Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somekohu pelästytti – Aalto-yliopiston professoriksi valittu latvialaisohjaaja ei ota paikkaa vastaan

Dāvis Sīmaniksen valinta elokuvaohjauksen professoriksi tuli julkisuuteen ennenaikaisesti ja herätti kiivaan keskustelun sukupuolisesta syrjinnästä

Kulttuuri
 
Iveta Vaivode
Dāvis Sīmanisin valinta elokuvaohjauksen professoriksi tuli julkisuuteen ennenaikaisesti sosiaalisessa mediassa.
Dāvis Sīmanisin valinta elokuvaohjauksen professoriksi tuli julkisuuteen ennenaikaisesti sosiaalisessa mediassa. Kuva: Iveta Vaivode

Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professoriksi valittu latvialainen ohjaaja ja elokuvateoreetikko Dāvis Sīmanis ei ota vastaan hänelle tarjottua professuuria.

Sīmanis oli jo ehditty nimittää professoriksi neljän loppusuoralle päässeen hakijan joukosta. Muut hakijat olivat Taru Mäkelä, Saara Saarela ja Auli Mantila.

Professorin valinta tuli julkisuuteen ennenaikaisesti edellisviikolla elokuvaohjaaja Saara Cantellin Facebook-päivityksen kautta.

Päivityksessään Cantell paheksui Sīmanisin valintaa. Cantellin mielestä tämä ei ollut läheskään yhtä kokenut elokuvaohjaaja kuin muut hakijat, ja myös hakijan koulutus oli Cantellista vääränlainen.

Päivitystä seurasi laaja keskustelu, ja protestiksi Sīmanisin valintaa kohtaan elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen johtaja Anne Lakanen erosi tehtävästään.

Latviasta puhelimitse tavoitettu Sīmanis kertoo nyt, että syynä hänen vetäytymispäätökseensä on nimenomaan sosiaalisesta mediasta alkanut keskustelu. Hän otti syytökset osin hyvinkin raskaasti.

”Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä huhuja, jotka vaikuttivat jopa asemaani täällä Latviassa. Se oli syy, miksi kieltäydyin. Ratkaisu oli myös tunteellinen: tuntui epäreilulta, että minut tuomittiin pitkän välimatkan päästä, eikä asia ollut minun käsissäni. Se oli epämukavaa”, Sīmanis kertoo.

Tunteisiin vaikuttaneen ensi reaktion jälkeen Sīmanis alkoi ajatella asiaa myös käytännön kannalta: ehkä hänelle olisikin helpompi, jos ei tarvitsisi muuttaa asumaan pysyvästi Suomeen.

Dāvis Simanisia kritisoitiin etupäässä sen vuoksi, ettei hän ole ohjannut elokuvia läheskään yhtä paljon kuin samaa paikkaa hakeneet ihmiset.

Sīmanis myöntää tilanteen. ”Se on totta. Olen vasta 36-vuotias. En tietenkään ole voinut tehdä elämässäni niin monia elokuvia. Mutta en tunne syyllisyyttä siitä, että olen nuorempi. Se ei tee minua heikommaksi.”

Latvialainen kritisoi suomalaista ajattelua siitä, että professorin pitäisi olla vanha ihminen, jolla on takanaan mittava elämänkokemus. Hänestä professorilta pitää vaatia muuta.

”Enemmän kyse on kyvystä kommunikoida opiskelijoiden kanssa. Myönnän, ettei minun kokemukseni ole niin suuri, mutta samaan aikaan olen aika hyvä opiskelijoiden kanssa. Olen opettanut nyt kahdeksan vuotta, myös Suomessa, jossa olen pitänyt työpajoja.”

Sīmanis kertoo, että vaikka häntä arvosteltiin voimakkain sanoin sosiaalisessa mediassa, hän sai myös useita kannustavia viestejä Suomesta, sekä opiskelijoilta että professoreilta. Palaute merkitsi hänelle paljon.

”Arvostan opiskelijoiden tukea. He kirjoittivat minulle useita pitkiä sähköposteja, joissa toivottiin, että tulisin opettamaan heitä. Mutta olin siinä vaiheessa jo tehnyt päätökseni. En tuntenut oloani hyväksi.”

Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen ELOn opiskelijat saivat olla aktiivisesti mukana uuden professorin rekrytointiprosessissa. Opiskelijat arvioivat virkaa hakeneiden henkilöiden opetusnäytteitä.

Kohun roihahdettua ELOn opiskelijat julkaisivat viime viikolla kannanoton, jossa he arvostelivat toisen käden tietoihin perustunutta somekohua.

Sīmanis sanoo tehneensä päätöksensä jo viime viikolla, mutta tarkemmin asiasta puhuttiin Aalto-yliopiston väen kanssa maanantaina. Hän kehuu Aalto-yliopiston ihmisiä mukaviksi ja toivoo, että voisi jatkaa opettamista siellä myöhemminkin, esimerkiksi työpajojen muodossa. Sen suuntaisia keskusteluja on jo käyty, mutta mitään virallista ei ole vielä päätetty.

Sīmanis on opiskellut alun perin historiaa ja filosofiaa, ja hän on väitellyt tohtoriksi elokuvan teoriasta. Hän ajattelee, että voisi opettajana tuoda esiin elokuvan teoreettista ja historiallista puolta ja yhdistää näitä asioita käytännön tekemiseen.

”Yleensä se on toisin päin: aloitetaan käytännöstä. Opiskelijat tietävät, kuinka tehdä elokuvia, mutta eivät sitä, mitä he tekevät. Se on vähän hämmentävää. Latviassa on sama. Tykkään yhdistää nämä asiat, löytää yhteyden käytännön ja teorian välillä.”

Professorivalintaa valmistelleen laitostyöryhmän puheenjohtaja Aleksi Bardy kertoo, että koko professorivalinta on tällä hetkellä keskeneräisessä tilassa, eikä mitään virallisia päätöksiä ole tehty. Bardyn mukaan ratkaisua etsitään parhaillaan ja siitä tiedotetaan, kun se on valmis. Sen tarkemmin hän ei voi kertoa julkisuuteen rekrytointiprosessista.

”Ainoa, mitä voin sanoa nyt, on se, että ratkaisu on tekeillä. – – Neuvottelemme ja teemme hyvän ratkaisun”, Bardy kertoi tekstiviestitse Helsingin Sanomille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat