Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Angry Birds kerää maailmalla miljoonia

Peliyhtiö Rovion tuottama elokuva on nakuttanut parissa viikossa maailmalla 130 miljoonan euron lipputulot.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Animaatioelokuva Angry Birdseistä tuottaa kymmeniä miljoonia dollareita Kiinassa, Yhdysvalloissa ja kymmenissä muissa maissa. Monissa maissa suomalaista tuotantoa oleva, jättiluokan animaatioelokuva on noussut lipunmyyntitilaston ykköseksi.

Mitä se oikein merkitsee?

Ensinnäkin sitä, että espoolainen peliyhtiö Rovio on nyt muuttunut myös kansainvälisen luokan elokuvastudioksi.

Samalla vaikeuksissa rämpinyt yhtiö on pystynyt luomaan lintuhahmoista brändin, joka kestää aikaa – ainakin taas muutaman vuoden.

Tätä Roviolla on haluttu vuosia, he ovat halunneet tulla uudeksi Disneyksi.

Lisäksi menestys tarkoittaa sitä, että jonkun vuoden kuluttua näemme jatko-osan eli The Angry Birds Movie II:n. Suunnitelmat jatko-osasta tai jatko-osista Roviolla on olemassa.

Ensimmäinen Angry Birds -elokuva oli Roviolta riski, jossa pelattiin kovaa peliä yhden kortin varassa.

Mistä tietää, että elokuva on menestys? Vastahan elokuva tuli valkokankaille.

Elokuva-alalla lipunmyyntituotot ovat usein ennustettavia, koska me yleisössä käyttäydymme ennustettavasti. Ensimmäisten viikonloppujen tulokset lipunmyynnistä maailmalla ennakoivat, että Angry Birds -elokuva tuottaa voittoa tekijöilleen.

Se on tärkeä asia Roviolle ja mahdollisesti myös koko suomalaiselle elokuvalle. Hanketta vetänyt executive producer Mikael Hed arvioi toukokuun alussa HS:lle, että elokuva on omillaan jo alle 300 miljoonan euron lipputuloilla.

Elokuva on ollut teattereissa vasta pari viikkoa, ja verkkosivusto Box Office Mojon mukaan elokuvan maailmanlaajuiset lipputulot ovat 150 miljoonaa dollaria eli noin 130 miljoonaa euroa.

Rovio on kertonut, että elokuvanteko maksoi noin 65 miljoonaa euroa. Suuri osa animaatiotyöstä tehtiin Kanadassa. Lisäksi Angry Birds -elokuvan markkinointiin on laitettu yli 100 miljoonaa euroa.

Perinteisen laskukaavan mukaisesti Angry Birds -elokuva olisi omillaan, kun lipputuloja elokuvateattereiden kassoilta on kertynyt kuluihin nähden tuplasti. Elokuvan pitäisi tuolloin tienata teattereiden lippuluukuilla vajaa 400 miljoonaa euroa.

Luku on arvio, sillä elokuvateattereiden, elokuvalevittäjän ja tuottajan väliset sopimukset ovat liikesalaisuuksia. Elokuvalipun hinnasta noin 60 prosenttia menee elokuvateatterille, lopun jakavat elokuvan levittäjä ja tuottaja keskenään sopimuksen mukaan.

Jännittävintä on arvailla, mitä Rovio tekee ensimmäisen menestyksen jälkeen. Mitä yhtiö tekee elokuva-alalla, Suomessa ja maailmalla? Suomenkielisiä perhedraamoja tai sotaelokuvia Rovio tuskin ryhtyy tuottamaan, mutta ehkä elokuvastudioksi muuttunutta Roviota kiinnostaa tehdä elokuvia muista peleistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat