyler, Daruden Sandstorm, HIMin Join Me ja The Rasmuksen In the Shadows olivat kaikki kansainvälisiä poplistamenestyksiä, vaikka HIM löysikin kuulijansa myöhemmin gootahtavasta rockyleisöstä, ja Sandstormista tuli ikivihreä edm-klassikko. Niiden jälkeen pophittejä on onnistunut tekemään lähinnä Sunrise Avenue, sekin enimmäkseen vain saksankielisessä Euroopassa.

Teini-ikäisten popparipoikien markkinoilla kilpailu on kovaa, ja näkyvääkin läpimurtoa voi seurata nopea unohdus. Isac Elliot on tehnyt taustajoukkoineen sitkeästi työtä, joka ei ole aina näkynyt kotimaassa.

Elliot on keikkaillut Norjassa ja Ruotsissa jo vuodesta 2013 ja saanut naapurimaissa arvokasta suosiota. Today Show’n käyttämä ”Skandinavian Justin Bieber ” on Yhdysvalloissa myyntipuheessa huomattavasti vahvempi meriitti kuin ”Suomen ykkösartisti”. Ruotsi ja Norja ovat maailman menestyneimpien hitintekijöiden kotimaita, ja artisti, joka menestyy heidän kotikentällään ei voi olla aivan kuka tahansa.

Suomen teini-ikäisten popparipoikien kärjessä työnjako näyttää toistaiseksi siltä, että Isac Elliot panostaa vientiin, ja Robin vahvistaa asemaansa kotimaan markkinoilla. Kannoilla hengittää mustana hevosena sometähti Benjamin Peltonen, joka on onnistunut lyömään itsensä poplaulajana läpi Espanjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat